TrebblemonstasjeWeb
TrebblemonstasjeWeb

Myhre: – Tre klare kandidater til «The Treble»

Det er tre år siden sist. Petter Myhre tror årets sesong kan gi oss en ny trippelmester.

«The Treble» er like gjev som den er vanskelig å oppnå, og det er ikke uten grunn at de fleste av Europas storlag allerede er ute av trippeldansen.

Kun seks klubber har klart det som kanskje er den største bedriften man kan vise til i europeisk klubbfotball, og tre av disse er også i år med i konkurransen.

Celtic var første lag ut i 1967 før Ajax og PSV fulgte i henholdsvis 1972 og 1988. Etter overgangen til Mesterligaen er det kun Manchester United (1999), Barcelona (2009) og Inter (2010) som kan smykke seg med tittelen trippel-mester.

Rent teoretisk har enda åtte lag muligheten til å gå inn i historiebøkene, men i praksis er det allerede her noen lag som må skilles ut.

Petter Myhre  (Foto: TV 2/)
Petter Myhre (Foto: TV 2/)

Seks kandidater

Av de 16 resterende lagene i Mesterligaen, har allerede halvparten røket ut av den hjemlige cupen. Og av de resterende åtte, er det kun seks som har en realistisk sjanse til å hente hjem seriegullet.

Borussia Dortmund og Real Madrid ligger henholdsvis 17 og 16 poeng bak serielederene, og må innse at slaget langt på vei er tapt.

Før den andre 8-delfinalen er det med andre ord seks lag som har alle tittelmuligheter i behold, og også her er det noen som stiller svakere enn andre.

De seks lagene som står igjen er følgende: Bayern München, Paris St. Germain, Manchester United, Barcelona, Shakhtar Donetsk og Celtic. Petter Myhre tror tre av disse er i stand til å gå hele veien i alle turneringer i år.

– Etter min mening er både United, Bayern og Barcelona kapable til å ta trippelen hjem, mens jeg har mine tvil om at PSG kan gå hele veien. Celtic og Shakhtar er i beste fall outsidere, spesielt med vanskelige utgangspunkt, sier Myhre.

– Man er avhengig av å treffe med matchinga. Det er i utgangspunktet ikke et problem å spille tre kamper i uka, men det er vanskelig når motstanderen ikke gjør det.

Tysk maskineri
Bayern München virker fryktingytende sterke i år. Jupp Heynckes' gutter har stålkontroll på Bundesligaen, skal spille kvartfinale i den hjemlige cupen og har hele 3-1 å gå på etter bortekampen mot Arsenal i Champions League.

Les også: Bayern München gjorde kort prosess med Arsenal

Heynckes, som selv overlater roret til Pep Guardiola til sommeren, har skapt et vinnerlag av dimensjoner. Hovedfokuset ligger på defensiv trygghet og baklengsstatistikken i hjemlig liga taler for seg selv. Åtte baklengssmål på 23 kamper (kun ett av disse på bortebane) er intet annet enn imponerende.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Bayern Munchen (Foto: CHRISTOF STACHE/Afp)
Bayern Munchen (Foto: CHRISTOF STACHE/Afp)

Selv om tyskerne ikke kan mønstre den ene storscoreren som enkelte andre lag (Manchester United og Barcelona), er det heller ingen grunn til alarm fremover på banen. Hele 14 spillere har meldt seg på scoringslisten i Bundesliga, og 63 scoringer på 23 kamper gir et snitt på 2,7 mål per kamp. Myhre har også latt seg imponere av den tyske storheten.

– Bayern er nok det laget som har det beste utgangspunktet av de tre og de har vært uhyre sterke i Bundesliga i år, men alle tre kan klare det.

Les også: Her er tallene som får Fotball-Europa til å skjelve

Den neste, og kanskje foreløpig største, utfordringen for tyskerne kommer allerede onsdag når de skal ut i kvartfinalekamp i cupen mot Dortmund. Håpløst akterutseilt i Bundesliga, vil fjorårets seriemestere gjøre alt de kan for å gi suverene Munchen en ripe i lakken.

Zlatan er alfa og omega
En lommebok over gjennomsnittet er ikke alt i europeisk klubbfotball, men som Paris St. Germain også er bevis på, kan det få deg et godt stykke på veien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Zlatan Ibrahimovic, her sammen med David Beckham, er suspendert i kveldens CL-retur hjemme mot Valencia (Foto: Thibault Camus/Ap)
Zlatan Ibrahimovic, her sammen med David Beckham, er suspendert i kveldens CL-retur hjemme mot Valencia (Foto: Thibault Camus/Ap)

De siste sesongers satsing med signering av store navn som Zlatan Ibrahimovic, Javier Pastore, Thiago Silva og etterhvert også David Beckham begynner å gi avkastning. Hjemme i Ligue 1 leder de nå med tre poeng på Lyon, og de fikk med seg et godt resultat borte mot Valencia i Mesterligaen. I tillegg er de enda med i den hjemlige cupen hvor de i likhet med Bayern Munchen skal i aksjon på onsdag.

PSG kan med andre ord ikke mønstre den samme ledelsen i hjemlig liga, og Myhre tror det kan være avgjørende.

– Det vanskelige med trippelen er å prioritere – spesielt den hjemlige cupen har en tendens til å måtte lide. Det som gjør at Bayern, Barca og United kan klare det, er det enorme forspranget de har sikret seg i hjemlig serie. De kan nå prioritere både cup og Mesterliga uten å være for engstelige for at noen skal ta dem igjen, sier han.

Les også: Se Zlatan stemple på seg rødt kort - på overtid

Zlatan har vært den store stjernen i Paris så langt i år. På 23 seriekamper har svensken scoret 22 mål, men de siste minuttene mot Valencia viste den siden av Zlatan som gjør at laget hans også kan tape fotballkamper. En streng, men likefullt hodeløs utvisning er noe PSG ikke trenger om de skal komme langt i den gjeveste europacupen.

Nøkkelen er bredde
Hjemme i Premier League har United meget god kontroll på konkurrentene. Med elleve kamper igjen leder de røde fra Manchester med 12 poeng på hovedrival City, og i FA-cupen skal de møte vinneren av onsdagens Chelsea - Middlesbrough i kvartfinalen.

Les også: Manchester United leder med tolv poeng: – Løpet er definitivt kjørt

United har gått store deler av sesongen uten å ha nevneverdig orden i de bakre rekker, men med kaptein Nemanja Vidic tilbake kan det se ut som om de verste lekkasjene er i ferd med å tettes. På de syv seriekampene som er spilt siden nyttår, har United kun sluppet inn tre mål.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Nemanja Vidic (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Nemanja Vidic (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Sir Alex Ferguson har også hatt privilegiet av å disponere en nærmest skadefri tropp, og når han har hele stallen til sin disposisjon er det få som kan kunsten å stille riktig lag til riktig kamp bedre enn den gamle skotten. Han er også den eneste av de akutelle managerne som har vunnet «The Treble» tidligere - en prestasjon man ikke skal kimse av i følge Myhre.

– Det å vinne «The Treble» er en enorm prestasjon. Det ser man ut fra hvor få det er som har klart det opp gjennom årene. Man har et hardt kampprogram, man konkurrerer på flere arenaer, og man møter lag som ikke gjør det.

Les også: Se Ronaldos lavmælte målfeiring mot United: – Har stor respekt for dem

Tirsdag er det en uke igjen til returoppgjøret mot Real Madrid på Old Trafford. Resultatet av denne kampen kan begrave United trippelhåp eller sende dem nok et skritt på vei mot en gjentagelse av triumfen i 1999.

Ikke usårbare
Med Lionel Messi i spissen, er Barcelona allerede godt på vei til å gjenvinne det hjemlige seriemesterskapet fra Real Madrid. 16 poeng ned til hovedrivalen og et snitt på 3,3 mål per kamp er tallenes klare tale når 13 serierunder gjenstår.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Lionel Messi (Foto: ALBERT GEA/Reuters)
Lionel Messi (Foto: ALBERT GEA/Reuters)

Den første nøtten venter allerede tirsdag kveld i form av Real Madrid i semifinalen i Copa del Rey, en kamp hvor Barcelona har 1-1 fra bortekampen på Santiago Bernabeu.

Les også: Milan sendte Barcelona nervøse hjem

Men alt er likevel ikke rosenrødt for «Blaugrana». Forrige uke viste katalanerne at de ikke er usårbare da Milan slo dem 2-0 på San Siro og langt på vei nøytraliserte Messi og resten av stjernegalleriet. Spanjolene må dermed spille opp mot sitt aller beste for å holde liv i Mesterliga- og trippeldrømmen når «Rossoneri» kommer til Camp Nou om to uker.

Myhre er også enig i at bortekampen mot Milan var et alvorlig feilskjær, men vil ikke avskrive Barca.

– De dummet seg ut mot Milan, det er det ingen tvil om, men de er likevel gode nok til å gå hele veien.

Outsideren
Den store outsideren og potensielle overraskelsen i trippelracet er Shakhtar Donetsk fra Ukraina. I hjemlig serie er de uten reell motstand, og er med 13 poengs ledelse godt på vei mot sitt fjerde strake seriemesterskap.

I den hjemlige cupen er de også enda med i dansen med plass i kvartfinalen, men ankepunktet blir nok Mesterligaen. Selv med et spennende mannskap, kan det bli vanskelig for Mircea Lucescu å ta laget helt til topps i Europa. Det beste resultatet de kan vise til i turneringen var en kvartfinale mot Barcelona i 2010/2011, og det spørs om 2-2 i den første kampen hjemme mot Dortmund er nok til å ta dem videre.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Douglas Costa (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)
Douglas Costa (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)

Les også: Anzji punget ut 260 millioner for Willian

I tillegg vil nok også savnet av stjernevingen Willian etterhvert gjøre seg gjeldende, da brasilianeren forsvant til russiske Anzhi i slutten av januar.

Trenger et mirakel
Det siste laget på listen over potensielle trippelkandidater er skotske Celtic. Etter at Rangers ble tvangsflyttet nedover i ligasystemet, forsvant også den argeste konkurrenten på hjemlig jord. Resultatet er en suveren 21-poengsledelse i serien og kvartfinale i cupen.

Mesterligaeventyret derimot ser vanskeligere ut for klubben fra Glasgow. Etter å ha tapt 0-3 for Juventus hjemme på Celtic Park, har nok også manager Neil Lennon innsett at det må et mirakel til i Torino for at «The Celts» skal kunne juble for avansement.

– Jeg har all tro på at både Celtic og Shakhtar vinner både serie og cup, men jeg tror de blir noen numre for små i Mesterligaen, sier Myhre.

Europaliga-trippel
Senker man lista noe, er flere lag som har muligheten til trippelen med Europaligaen i stedet for Mesterligaen. Hele elleve av de 16 gjenværende lagene er enda med i den hjemlige cupen, men de som må regnes som de største favorittene ligger håpløst langt bak i serien. Både Stuttgart (31 poeng), Chelsea (19 poeng), Inter (14 poeng), Bordeaux (16 poeng) og Lazio (11 poeng) må nok innse at seriegullet er utenfor rekkevidde.

De gjenværende lagene er Anzhi, Plzen, Benfica, Basel, Zenit og Fenerbahce, men dette er heller ingen bedrift som er hverdagskost.

Kun fire klubber har vunnet den hjemlige cupen, serien og UEFAcupen / Europaligaen i én og samme sesong. IFK Göteborg i 1982, Galatasaray i 2000, CSKA Moskva i 2005, samt Porto i både 2003 og 2011.