SKI VM i Val di Fiemme 2013. Stafett herrer 4x10 kilometer på langrennstadion i Val di Fiemme, Italia fredag.  Tord Asle Gjerdalen (1 1), Eldar Rønning (1 2), Sjur Røthe (1 3) og Petter Northug (1 4). (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
SKI VM i Val di Fiemme 2013. Stafett herrer 4x10 kilometer på langrennstadion i Val di Fiemme, Italia fredag. Tord Asle Gjerdalen (1 1), Eldar Rønning (1 2), Sjur Røthe (1 3) og Petter Northug (1 4). (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Northug får overraskende svenske-ros: – Petter har gjort mye verre ting tidligere

Ikke alle svenskene lar seg provosere av Petter Northugs målfeiring.

Val di Fiemme (TV 2 Sporten): Norge tok gullet foran Sverige på fredagens VM-stafett i Val di Fiemme.

Petter Northug hadde full kontroll på sisteetappen og følte seg aldri truet av Sveriges ankermann Calle Halfvarsson.

LES OGSÅ: Northug fikk gratulasjon av svenskekongen: – Han inviterte meg på slottsmiddag

På overlegent vis kom Northug med en ny gest da han passerte mållinjen foran sin svenske rival.

– For en gangs skyld ville jeg ikke løfte en finger eller arm eller noe. Det var et målløst og tamt uttrykk. Jeg har aldri vært så ydmyk når jeg har passert målstreken før. Jeg var helt stum, gliste Northug om sin siste gest overfor TV 2 Sporten.

Skuldertrekket falt ikke i god jord hos alle. Den svenske skilegenden Thomas Wassberg var lite fornøyd med Northugs målgang og gikk hardt ut i Expressen.

Men det er slett ikke alle svenskene som lar seg provosere – «Søta bror» har tross alt opplevd verre ting før fra trønderen.

SKI-VM i Val di Fiemme 2013. Stafett herrer 4x10 kilometer på langrennstadion i Val di Fiemme, Italia fredag.  Tord Asle Gjerdalen (1-1), Eldar Rønning (1-2), Sjur Røthe (1-3) og Petter Northug (1-4). (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
SKI-VM i Val di Fiemme 2013. Stafett herrer 4x10 kilometer på langrennstadion i Val di Fiemme, Italia fredag. Tord Asle Gjerdalen (1-1), Eldar Rønning (1-2), Sjur Røthe (1-3) og Petter Northug (1-4). (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– En kul gest
Kommentator i den svenske storavisen Expressen, Thomas Petterson, er blant dem som ikke har noe å utsette på Northug i denne omgang.

– Nei, jeg har sett verre saker av Petter opp gjennom årene. Jeg synes ikke det han gjorde etter stafetten var så farlig, sier Petterson til TV 2 Sporten.

– Så Northug kan ikke vente seg tyn i svenske medier?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg synes at det var en ganske så kul gest av Petter, svarer han.

– Psyket meg ikke ut
Heller ikke de svenske langrennsløperne lar seg provosere av Northug.

– Det er hans greie å gjøre slike ting. Han var jo helt overlegen mot slutten. Calle Halfvarsson forsøkte og satset alt i den siste bakken, men Petter hang med på oppløpet og da var det ikke så mye å gjøre, oppsummerer Daniel Richardsson, som gikk førsteetappen for Sverige, overfor TV 2 Sporten.

Ankermannen Calle Halfvarsson avviser at han ble psyket ut av Petter Northug på oppløpet.

– Nei, absolutt ikke. Men det blir vanskelig psykisk når du forsøker deg med et rykk i den siste bakken og likevel han i ryggen på deg. Jeg forsøkte å rykke, men klarte det ikke og da holder det ikke med Petter Northug, oppsummerer Halfvarsson overfor TV 2 Sporten.

SLO NORTHUG: I Tour de Ski i Val Müstair i romjula slo svenskene Petter Northug i en spurt. Fra venstre: Emil Jönsson, Calle Halfvarsson og Marcus Hellner. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
SLO NORTHUG: I Tour de Ski i Val Müstair i romjula slo svenskene Petter Northug i en spurt. Fra venstre: Emil Jönsson, Calle Halfvarsson og Marcus Hellner. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

– De likte det nok ikke
TV 2 Sportens langrennsekspert Svein Tore Samdal har ingenting å utsette på Northugs siste stikk til svenskene.

– Jeg synes at Northug har vært mye mer gestikulerende og overlegen før. At han går over målstreken på denne måten synes jeg er helt greit

– Han ville vel markere at bordet var dekket før innspurten. Jeg tror han feiret på den måten fordi måten Sverige la opp sisteetappen på var ideell for ham. De burde ha skjønt at de taper mot Northug når de legger opp løpet slik, sier Samdal til TV 2 Sporten.

– Hvordan tror du svenskene reagerer på Northugs feiring?

– Det er vel en del svenske journalister og skieksperter som ikke er spesielt glad for det Northug gjorde. Men det er nok først og fremst fordi de nok synes det er kjedelig med sølv gang etter gang, svarer Samdal og ler.

Før han fortsetter:

– Jeg synes at Northug har vært mye mer gestikulerende og overlegen før. At han går over målstreken på denne måten synes jeg er helt greit, sier han.

Nystad: – Jeg gir totalt f***
Landslagstrener Trond Nystad sier følgende om Northugs gest i det skistjernen passerte målstreken:

– Jeg gir totalt f*** i hvordan Petter går over mållinjen så lenge han går først over.

Nystad spøkte i forkant av fredagens VM-stafett i Val di Fiemme at han fryktet for å miste jobben dersom Sverige vant.

– Jeg regnet med å få sparken om vi hadde tapt mot Sverige, ler han.

DEBATT:
Hva synes du om Northugs målpassering på stafetten?