Ledley King (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Ledley King (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

Ledley King: Den triste historien om det som kunne vært

– Skal Tottenham noen gang pensjonere et nummer, må det bli nummer 26, sier Alexander Schau.

Fenomenet Ledley King.

Midtstopperen som alltid var skadet. Mannen som kunne hatt 100 landskamper, men endte på 21. Kapteinen som ikke kunne trene med resten av laget.

Alexander Schau er blant 32-åringens mange tilhengere, og beskriver hele historien som sørgelig.

– Det er rett og slett utrolig trist. Han hadde vært helt utenomjordisk god om han hadde sluppet skademarerittet. Han er den typen midtstopper du gleder deg til å se, som Maldini, Baresi og Cannavaro. Det var deilig å se dem spille fotball, sier Schau.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ledley King ligacup (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Ledley King ligacup (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Da klubben omsider annonserte at han la opp i fjor sommer, var det over for stopperen som aldri fikk den karrieren han fortjente.

Les også: Ledley King legger opp

Allerede 30 sekunder inn i sin første kamp fra start i 1999, begynte kneet til King å skape trøbbel.

– Jeg fikk en smell i det samme kneet i kampen mot Derby, og etter den matchen hadde jeg min første operasjon. Du kan vel si at det hele startet allerede da, sier King.

«King tok ballen fra deg uten at du merket det ... han er den eneste forsvarsspilleren i England som ikke holder deg fast, og likevel kunne han ta ballen fra meg.» Thierry Henry

Tok inspirasjon fra Sol Campbell
King ble, til motsetning fra mange andre med den hvite drakten, i Tottenham hele sin karriere.

Han kom til klubben allerede som 15-åring i 1996, og ble i stor grad formet av en annen stor stopper han hadde mye til felles med.

Les også: Sju av nøkkelspillerne fra fjorårets Tottenham-suksess er ute

– Sol Campbell var en jeg så veldig opp til. Han var også fra Øst-London, og bare det å se at han hadde nådd så langt var stor inspirasjon for meg. Han hadde mye å si for karrieren min, forteller King.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Sol Campbell Tottenham (Foto: Jed Leicester/Pa Photos)
Sol Campbell Tottenham (Foto: Jed Leicester/Pa Photos)

King har hatt mange eminente stopperkolleger opp gjennom årene, og han trekker frem både Jonathan Woodgate, Michael Dawson og Dean Richards som noen av sine favoritter. Men når det kommer til den lagkameraten som har hatt mest innflytelse på spillet hans, er det noe overraskende en marokkaner.

– Jeg vil nok si Noureddine Naybet. Han hadde ikke så mye fart, men han var en utrolig intelligent midtstopper. For han handlet det bare om å lese spillet, og det hjalp meg mye senere i karrieren da jeg mistet mye farten min på grunn av skadene. Han likte ikke å løpe så han lærte meg en del triks, sier King.

Se historien om Ledley Kings karriere i videovinduet øverst!

«Han er som en magnet for ballen, en fullblods forsvarsspiller og den beste midtstopperen i landet. Selv om han bare spiller 20 kamper en sesong er han verdt å ha fordi han er så god, og vi har en mye bedre sjanse til å vinne med han.» Harry Redknapp

Problemene fortsatte
Kings skade er et resultat av at brusken i kneet har forsvunnet, og at all polstringen dermed er borte. Dette førte til store hevelser etter kamper, og av og til også etter treninger.

Les også: Capello: – King blant de beste

Allerede fem år før han endelig la opp ble det bestemt at han måtte kutte drastisk ned på treningsmengden. Som resultat av dette trente King veldig mye alene, og ble avhengig av forståelse fra managerne for hans noe utradisjonelle treningsregime.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ledley King skadet mot Chelsea i 2009. (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Ledley King skadet mot Chelsea i 2009. (Foto: IAN KINGTON/AFP)

– Jeg husker da Juande Ramos tok over. Man vil jo imponere en ny manager, men vi fortalte han at jeg egentlig ikke kunne trene. Det var veldig rart for han, og det endte med at jeg presset for hardt på trening og kneet mitt røyk igjen. Etter det skjønte han at jeg var et litt spesielt tilfelle og vi klarte å jobbe rundt det, flirer han.

Les også: Sjekk Kings kongestatistikk mot City

Under Ramos vant King sin eneste tittel, og spanjolen hadde såpass tro på han at King var kaptein for laget som kunne løfte Ligacup-trofeet i 2008. Men problemene bedret seg ikke.

«Han er den beste midtstopperen jeg noen gang har sett» Martin Jol

– Det er fint å gi noe tilbake til klubben
I løpet av sine siste to sesonger spilte King kun 32 kamper, og da karrieren var over hadde han spilt med det engelske flagget på brystet 21 ganger.

– Hadde han sluppet skadene, hadde han lett fått 100 landskamper. John Terry hadde i alle fall aldri spilt så mange av dem, sier Schau.

Les også: Terry gleder seg til å spille med King Terry gleder seg til å spille med King

Artikkelen fortsetter under bildet!

England EM 2004 (Foto: ARMANDO FRANCA/AP)
England EM 2004 (Foto: ARMANDO FRANCA/AP)

Kampen mot QPR i april 2012 skulle vise seg å bli hans siste.

– Det er klart jeg er skuffet over at jeg ikke kunne spille flere kamper og nå det nivået jeg håpet jeg skulle nå. Likevel føler jeg meg velsignet for alt jeg har opplevd på fotballbanen, og at jeg kunne spille til jeg ble 31, sier han.

Les også: Tottenham-kaptein arrestert etter overfall

Men King har ikke forlatt sitt kjære Tottenham. Han er nå en ambassadør for klubben, og har selv en stiftelse som jobber for å gi lokal ungdom tilgang til sport og aktiviteter, samt å holde dem vekk fra gatene.

– Det var et veldig naturlig skritt for meg, og det er godt å fortsatt være involvert i klubben. Det er veldig fint å kunne gi noe tilbake til Tottenham.

– Han kom, han ble og han avsluttet i Tottenham. Om klubben noen gang skal pensjonere et nummer må det blir nummer 26, avslutter Schau.

Se historien om Ledley Kings karriere i videovinduet øverst!