SKUFFET: Aksel Lund Svindal var skuffet etter at medaljen røk på slutten av storslalåmrennet i Schladming.
SKUFFET: Aksel Lund Svindal var skuffet etter at medaljen røk på slutten av storslalåmrennet i Schladming.

Norefjell vraket som mulig OL-arena

Dersom Oslo bestemmer seg for å søke om å arrangere OL i 2022, blir Lillehammer samarbeidspartner. Sjekk de mulige OL-arenaene her!

– Vi går for gjenbruk av anleggene på Kvitfjell og Lillehammer, sa byrådsleder Stian Berger Røsland onsdag.

Vraker Norefjell
Byrådet i Oslo presenterte hovedinnholdet i konseptutredningen til Oslos mulige søknad om vinter-OL og paralympics i 2022.

Det har vært en heftig duell mellom Norefjell og Kvitfjell/Lillehammer om å få arrangere alpine øvelser.

Norefjell har argumentert hardt for nærheten til Oslo, mens Kvitfjell var med som arrangør i 1994. Norefjell var arrangør av alpine OL-øvelser under Oslo-lekene i 1952.

– Vi kan imidlertid bare velge ett anlegg og anbefaler å gå videre med Lillehammerregionen Kvitfjell/Hafjell. Vi anser dette for å være det mest robuste og realistiske alternativet. Vi har også lagt vekt på at Lillehammer har et godt ord på seg internasjonalt og ønsker samtidig å kunne bruke all kunnskap og kompetanse som opparbeides gjennom ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, sier byråd Ola Elvestuen ifølge en pressemelding.

Nye anlegg
På dagens pressekonferanse lanserte Oslo kommune tre konsepter innenfor de overordnede rammene for «Games in the City» som skal sørge for utvikling i Oslo. Der ble også de mulige OL-arenaene presentert.

– Vi foreslår å bygge fem nye isflater i Oslo og en i Lørenskog. I tillegg blir det et nytt skiskytteranlegg på Linderud og nordiske grener i Holmenkollen. Snowboard/freestyle ønsker vi å dele mellom Wyller og Grefsenkleiva, sa Elvestuen.

Oslo kommune ønsker å legge kunst- og kortbaneløp til Telenor Arena. Øvelsene krever en publikumsmasse på 12.000, og utredningsarbeid viser at det ikke er kommersielt grunnlag for en enda større hall i regionen.

Videre ble det sagt at hurtigløp blir lagt til Valle Hovin. Ishockey blir lagt til Jordal amfi, mens den største hallen plasseres i Oslo øst (trolig Stubberud).

Paralympics, i likhet med skiskyting, er planlagt til Linderud.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Idrettsbyråd Ola Elvestuen presenterte onsdag hovedinnholdet
  i byrådets konseptutredning til Oslos OL-søknad. (Foto: Åserud, Lise,
  © LOCH)
Idrettsbyråd Ola Elvestuen presenterte onsdag hovedinnholdet i byrådets konseptutredning til Oslos OL-søknad. (Foto: Åserud, Lise, © LOCH)

Konseptene «Breivoll», «Kjelsrud» og «Økern» skal være med på «å møte utfordringene i en sterkt voksende hovedstad».

– Vi foreslår å legge både deltakerlandsby, medielandsby og mediesenter til et av disse områdene i Groruddalen. Det vil utgjøre kjernen i byutvikingsgrepet. Dette er store bygningsmasser som vil kunne utgjøre en forskjell og bli en driver i utviklingen av det området de blir plassert i, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Over 30 milliarder kroner
Det foreløpige budsjettet til for Oslo-OL 2022 ble også presentert på onsdagens pressekonferanse. Det er ventet at 20-23 milliarder kroner netto tilskudd må dekkes opp av staten, vertskommunene og idretten. Fordelingen mellom disse er ennå ikke klar.

– Et OL vil utvilsomt koste penger, men med den veksten Norges hovedstad er inne i, vil vi kunne nyttiggjøre oss alle investeringer som må gjøres i forbindelse med et OL, enten det gjelder idrettsanleggene, boliger eller infrastruktur, sier Elvestuen.

Ifølge Aftenposten vil kostnadene bestå av arrangementskostndar og investeringer, og det kan påberegnes sju milliarder i inntekter. Avisen skriver at det er lagt opp til private investeringer som er budsjettert til ti milliarder kroner. Det fører altså den totale prislappen for et OL til over 30 milliarder kroner.

Disse anleggene er planlagt som OL-arenaer:
Alpint: Lillehammer-regionen (Kvitfjell/Hafjell)
Nordiske grener: Holmenkollen
Skiskyting: Ikke mulig i Holmenkollen som følge av nordiske grener. Planlagt til Linderud.
Ishockey: Jordal Amfi. Ny hall for 10.000 tilskuere skal bygges i Oslo øst
Snowboard, Freestyle og kulekjøring: Wyller og Grefsenkleiva.
Kunstløp og kortbaneløp: Telenor Arena
Skøyter(hurtigløp): Valle Hovin
Curling: Lørenskog

(©NTB/TV 2 Sporten)