TIPPELIGATIPSET: Sogndal. (Foto: Snæland, Alf Vidar/NTB scanpix)
TIPPELIGATIPSET: Sogndal. (Foto: Snæland, Alf Vidar/NTB scanpix)

Tippeligatipset 2013 - nummer 16: Sogndal

– Vi har ikke så voldsomme ambisjoner her i Sogndal.

326
326


Vårt tips til plass nr. 16: Sogndal
Plassering i 2012: 12
Stadion: Fosshaugane Campus (4000 sitteplasser)
Trener: Jonas Olsson
Toppscorer i 2012: Ulrik Flo (10)
Supporterklubb: Saftkokaradn
Meritter: Tapende cupfinalist 1976
Fakta om byen: Sogndal er ikke en by, men med sine drøyt 7 500 innbyggere er det en virkelig markant norsk fotballbygd. Sogndal blir også kalt «saftbygda», på grunn av Lerum som har avdelinger både i Sogndal og på Kaupanger.

Spillere inn: Erik Dahlin (IFK Göteborg, Sverige), Rune Bolseth (Hønefoss), Espen Næss Lund (Strømmen, tilbake etter lån), Azar Karadas (resignert etter fristilling).

Spillere ut: Kenneth Udjus (Lillestrøm), Eirik Bakke (lagt opp), Joakim Rudolfsen (ukjent), Ahyee Aye Elvis (Vard Haugesund), Henrik Furebotn (Sandnes Ulf), Tore André Flo (lagt opp), Stéphane Diarra Badj (Brann).

Tipp din egen tabell og utfordre vennene dine her!

Her er alle Tippeliga-tipsene

Ekspertenes begrunnelse:
Sogndal gjorde en respektabel figur i fjorårssesongen og endte med 34 poeng på en 12. plass. Det kan like fullt virke som om laget fra saftbygda kommer til å få hardere medfart denne sesongen, spesielt med tapet av nøkkelspiller Stéphane Badji til Brann.

Fire av de seks ekspertene har tippet Sogndal desidert sist, mens Mini er unntaket og har plassert dem på trygg grunn på 13. plass.

– De har mistet sine beste spillere i Kenneth Udjus og Badji. Det kommer til å bli en kamp gjennom hele sesongen for å berge plassen, men av prinsipp klarer jeg likevel ikke å tippe Sogndal ned, sier Mini.

Øyvind Alsaker trekker frem de samme poengene, men er ikke like sentimental da han plasserer dem nederst på tabellen.

– Sogndal er det siste laget i en gruppe på 4-5 som jeg tror kommer til å slåss om å unngå nedrykk, men det at de mistet Badji til Brann rett før sesongstart kan bli utslagsgivende. Han tror jeg det blir veldig vanskelig å erstatte, sier han.

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Høiland er versting

flo
flo
Heller ikke kaptein Per Egil Flo vil tippe sin egen klubb helt i nedrykksstriden. Han setter sitt Sogndal på en tiendeplass, men tror at i alle fall Sandnes Ulf må ta den tunge turen ned.

– I tillegg tror jeg Molde blir sterke i år. De tar nok gullet denne sesongen også.

Det er også en Molde-spiller Flo trekker frem når han skal fortelle hvilken Tippeliga-spiller han helst skulle hatt på Fosshaugane.

– Mattias Moström er nok den jeg ville hatt på mitt eget lag. Han jobber knallhardt hver eneste kamp. I tillegg har han imponert i de kampene Molde har hatt i Europa, sier Sogndal-kapteinen.

Flo beskriver også Daniel Berg Hestad som den spilleren han har mest respekt for.

– Han er av den eldre garde og har holdt på aldri så lenge. Han holder koken fortsatt og det er ikke noe annet enn imponerende.

Det er derimot ikke mye nøling når det kommer til å beskrive Tippeligaens mest ufine spiller.

– Det er Tommy Høiland.

Helt til slutt tipper Sogndals kaptein Martin Pusic som årets toppscorer.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2013!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Artikkelen fortsetter under bildet!

TIPPELIGATIPSET: Sogndal. (Foto: Snæland, Alf Vidar/NTB scanpix)
TIPPELIGATIPSET: Sogndal. (Foto: Snæland, Alf Vidar/NTB scanpix)

Fem fra fansen:
Vidar Vadseth, leder og talsmann for Saftkokaradn.

Hvordan var du fornøyd med fjorårssesongen?
– Jeg er godt fornøyd med fjoråret da vi tross alt berget plassen. Det var det som var målet, og det klarte vi. Vi har ikke så voldsomme ambisjoner her i Sogndal.

Hva vil være en vellykket sesong for dere i år?
– Klarer vi det samme som i fjor skal jeg være glad til. Vi må unngå å rykke ned, men jeg tror ikke vi er gode nok til å kjempe på øvre halvdel av tabellen. Jeg vil ha tre lag bak oss når vi skriver november – det får holde.

Hvilken kamp gleder du deg mest til?
– Brann hjemme den 5. mai – kort og godt. Da er hele bygda full av folk og det blir alltid god stemning når bergenserne kommer på besøk.

Hvem blir den største profilen for dere i år?
– Den største profilen for oss i år blir nok Ulrik Flo. Vi mistet Badji til Brann rett før sesongstart, så vi får sette vår lit til Ulrik. Han var tross alt den nordmannen som scoret flest mål i tippeligaen i fjor sammen med Søderlund og Børven.

Hvem vinner Tippeligaen i år og hvem rykker ned?
– Jeg tror faktisk Vålerenga vinner i år. De har fått inn Kjetil Rekdal og jeg tror det er nok til at gullet går til Oslo denne sesongen. I bunnen tipper jeg Hønefoss og Sandnes Ulf går rett ned, mens Sarpsborg havner på kvalik-plassen. Jeg satser på at vi i alle fall tar 13.-plassen, men vi kan godt komme høyere.