sy4b807a
sy4b807a

Dæhlie varsler rettslige etterspill etter dopdokumentaren

Skikongen har sendt brev til SVT der han ber om at kveldens omstridte dokumentar stoppes.

Se Dæhlie kritisere dokumentaren i videovinduet over!

Nannestad/Bergen (TV 2): Det bekrefter Bjørn Dæhlie overfor TV 2 Sporten onsdag ettermiddag.

Klokken 20.00 i kveld sender svenske SVT dokumentaren der flere norske langrennsprofiler må svare for høye blodverdier på 1990-tallet, deriblant Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass.

Allerede før den er sendt, varsler Dæhlie at siste ord i den pågående ordkrigen ikke er sagt.

– Vi har allerede fulgt dette opp. Vi og FIS (Det internasjonale skiforbundet, red.anm.) har skrevet og sendt brev hvor vi påpeker feil i programmet, spesielt dette med blodverdier. Der skriver vi at dette ikke kan sendes, og at de må endre programmet, sier Dæhlie.

Har sendt brev til skaperne
45-åringen, som etter karrieren har slått seg opp som forretningsmann, understreker at han ikke selv har sett den omdiskuterte dokumentaren, men varsler at saken uansett vil få rettslige etterspill.

– Det blir nok sikkert en oppfølging på dette. Jeg regner vel nesten med det, men skaden er skjedd først når programmet er sendt.

– At det blir en reaksjon er selvfølgelig. Vi vil ettergå dette, selvsagt, sier Dæhlie til TV 2.

Skikongen understreker at han er svært lite sulten på en langvarig krig i rettsapparatet.

– Jeg vet ikke hvordan det blir. Jeg har ikke lyst til å sitte årevis i en rettssal, men at det blir en reaksjon er selvfølgelig, sier Dæhlie.

– Mildt sagt sjokkerende
Han stempler anklagene mot seg selv som horrible.

– Jeg har ikke sett den, men har fått den referert fra andre i forbundet. Det er ikke moro, sier Dæhlie.

Se Dæhlie bli konfrontert her (saken fortsetter under):

700951

– Hva sier du til anklagene om at det var umulig å være best på 90-tallet uten på dope seg?

– Jeg har forstått at Bengt Saltin (dopekspert) har sagt dette, men der mener jeg at han tar styggelig feil. Jeg kan stå rakrygget og si hva som står bak mine resultater og nordmenns resultater. Han hopper over mye og kommer med påstander som er mildt sagt sjokkerende, sier Dæhlie.

45-åringen mener det blir feil å angripe enkeltpersoner når hele landslag har de samme verdiene.

– Jeg vet hva vi har hatt. Det er helt normale verdier som vi alle har hatt over lengre perioder. Dette var min hverdag som skiløper, i «x antall uker» i høyden i løpet av sesongen. Det ville du også ha opplevd hvis du var med der. Det er veldig store individuelle svingninger, sier Dæhlie.

Dopekspert Saltin hevder på sin side at de registrerte verdiene er umulig å oppnå uten aktiv manipulasjon. Det er uforståelig for den gamle VM- og OL-kongen fra Nannestad.

– Ja, jeg hører at han sier det. Samtidig hører jeg FIS si det motsatte, at de ikke er unormale. Påstandene er horrible, understreker skikongen.

Står rakrygget
Nå håper han at dopdokumentaren ikke rokker ved hans navn. Etter karrieren har Dæhlie bygget opp blant annet et enormt klesimperium.

– Jeg skulle gjerne vært dette foruten, men så lenge jeg kan stå med rak rygg og svare på alt, får det bli som det blir, sier Dæhlie.

SVTs «Uppdrag Granskning» går på luften kl. 20 i kveld norsk tid.