Ulvang oppgitt over svensk dopingdokumentar

Intervjuet med Vegard Ulvang om blodverdier blir klippet bort fra dopingdokumentaren som skal sendes på svensk TV onsdag, får NTB opplyst.

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag Granskning» setter søkelyset på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 1990-tallet.

Ifølge VG har TV-kanalen vært opptatt av Ulvangs blodverdier fra 1997, og han ble spurt om blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti samme år. Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5, som er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997 (16,5 for kvinner, 18,5 for menn). Ulvang har ikke sett noe av materialet fra dokumentaren selv.

– Nå er jeg lei. Nå må de slutte. Jeg vant OL i Albertville for 22 år siden, og denne blodprøven fra Lahti er tatt for 16 år siden. Intervjuet var ikke noe morsomt. Det var veldig anklagende. De konfronterte meg med en blodverdi på 16,5 fra et verdenscuprenn i 1997. Det var den andre helsetesten FIS gjorde. Jeg ble ringt opp og konfrontert på en veldig lite hyggelig måte. Jeg begynte nesten å le, sier Ulvang til VG.

Det pågikk en hard kamp i kulissene i ski-VM tirsdag, mellom SVT, FIS, særforbund og enkeltløpere. Folkene bak dokumentaren kommer trolig til å bruke kvelden og natten på å redigere den ferdig før den vises onsdag kveld, og sekvensen med Ulvang ser altså ut til å forsvinne.

Nils Hansson, som er prosjektleder for dokumentaren, vil ikke si om noen nordmenn navngis i programmet. (©NTB)