Tarjej Bø (Foto: Øijord, Thomas Winje/NTB scanpix)
Tarjej Bø (Foto: Øijord, Thomas Winje/NTB scanpix)

Tarjei Bø fryktet «klin gal» russer skulle dra opp pistol i løypa

Russere på hemmelig skitest-oppdrag skremte bort både Tarjei Bø og TV 2 s langrennsekspert i Sotsji.

Sotsji (TV 2 Sporten): Løypene som skal brukes i langrenn og skiskyting under neste års vinter-OL i Sotsji har vært stengt lenge, men under prøve-OL i skiskyting i helgen har det vært en åpning.

Det førte til trøbbel for flere nordmenn.

- Vi var ute og gikk på ski i langrennsløperne i går. Da møtte vi en gal russer som stoppet oss. Vi var litt redd for at han skulle dra opp pistolen. Han var klin gal! Jeg synes litt synd på Olympiatoppen som skal teste her, det får nok ikke de beste testforholdene, sier skiskytteren Tarjei Bø til TV 2.

- Russerne må vel ha en liten fordel om de skal klare å slå oss.

Se intervju med Tarjei Bø (Artikkelen fortsetter under videoen):

702900

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland fik seg også en spesiell opplevelse da han spente på seg skiene og gikk ut i Sotsji-løypene.

- Jeg fikk gå store deler av løypa, men det var et skyggelagt parti som var sperret av. Jeg gikk inn likevel og da jeg kom inn dit, traff jeg på et russisk team på fem-seks mann som drev skitesting. Jeg ble rett og slett kjeppjaget derfra. Det var tydeligvis noe hemmelig de holdt på med, sier Fredrik Aukland til TV 2 Sporten.

Jeg ble rett og slett kjeppjaget derfra.

Aukland rakk å orientere seg litt før han ble kastet ut fra området.

- De hadde rigget opp en del datautstyr. De hadde sikkert 100 par ski og to oppkjørte spor. Det var helt tydelig en stor og organisert test. De ville ikke ha noen i nærheten, de hadde sperret av et område på en kilometer, forteller Aukland.

Se Aukland fortelle om opplevelsen øverst i artikkelen

Ikke like test-forhold
Ingen utlendinger får lov til å teste på samme måte som OL-vertsnasjonen Russland

- Løypene er stengt for alle andre. Det er ikke lov å ha med testutstyr opp der. Så dette er helt klart en kjempefordel for russerne når de ligger her og tester lang tid i forveien, mener Aukland.

Hjemmebanefordelen er godt kjent i idretter som fotball og håndball. Nå kan man begynne å snakke om det samme også i vintersport.

Her i Sotsji skifter været raskt, og det å ha muligheten til å teste dette er en kjempefordel.

- Vi hadde fordelen under VM i Holmenkollen, men forskjellen er at her stenger de løypene. Og det gir russerne en kjempemulighet til å teste på forskjellig føre. Her i Sotsji skifter været raskt, og det å ha muligheten til å teste dette er en kjempefordel, forklarer Aukland.

I Sotsji tyder alt på at temperaturen vil ligge rundt null grader, og på slikt føre blir valg av skismøring ekstra viktig.

- Her kommer ski til å spille en stor rolle, det er jeg overbevist om. Samtidig er det veldig tøffe løyper som passer russerne. Det hele er sydd sammen for å passe russerne, avslutter Aukland.