KRITISK TIL AUNE: Svein Tore Samdal kritiserer landslagsledelsens avgjørelse om å ta ut Pål Golberg til herrenes sprintstafett. (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
KRITISK TIL AUNE: Svein Tore Samdal kritiserer landslagsledelsens avgjørelse om å ta ut Pål Golberg til herrenes sprintstafett. (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Antyder at intern politikk og feil løypevurdering ga Golberg sprintplass

Svein Tore Samdal er kritisk til landslagsledelsen.

Val di Fiemme (TV 2):

Den ble en helsvart norsk dag i Val di Fiemme. Først tok Pål Golberg «en Jörgen Brink» på herrenes lagsprint. Så falt Ingvild Flugstad Østberg på kvinnenes lagsprint.

Jeg tror de aller fleste allrounderne kunne løst oppgaven bedre enn Golberg

Dermed ble Norge medaljeløse i de to øvelsene som på forhånd var regnet som to av Norges sterkeste.

Les også: Knust Golberg om sprintsprekken: – Det ble bare helt bekmørkt
Les også: Knall og fall for Norge da sprintmedalje glapp: – Jeg tar all skyld

– Tatt ut på sviktende grunnlag
Golberg og Østberg var knust da de møtte pressen etter VM-fiaskoen. Golberg snakket ut på en pressekonferanse på utøverhotellet Olympionico. Det burde aldri skjedd, mener TV 2s langrennsekspert Svein Tore Samdal.

Han mener at Golberg aldri burde vært vurdert i diskusjonen om hvem som skulle gå lagsprinten. Intern politikk og en undervurdering av sprintløypen må ta skylden, mener Samdal.

Svein Tore Samdal (Foto: Bendiksby, Terje, © BEN)
Svein Tore Samdal (Foto: Bendiksby, Terje, © BEN)

– Sprinttrener Ulf Morten Aune er en av dem som har et visst ansvar, for han skal bare innstille. Men det er andre som skal ivareta helheten slik at Norge stiller med sitt beste lag til start. Det er Trond Nystad, som er landslagstrener for herrene, og det er Vidar Løfshus, som er landslagssjef. Jeg synes Golberg blir tatt ut på et sviktende grunnlag. At han gikk noen ok skirenn i Kuusamo har ikke så mye å si. Man må se på hva som har skjedd i det siste, hvilken løype det er snakk om og hvilket føre det er. Det var både tung løype og tungt føre. Pål Golberg har ok kapasitet, men det er åpenbart flere som har mye bedre kapasitet i det norske laget og som kunne løst oppgaven på et høyere nivå, sier Samdal.

Les også: Kriukov gjorde det igjen for Russland
Les også: Sjokkexit for Norge i herrenes semifinale i sprintstafett

Det er helt sikkert et prestisjenederlag ikke å få med sine løpere

– Hvem tenker du på da?

– Det kunne vært Finn Hågen Krogh. Det kunne vært Sjur Røthe. Jeg tror de aller fleste allrounderne kunne løst oppgaven bedre enn Golberg. Husk at oppgaven kun handler om å være med. Han skal være med i tre runder for å sette Petter Northug i posisjon til å vinne spurten, sier Samdal.

Uenig med Løfshus
Landslagssjef Vidar Løfshus er uenig med Samdal. Han peker på at Russland, som vant sprintstafetten, gjorde det med to rene sprintere.

– Man tror jo at dette skal bli en utholdenhetskonkurranse, men så er det to rene sprintere som vinner, sier Løfshus.

Det argumentet kjøper ikke Samdal.

– De to russerne som vinner har gjort det best i sprint, men en av grunnene til at det gjør det så bra er at de har så god kapasitet. Kriukov viste kjempekapasitet i sprintfinalen på torsdag, mens både Golberg og Brandsdal var tomme da de kom til finalen. Den eneste som hang med i finalen var Northug. De to andre endte på 5. plass og 6. plass i finalen, sier Samdal.

Les også: Colognas norske rådgiver om gulløpet: – Målet var å parkere Northug før spurten
Les også: Marcus Hellners pappa: – Hjemme prater vi ikke om Petter Northug

Hvis vi ikke vinner stafetten, er det et fiasko-VM

Intern politikk
Sprinttrener Ulf Morten Aune vil ikke gå med på at Finn Hågen Krogh er en bedre utholdenhetsløper enn Golberg.

– Det er veldig vanskelig å svare på. De har vel knapt møtt hverandre i konkurranse i år i verdenscupen. Men vi må kanskje bli enda flinkere på å finne arenaer hvor vi kan finne ut av forskjellene mellom utøverne vi har, sier Aune.

Se intervju med Aune under:

700342

Mens Petter Northug tilhører allround-landslaget, tilhører Golberg sprintlandslaget. I en sprintstafett kan intern politikk avgjøre hvem som får gå, mener Samdal.

– Litt av problemet er at det heter sprintstafett. Det er en stafett i mellomdistanse. Det er som en 1500-meterløper skulle løpt seks 1500-metere. Det er ikke hvem som helst som takler det. Normalt har det vært slik at de med høyest toppfart har gått, og det er sprintere. Men her er det ikke toppfart som gjelder, det er kapasitet. Ulf Morten innstiller sine, for det er helt sikkert et prestisjenederlag ikke å få med sine egne løpere - at det er et annet lags løpere som stiller til start, sier Samdal.

– Jeg tror det har blitt litt kjøpslåing mellom lagene. Det var en selvfølge at Petter skulle gå fra allroundlaget. Hågen Krogh og Golberg sto noenlunde likt, og da fikk sprinterne én mann med, legger Samdal til.

Fiasko-VM uten stafettgull
Langrennseksperten mener landslagstrener Trond Nystad burde engasjert seg mer i diskusjonen om hvem som skulle gå.

– Jeg tror ikke Trond har hatt så sterke meninger, dessverre. Det er han som skulle ivaretatt den forståelsen av at dette kom til å bli en allroundøvelse, sier Samdal.

Etter tre herreøvelser har Norge tatt to sølvmedaljer og én bronsemedalje. 15 km fristil, stafett og femmila gjenstår. Uten gull vil VM være en fiasko for herrene, mener Samdal.

– Herrene slipper unna med å vinne stafetten. Hvis vi ikke vinner stafetten er det et fiasko-VM. Heldigvis var det en fantastisk dag i går, men det norske folk venter på at Petter skal begynne å herje med konkurrentene og at vi i det minste vinner stafetten, sier Samdal.