Alexander Stöckl
Alexander Stöckl

Derfor har hopptreneren forelsket seg i Norge

– Anders Bardal er familietype. Schlierenzauer er egoist.

Val di Fiemme (TV 2): Flere av de norske hopperne har åpent innrømmet at de var skeptiske til Alexander Stöckl da han overtok etter Mika Kojonkoski i 2011. Stöckl kom fra jobben som juniorlandslagssjef i Østerrike. Under hans ledelse hadde de østerrikske juniorene tatt fem av seks VM-gull.

Likevel hadde han aldri ledet et seniorlag.

Les også: Bli med på en intimkonsert med Stöckl
Les også: Bardal: – Jeg var kanskje den største motstanderen da Stöckl fikk jobben

– Jeg var kanskje den største motstanderen av Alexander Stöckl da han fikk jobben. Jeg var skuffet, lei meg og litt forbannet. Jeg hadde sett for meg at assistenten til Mika, som hele tiden hadde vært min trener i Trondheim, skulle få den jobben, sa Anders Bardal til TV 2 for noen dager siden.

Åpner for å fortsette utover 2015
Også Anders Jacobsen var skeptisk. Men skepsisen er snudd til begeistring etter fantastiske resultater i hoppbakken det siste året. Gregor Schlierenzauer er blant dem som har ytret ønske om en Stöckl-retur til Østerrike.

– Det er bra å høre det. Det er en bekreftelse på at andre ser at vi jobber bra. Men jeg tenker ikke på Østerrike. Jeg er opptatt av å jobbe i Norge. Jeg liker jobben min, og det blir vanskelig for meg å gå hvis vi fortsetter å jobbe sånn, sier Stöckl.

– Hvor lenge ønsker du å bli?

– Jeg har kontrakt til 2015. Etter det får vi se.

– Men du ønsker å fortsette?

– Ja, jeg liker å bo i Norge. Samboeren min er også opptatt av å bli i Norge, sier Stöckl.

Les også: Bardal hylles: – Ikke mange som slår tidenes beste skihopper når han er i form
Les også: Schlierenzauer frir til Norges gulltrener

Hyller norske verdier
Det som startet som en flørt er i ferd med å bli en heftig forelskelse for Stöckl. Etter ett og et halvt år i Norge snakker han flytende norsk. Han er fascinert av den norske væremåten, en væremåte som skiller seg markant fra den østerrikske.

– Nordmenn blir ikke stresset. I Østerrike må alt gå fort. Tid er penger. Slik er det hver dag. Hvis det står tre mann i kø på butikken i Østerrike, så kan bakerste mann skrike at den andre kassen må åpnes. Sånn er det ikke i Norge. Her kan det være ti eller 15 mann i kø, og sistemann i køen prater om været med den nest siste, humrer Stöckl.

– Jeg liker også at nordmenn ofte er ute i naturen. Familie er viktig i Norge. Det er en sterk verdi. Den sosiale følelsen og samfunnet er også noe jeg liker, fortsetter Stöckl.

Les også: Wirkola hyller Bardals historiske VM-gull: – På tide at det kom flere inn i klubben
Les også: Johaug gir VM-debutanten stjerner i øynene

Opptatt av samhold
I likhet med Kojonkoski er Stöckl en lagbygger. Han er opptatt av samarbeid og lagånd. I så måte glir han enkelt inn i vårt sosialdemokratiske samfunn.

– Spiriten i laget er veldig bra. Det er plass til forskjellige typer. Vi jobber tett sammen og reiser nesten 200 dager i året. Da er det viktig at det er en god følelse i laget, sier Stöckl.

– Østerrikerne tenker mer på seg selv, også på en postitv måte. Det er viktig å ha en sunn egoisme i idretten. Det er viktig å finne mellomtingen, sier Stöckl.

– Hva er den største forskjellen på Bardal og Gregor Schlierenzauer?

– Anders er en familietype. Schlierenzauer er mer egoistisk, sier Stöckl.