De norske hoppgutta etter lagkonkurransen i VM. (Foto: Bendiksby, Terje)
De norske hoppgutta etter lagkonkurransen i VM. (Foto: Bendiksby, Terje)
FIKK TRØST: Tom Hilde tok til tårene etter å ha hoppet Norge ut av gullkampen i lagkonkurransen i stor bakke i Val di Fiemme. (Foto: Bendiksby, Terje)
FIKK TRØST: Tom Hilde tok til tårene etter å ha hoppet Norge ut av gullkampen i lagkonkurransen i stor bakke i Val di Fiemme. (Foto: Bendiksby, Terje)

Arrangørtabbe i Val di Fiemme: Norge mistet sølvmedaljene

Regnefeil dyttet Norge ut av seierspallen etter lagkonkurransen i VM.

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten): Norge hoppet ned til sølv i lagkonkurransen i stor bakke i VM i Val di Fiemme lørdag bak Østerrike, men så satte kaoset inn for fullt i VM-byen. Juryen ga nemlig Norge feil utgangspunkt gjennom store deler av rennet som følge av en regnefeil ved justering av avsatsene. Dermed mistet Norge sølvmedaljene.

Mistet sølvet etter jurybrøler
Da meldingen ble kunngjort over høytaleranlegget i Predazzo-bakken jublet Polen for å ha kapret bronsemedaljen. Det betydde at Norge havnet på den sure fjerdeplassen.

TV 2 får bekreftet at Norge har blitt fratatt sølvet og er flyttet til fjerdeplass.

– Dette ble en fryktelig tung dag for våre flotte utøvere. Men jeg vet at de klarer å riste det av seg og glede seg over et meget godt mesterskap. Jeg er stolt, skriver sportssjef Claes Brede Bråthen i en SMS til TV 2 Sporten.

Artikkelen fortsetter under bildet!

BILDEBEVISET: Det norske laget fikk se hvilken avsats Anders Bardal satte utfor fra i den første omgangen. (Foto: Bendiksby, Terje)
BILDEBEVISET: Det norske laget fikk se hvilken avsats Anders Bardal satte utfor fra i den første omgangen. (Foto: Bendiksby, Terje)

Regnefeilen skal ha oppstått da Anders Bardal skulle gjennomføre sitt første hopp i konkurransen. Landslagssjef Alexander Stöckl ville flytte avsatsen ned til nummer 20, men det skal ikke ha blitt registrert. Dermed satte Bardal utfor fra avstats 22, noe som ga ham 6,9 poeng mer enn han skulle fått.

– Det er jo veldig spesielt først å få oppleve hvordan det er å ta sølv og bli beste nasjon i VM, for så å oppleve at det ikke stemmer. Det er vanskelig å forklare, sier Bråthen til tv2.no.

– Hvordan kan dette skje i et så viktig renn som VM?

– Det skal jo ikke skje i noe hopprenn. Walter Hofer (renndirektøren red.anm) og folket i juryen er like glad i hopp som meg. De er lei seg de også, fordi de gjør en feil som ikke er mulig å forstå.

– Jeg tar hundre prosent ansvar
De norske hopperne gikk dermed fra ellevill sølvjubel, til bunnløs fortvilelse lørdag kveld. Naturligvis var skuffelsen stor da nyheten om at medaljen glapp ble kjent.

– Det er ikke sånt som skal skje. Det er ikke sånn vi skal tape en konkurranse. Da vi gikk opp i skiftebua ble det en del banning, sier Andreas Stjernen til TV 2 Sporten.

Renndirektør Walter Hofer og Anders Bardal etter lagkonkurransen i Val di Fiemme. (Foto: Bendiksby, Terje)
Renndirektør Walter Hofer og Anders Bardal etter lagkonkurransen i Val di Fiemme. (Foto: Bendiksby, Terje)

– Det er jo ikke vår feil. Det er hans skyld, sier Jacobsen og peker i retning av renndirektør Hofer.

Selv tar den østerrikske renndirektøren skylden for at det gikk som det gikk i Val di Fiemme.

– Jeg tar hundre prosent ansvar for det som har skjedd. Jeg er veldig lei meg og det skal ikke skje, sier Hofer til TV 2 Sporten.

Les også: Hopplegenden Wirkola om kaoset i Val di Fiemme: – Helt håpløst av arrangøren

Hva synes du om jurybrøleren? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden!

Trodde Norge kapret sølvet
Norge ledet etter den første omgangen, men det var før jurybrøleren ble kjent. Tom Hilde trodde han hadde hoppet Norge ut av kampen om gullet da han landet 118 meter ned i bakken.

– Det er ene og alene min feil at vi ikke står på toppen. Det er selvfølgelig tøft, sier Hilde til NRK.

Bardal og Anders Jacobsen leverte imidlertid to solide avslutningshopp for Norge, som kunne juble for det de trodde var sølv på det tidspunktet. Men jubelen stilnet ganske fort i Predazzo. Norge ble dømt til fjerdeplass etter en regnefeil på Bardals hopp i den første omgangen.

Mistet ski, men holdt seg på beina
Østerrike tok seieren med god margin etter jevnt over solide hopp av samtlige fire på laget. Det kunne imidlertid gått riktig så galt da Manuel Fettner satte utfor i den andre omgangen. Etter å ha hoppet 128 ned i bakken mistet østerrikeren skien, men han klarte på mirakuløst vis å stå fjellstøtt på en ski over fallgrensen. Dermed fikk ikke Østerrike noe poengtrekk fra dommerne.

– Jeg er sikker på at dersom jeg hadde gjort det igjen, så hadde jeg ikke klart det, sier Fettner til NRK.

Resultat etter lagkonkurranse stor bakke:
1. Østerrike - 1135,9 poeng
2. Tyskland - 1121,8 poeng
3. Polen - 1121 poeng
4. Norge - 1117, 3 poeng
5. Japan - 1099,1 poeng