JUBELSCENER: Callum McManaman feirer sin scoring mot Everton med James McCarthy (t.v) og Jordi Gomez. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
JUBELSCENER: Callum McManaman feirer sin scoring mot Everton med James McCarthy (t.v) og Jordi Gomez. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Tre mål på tre minutter da Wigan knuste Everton

Phil Neville bidro med fantastisk målgivende pasning for Wigan(!) da Everton røk ut av FA-cupen.

Everton-Wigan 0-3

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet øverst i saken.

Roberto Martinez har ikke lagt skjul på at det å overleve i Premier League har førsteprioritet for hans Wigan til tross for lagets realistiske mulighet til å nå Wembley og en FA-cupfinale.

Han sendte likevel et noe bedre lag på banen i FA-cupkvartfinalen mot Everton enn først antatt. Fire endringer fra laget som startet siste Premier League-kamp 0-4-tapet mot Liverpool nøyet han seg med.

Everton-manager David Moyes trenger et trofé i sin managerkarriere, og sendte sitt best tilgjengelig mannskap på banen, samtidig som han forventet at lagets erfarne spillere dro lasset.

Moyes skulle imidlertid bli sviktet av sine beste menn.

FA-cupen i altomfotball: Terminliste | Statistikk

Han manglet kaptein Jagielka og førstekeeper Tim Howard, men det kan likevel ikke forklare lagets svake førsteomgang.

I løpet av tre skjebnesvangre minutter tapte det normalt sett så sterke hjemmelaget alt på Goodison Park.

Den ene forsvarstabben etter den andre, blant annet en fryktelig feilpasning av rutinerte Phil Neville, sørget for at det stod 3-0 til bortelaget etter 33 minutter.

Fra Maynor Figueroas første scoring til Jordi Gomez satt spikeren i kisten gikk det ganske nøyaktig tre minutter og 20 sekunder.

– Å komme til Goodison Park og være i stand til å score tre mål og å holde buret rent er fantastisk, sa Wigan-manager Roberto Martinez.

Det sjokket klarte aldri Everton å hente seg inn fra.

DEPPET: Evertons spillere depper etter å ha sluppet inn kampens første mål. Verre skulle det bli. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
DEPPET: Evertons spillere depper etter å ha sluppet inn kampens første mål. Verre skulle det bli. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

– Vi har ikke hatt mange nedturer denne sesongen, men dette var en stor en for meg, laget og suppporterne, sa en skuffet Everton-manager David Moyes etter kampen.

Han nektet å legge skylden på enkeltspillere.

– De raske målene kom og på grunn av det ble det en meget vanskelig oppgave i andre omgang. Hele laget er sammen om dette, ikke bare en og en spiller. Vi må reise oss og slå tilbake.

Ydmyket på eget gress
Everton åpnet best, men Shaun Maloney sørget for det første skremmeskuddet da han avsluttet i stolpen etter ti minutter.

Det var imidlertid ingenting mot det som ventet etter halvtimen.

Først var Everton-keeper Jan Mucha, som stod i Tim Howards skadefravær, mer opptatt av å slåss med Wigans angripere på et hjørnespark.

Siden resten av Everton-forsvaret heller ikke klarte å passe på Maynor Figueroa ble det en enkel oppgave for den honduranske forsvarsspilleren å sette ballen i mål.

Se også: Elleville scener i libanesisk fotball: Dommer angrepet for rødt kort

Flau feilpasning fra Neville
Bare minuttet senere serverte Phil Neville Wigans Callum McManaman ballen med det som så ut som en perfekt vektet gjennombruddspasning.

McManaman stormet gjennom Everton forsvaret og avsluttet med en elegant chip over Mucha.

– Phil Neville har ikke slått så mange slike pasninger rett vei i karrieren, karakteriserer Morten Langli.

Wigan var imidlertid ikke ferdig med det.

GAMMEL KJEMPE: Wigans styreformann Dave Whelan. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
GAMMEL KJEMPE: Wigans styreformann Dave Whelan. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Ytterligere to minutter hadde gått da Arouna Koné ga ballen til Jordi Gomez. Everton-forsvaret var ikke overivrig i presset og Gomez svarte med å plassere ballen lekkert i hjørnet.

Forlot stadion
En del av hjemmepublikummet begynte allerede da å forlate stadion, mens Wigan-eier og tidligere spiller Dave Whelan var i ekstase på tribunen.

Resten av kampen ble mer eller mindre et pliktløp.

Avgi din stemme: TV 2 Sporten kårer sesongens spiller i Premier League

Everton prøvde, men med en Marouane Fellaini langt under pari ble det ikke til mange farlighetene.

– Fellaini sviktet både lagkameratene og laget sitt i dag, sa Morten Langli i TV 2s Premier League-studio.

De sjansene som kom klarte uansett ikke å sette press på Wigans cupmålvakt Joel, med unntak av Leon Osmans skudd på overtid. Returen satt Seamus Coleman imponerende nok utenfor.

Da var Wigan minst like farlige da de fikk muligheten på kontringer, uten at de heller fikk uttelling.