Erik Røste under 10 kilometer friteknikk i Val di Fiemme, Italia tirsdag. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Erik Røste under 10 kilometer friteknikk i Val di Fiemme, Italia tirsdag. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Skiforbundet til motangrep på svensk dokumentar

– Norsk langrenn har aldri hatt noe å skjule. Alt tåler dagens lys.

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten/NTB): Noen timer før svensk TV skulle vise sin mye omtalte dokumentar om høye blodverdier i langrennssporten, gikk Norges Skiforbund til et tungt motangrep.

Det hadde form av en pressemelding med tre vedlegg, hvorav ett er et advokatbrev til Sveriges Television (SVT) der det over 12 A4-sider listes opp innvendinger mot påstander i programmet, slik det framsto i en prøvevisning sist torsdag.

Krever rettelser
Brevet munner ut i et krav om at SVT i programmet må korrigere de faktafeil og ufullstendigheter som påpekes.

I brevet presiserer advokat Kyrre Eggen at innvendingene er basert på dokumentaren slik den ble forevist i et møte med Norges Skiforbund 21. februar.

I pressemeldingen hevdes det at SVT flere ganger er varslet om feil, feiltolkninger og utelatelse av opplysninger. SVT beskyldes for å skjule troverdige kilder som tilbakeviser påstandene, og det spørres om det er seriøs og etisk god journalistikk.

– Norsk langrenn har aldri hatt noe å skjule. Alt tåler dagens lys, står det.

Dette er ikke første gangen Skiforbundet bruker tungt skyts mot skandinaviske tv-kanaler. I november varslet forbundet at det vurderte rettslige skritt mot NRKi anledning den omstridte finske dopingdokumentaren «When heroes lie».

Les også: Lereim raser mot dopingdokumentar
Les også:Samdal: – Høye blodverdier er ikke doping

Forstår ikke SVT
Skipresident Erik Røste uttalte onsdag formiddag til TV 2 Sporten at forbundet har brukt tid på å forberede motsvaret til SVT.

– Jeg vil bli veldig overrasket hvis det ikke blir tatt hensyn til. Jeg kan ikke forstå at en anerkjent tv-kanal ønsker å publisere noe som de ikke kan stå inne for, sier Røste.

– Forventer dere en beklagelse?

– Det skal jeg komme tilbake til når jeg har sett dokumentaren i sin endelige utgave, sier Røste.

– Dette er viktig for Norges Skiforbund. Vi lever av et ømdømme – av sunne og gode verdier. Derfor må vi ta det på alvor, selv om vi helst skulle brukt tiden på noe mer konstruktivt og fremoverrettet.

– Kan du love at samtlige norske verdenscupløpere på 90-tallet og 2000-tallet er rene?

– Det kan jeg love, sier Røste.