TV 2s snowboardekspert viser hvilke triks man må beherske for å vinne i halfpipen. (Foto: TV 2)
TV 2s snowboardekspert viser hvilke triks man må beherske for å vinne i halfpipen. (Foto: TV 2)

TV 2-ekspert viser deg: – Slik vinner man Arctic Challenge

Se Jonas Greve forklare hva som kreves for å gå helt til topps når verdenseliten inntar Oslo.

Oslo (TV 2 Sporten): Lørdag samles verdeseliten i TV 2-sendte The Arctic Challenge i Wyller.

The Arctic Challenge er halfpipefinalen i World Snowboard Tour. Verdens beste halfpipekjørere kommer til Norge for å kjempe om tre titler: TAC-vinner, World Snowboard Tour sammenlagtvinner og World Snowboard Tour halfpipevinner.

Halfpipen i Wyller er 7,2 meter høy, 19,5 meter bred, har 17,5 graders helling og er 160 meter lang ved full høyde, og kun de mest ekstreme kan ha forhåpninger om å hevde seg helt i toppen.

Se også: Bli med snowboard-fenomenet i Arctic Challenge-halfpipen

TV 2s snowboardekspert forklarer her hvilke tre elementer som blir avgjørende for å hevde seg i konkurransen:

– Uttrykket «double cork» kommer av at kjøreren tar to saltoer i lufta mens han eller hun roterer rundt sin egen akse. Dette er et triks vi kommer til å få se i forskjellige variasjoner, og det er et helt avgjørende element for å nå helt til topps i de store snowboardkonkurransene, sier Greve.

Torstein Horgmo (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)
Torstein Horgmo (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)

– Man må variere i «runet» sitt. Man kan ikke kjøre bare for «double cork», men også rotere rundt sin egen akse og legge på mer rotasjon. Å grabbe kan gjøres på flere ulike måter, foran, bak og på siden. Dette er viktige elementer i alle triksene for å vise at man har full kontroll.

– Alle triks må gjøres så høyt som man klarer. Desto høyere man går i hvert enkelt hopp, desto bedre poengsum får man. Risikoen øker, men det ser bedre ut og man viser at man behersker buen på en optimal måte. Klarer man å kombinere disse tre elementene med full kontroll, har du oppskriften på å gå helt til topps, mener Greve.

Ayumu Hirano under Burton European Open. (Foto: montasje)
Ayumu Hirano under Burton European Open. (Foto: montasje)