UKJENT MEDISIN: Mange pasienter og leger rapporterer om god effekt av legemiddelet LDN. Likevel er medisinen ukjent for mange norske leger. (Foto: Guillermo Farias / TV 2)
UKJENT MEDISIN: Mange pasienter og leger rapporterer om god effekt av legemiddelet LDN. Likevel er medisinen ukjent for mange norske leger. (Foto: Guillermo Farias / TV 2)

Gir legeråd etter TV 2-reportasje: – Største risiko er manglende effekt

Ny informasjon til leger om hvordan de bør forholde seg til pasienter som ønsker å prøve legemiddelet LDN.

Legemiddelverkets informasjon kommer som et resultat av reportasjen i TV 2-programmet «Vårt lille land» onsdag 27. februar. Her fortalte flere pasienter og leger at de hadde god effekt av det lite kjente legemiddelet LDN.

Legemiddelverket sier leger må være forsiktig med å avslutte annen behandling og erstatte den med bruk av LDN. Imidlertid sier de at den største risikoen knyttet til LDN er manglende effekt på pasientens sykdom.

SE HELE REPORTASJEN OM LDN HER: Ukjent medisin kan gi håp for tusenvis av pasienter

Lovlig medikament

LDN er lite kjent i Norge. Likevel mener flere leger og pasienter at medisinen kan ha virkning på en rekke sykdommer og lidelser, deriblant MS, en rekke kreftsykdommer, Alzheimers, Autisme, Parkinsons, Bekhterevs sykdom, Psoriasis, leddgikt, KOLS og hiv/Aids.

Legemiddelverket påpeker i sin informasjon at LDN ikke er et godkjent legemiddel i Norge. Det fordi LDN ikke er et patentert og registrert legemiddel. Likevel er medisinen fullt lovlig å skrive ut ettersom virkestoffet Naltrexon er godkjent for bruk i doser opp til 300 mg daglig.

LDN inneholder svært lave doser Naltrexon, og det er ikke registrert alvorlige bivirkninger ved langvarig bruk.

Les myndighetenes råd til leger om bruk av LDN på nettsidene til Statens legemiddelverk

Leger oppfordres til å lese seg opp

– Legene må sette seg inn i egenskapene til lavdosert Naltrexon, lese den litteratur som finnes og gjøre seg opp en mening om dette kan være et alternativ for pasienten. Det er legens ansvar å finne ut av dette, sa fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til TV 2 Nyhetene onsdag.

Legemiddelverket viser til mindre studier på multippel sklerose (MS) og Crohns sykdom, som viser at «man ikke kan utelukke en viss positiv effekt.» De kommenterer imidlertid ikke påstandene om positive resultater som kom fram i TV 2s reportasje.

LES OGSÅ: – Legene må sette seg inn i egenskapene til LDN

LDN i tillegg til annen behandling

Ifølge Legemiddelverket kan det være vanskelig for legen å vurdere om LDN kan erstatte annen behandling, for eksempel ved ms-diagnoser.

– Det kan være aktuelt å gi lavdose naltrekson i tillegg til annen behandling. Uansett hvilken løsning legen velger i samråd med pasienten, er grundig oppfølging viktig, skriver Legemiddelverket.

Statens legemiddelverks oppgave er å sikre at alle legemidler som blir brukt i Norge har god kvalitet, er trygge å bruke og har ønsket virkning.

LES OGSÅ: MS-rammede Steinar: – Jeg har fått et mye bedre liv av LDN

Nettstedet som formidler informasjon om LDN har opplevd en enorm respons etter reportasjen i «Vårt Lille land». Se innslag fra TV 2 Nyhetene her (Reporter: Anders Lyche):

701197