NY SPRINTLANDSLAGSTRENER: Moldenseren Arild Monsen takker trolig ja til jobben som ny sprintlandslagstrener. – Ja, de ønsker å ha meg med videre, men så dukket altså henvendelsen fra sportssjef Vidar Løfshus opp. Jeg har informert det svenske skidförbundet om at jeg er i dialog om sprinttrenerjobben her hjemme.  (Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX, © NS)
NY SPRINTLANDSLAGSTRENER: Moldenseren Arild Monsen takker trolig ja til jobben som ny sprintlandslagstrener. – Ja, de ønsker å ha meg med videre, men så dukket altså henvendelsen fra sportssjef Vidar Løfshus opp. Jeg har informert det svenske skidförbundet om at jeg er i dialog om sprinttrenerjobben her hjemme. (Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX, © NS)
Arild Monsen (Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX/Scanpix)
Arild Monsen (Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX/Scanpix)

Nordmannen bak Sveriges femmilsgull vil ikke ta æren

Men moldenseren Arild Monsen innrømmer at han må har gjort noe riktig.

Val di Fiemme (TV 2 Sporten): Endelig lykkes det for Sverige i VM.

Les også:Northug hang ikke med da Olsson sikret gull
Les også:Svenskene hyller seg selv etter VM-triumfen

Etter flere sølvmedaljer gikk Johan Olsson søndag til topps på den prestisjetunge femmila.

– Det er noe av det sykeste jeg har sett noensinne. Jeg er dypt imponert over det Johan gjorde, sier en strålende fornøyd Marcus Hellner om lagkameratens prestasjon til TV 2 Sporten.

- Nei, jeg har ikke mye mer ære enn resten av støtteapparatet. Men jeg har en god dialog med løperne og vi hadde et møte i forkant der vi la opp til å ta sjanser

Vi har tatt masse sølv i dette mesterskapet
– Hva betyr det for Sverige å endelig kunne feire langrennsgull?

– Gull betyr alltid mye. Vi har samlet masse sølv i dette mesterskapet, og nå fikk vi endelig gullet. Det skal vi først og fremst takke Johan Olsson for. Det er han som skal gratuleres. Johan har gjort en vanvittig jobb i sommer og høst frem mot dette, poengterer Hellner.

Sveriges langrennslandslag har siden 2009 blitt ledet av molderensen Arild Monsen. Daniel Richardsson nøler ikke med å gi nordmannen mye æren taktikken treneren la opp før Olssons gulløp på femmila.

– Ja, det skal han ha. Vi satt oss ned og snakket taktikk før rennet, og bestemte oss for at spurten ikke var vår sjanse. Vi bestemte oss for å rykke tidlig, og der fikk treneren full utteling, sier Richardsson.

Les også: Northug ga mestertrøya til gullvinner Olsson: – Vi gjør som i fotball

Sveriges Johan Olsson i ledelsen på 50 km klassisk langrenn under ski-VM i Val di Fiemme søndag. (Foto: PONTUS LUNDAHL/NTB scanpix)
Sveriges Johan Olsson i ledelsen på 50 km klassisk langrenn under ski-VM i Val di Fiemme søndag. (Foto: PONTUS LUNDAHL/NTB scanpix)

– Betyr enormt for Sverige
Arild Monsen var i naturlig nok høyt oppe etter Sveriges første og eneste gullmedalje som ble sikret på den avsluttende femmila i Val di Fiemme.

– Dette betyr enormt mye for Sverige, ikke minst i det lengre perspektiv, sier han til TV 2 Sporten.

– Hvor mye av æren skal du ha for at det ble gull?

– Nei, jeg har ikke mye mer ære enn resten av støtteapparatet. Men jeg har en god dialog med løperne og vi hadde et møte i forkant der vi la opp til å ta sjanser. Vi bestemte oss for å rykke med minst to mann og det gjorde noe med snittfarten, sier Monsen, som er glad for at taktikken fungerte mot forhåndsfavoritt Petter Northug.

Les også: Svensk kommentator: – Norge kan kaste gullene sine i søpla

SLÅTT AV BROREN: Petter Northug ble slått av broren i sprintkvaliken i Lahti i morges.   (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
SLÅTT AV BROREN: Petter Northug ble slått av broren i sprintkvaliken i Lahti i morges. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– Som Molde-Rosenborg
– Petter sa det helt riktig. Han fikk vibber til Molde-Rosenborg-kampen i Tippeligaen i fjor – det eneste som funket var å angripe, gliser Monsen.

Norge tok forøvrig totalt fem gull, fem sølv og fire gull i ski-VM i Val di Fiemme, og ble den suverent beste nasjonen sammenlagt.

Sverige havnet på åttendeplass på oversikten med én gullmedalje og fire sølv.

Medaljeoversikt i ski-VM i Val di Fiemme etter 14 av 21 øvelser.

Gull - Sølv - Bronse:

Norge 5 5 4
Russland 2 0 2
USA 2 0 1
Frankrike 2 0 1
Japan 1 1 0
Sveits 1 1 0
Østerrike 0 4 1
Sverige 1 4 0
Tyskland 1 0 2
Canada 0 0 1
Finland 0 0 1
Kasakhstan 0 0 2
Slovenia 0 1 1
Polen 1 0 0