FOREGANGSKLUBB: De spiller flott fotball, de er deleid av supporterne, de bruker ikke penger de ikke har, de ligger på øvre halvdel av Premier League – og i dag kan de bli cupmestere. Men det er ikke mange år siden Swansea var på randen av ruin og spilte i samme divisjon som dagens finalemotstander Bradford.  (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
FOREGANGSKLUBB: De spiller flott fotball, de er deleid av supporterne, de bruker ikke penger de ikke har, de ligger på øvre halvdel av Premier League – og i dag kan de bli cupmestere. Men det er ikke mange år siden Swansea var på randen av ruin og spilte i samme divisjon som dagens finalemotstander Bradford. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Mønsterbruket

De spiller flott fotball, de er deleid av supporterne, de bruker ikke penger de ikke har, de ligger på øvre halvdel av Premier League – og i dag kan de bli cupmestere. Men det er ikke mange år siden Swansea var på randen av ruin og spilte i samme divisjon som dagens finalemotstander Bradford.

London (TV2 Sporten): I siste serierunde i 2003 måtte Swansea slå Hull City for ikke å rykke ned til nivå fire – og med det falle ut av det profesjonelle ligasystemet i England for første gang i klubbens historie. Ti år senere ligger de på øvre halvdel av Premier League, og i dag spiller Swansea cupfinale for første gang siden klubben ble stiftet i 1912. Waliserne har gjort veldig mye riktig på en gang iløpet av de siste årene.

Å grave skyttergraver

Vi kaller det å «grave skyttergraver», regntunge kvelder der du blir bombardert med langpasninger. - Vi som har vært her lenge, vi snakker ofte om kampene fra før i tiden. Vi kaller det å «grave skyttergraver», regntunge kvelder der du blir bombardert med langpasninger. Det er mange kamper vi snakker om, spesielt når vi spilte i de lavere divisjonene, forteller Swansea-kaptein Garry Monk til TV 2.

For flere av Swansea-spillerne har tatt den lange veien til toppen. Monk kom til klubben i 2004, da den fortsatt var i League Two. Hans topperkollega og visekaptein Ashley Williams har vært med siden de var i League One.

- Du får kamper tirsdag kveld, på bortebane, små baner og forferdelig vær, og det føles milesvis unna nå. Sånne kvelder viser hva slags karakter du og laget har. Men vi kom oss gjennom det, og her er vi nå, sier Williams.

Swansea har vist karakter på banen, men måten klubben har reist seg på viser også hva som bor i klubben utenfor banen. For Swansea lærte den harde måten at kortsiktig suksess kan komme med en knusende bakrus.

Les også: Rafael med kanonkula da United vant

Opp som en løve

Forrige gang Swansea hadde en slags storhetstid var det med John Toshack som spillende trener. Liverpool-legenden tok over i 1978 og ledet klubben til tre opprykk på fire sesonger. I 1981 spilte Swansea i Englands øverste divisjon for første gang, og havnet på en utrolig sjetteplass etter å ha slått storheter som Manchester United, Liverpool, Arsenal og Tottenham.

Men Swansea forvant nøyaktig like fort som de kom: Etter den ene jubelsesongen ble det tre nedrykk på fire sesonger, og i 1985 var de økonomiske problemene var så store at Swansea nesten gikk under.

Les også: Her løfter Hangeland dommeren

Av og for fansen

Hele strukturen i klubben er bygget opp av fans Etter en turbulent og trøblete periode ble Swansea i 2002 kjøpt av et lokalt konsortium, som sammen med supporterorganisasjonen Swansea City Supporters Trust skulle lede klubben ut av uføret. Allan Lewis fra Supporters Trust sier til TV 2 at klubben var nødt til å lære av sine tidligere feil.

- Konsortiumet som tok over i 2002 hadde lokal forankring og består av folk som selv er supportere, som hadde sett problemene klubben hadde i tiåret før. Så hele strukturen i klubben er bygget opp av fans, og Supporters' Trust var en stor del av det, forteller Lewis.

Les også: Er Tracy (41) tidenes frekkeste fotballmaskot?

Alle som kjøper sesongkort hos Swansea blir automatisk medlem av Supporters Trust, og organisasjonen eier 20% av klubben. En demokratisk valgt representant fra Supporters Trust får også et sete i Swanseas styre.

- Supporter-direktøren, som er supporternes representat i klubbens styre, er faktisk et fullverdig medlem av styret. Folk spør hele tiden om han bare er der som en gest til fansen, men realiteten er at han er et fullverdig medlem av styret og han spiller sin rolle når klubben tar avgjørelser. Det betyr i praksis at supporternes røst blir hørt på styrerommet, mener Lewis.

Les også: Arsenal på vei inn i den spanske æra

- At fansen faktisk har en røst i styrerommet tror jeg er en av grunnene til at klubben har et så tett bånd til supporterne. Vi spillerne bor i Swansea, vi handler mat i de samme butikkene som fansen og går på de samme cafeene. Når det er fans over alt og de hele tiden vil snakke med deg om fotball og om klubben så innser du hvor viktig det er for de, og du blir enda mer motivert for å ikke skuffe dem, forklarer klubbkaptein Garry Monk.

Swansealona

Skuffe fansen har heller ikke Swansea gjort alt for ofte de siste årene. Klubben klatret igjen opp gjennom divisjoenen, men denne gangen på en stabil, bærekraftig måte. Og på banen gjorde de det med stil.

- Vi endret treningsmetodene for flere år siden, spesielt under Roberto Martinez. Under en normal treningsøkt hadde hver spiller før 2-300 ballberøringer, mens når vi la om metodene hadde hver spiller 5-6-700 ballberøringer. Det gjør en veldig stor forskjell på dine egenskaper med ballen, og selvtilliten din når du har ballen, forteller Monk.

Roberto Martinez spilte 122 kamper for Swansea mellom 2003 og 2006, og tok over som manager i 2007. Swansea var da i League One, og rykket opp til The Championship i spanjolens første sesong som sjef. De spillemessige grunnstenene som ble lagt under hans tid i klubben ble bygget videre på i årene som fulgte, og resultatet er Swansea-laget vi ser i dag.

Les også: Fra raseopptøyer til ligacupfinalen

Ikke bare utlendinger

Mange mener engelske spillere kun behersker den direkte, nesten brutale spillestilen som herjer i de lavere divisjoner i England – men Swansea spilte og spiller fortsatt pasningsfotball selv med spillere som Garry Monk og Ashley Williams på laget. Monk mener det gir ekstra motivasjon at folk tror finspill er forbeholdt utlendinger.

- Det er noe som motiverer deg. Folk sier det bare er utenlandske spillere som kan spille på denne måten. Men det er ingen som blir født med disse egenskapene, de har også lært det. Vi har trent på det over de siste seks-sju årene. Det startet med Roberto Martinez, og vi har bygget videre derfra og fått inn bedre spillere. Noen av de utenlandske spillerne vi har fått inn er teknisk gode spillere og de passer inn i måten vi spiller. Det har gått gradvis, sier Monk.

Les også: Peter Cech: - Ikke bekymret for Torres

Visekaptein Ashley Williams er kanskje det beste eksempelet på at disse ballegenskapene kan læres. Som stopper for Hednesford Town og Stockport County var ikke akkurat Williams kjent som noen Beckenbauer. Forrige sesong fullførte han likevel flest pasninger i Premier League – sammen med en viss Luka Modric.

- Vi har gjort det over flere år her i klubben. Roberto Martinez innførte det, og vi liker å spille på denne måten. Vi liker å ha ballen i laget og holde ballen på bakken. Det er måten vi føler fotball bør spilles. Som spillere er det gøy å spille på dette laget, og det skiller oss fra andre lag og gir oss noe eget, forteller Williams.

Les også: Sjekk Berbatovs matchvinnende stjernetreff

Mot i beina

I tillegg til at øvelse gjør mester mener Monk det handler om mot og selvtillit. I på britiske fotballbaner måles gjerne mot i hvor mange ganger en spiller er villig til å bli sparket i hodet og hvor mange helsefarlige dueller han er villig til å kaste seg inn i. Monk mener finspill er vel så modig.

- Du må ha selvtillit for å gå ut og spille fotball, det er noe av det modigste du kan gjøre. Det er ganske lett å bare få tak i ballen og så mose den langt opp i banen og håpe på det beste. Men å faktisk ta imot ballen i farlige områder, når du vet at en feil kan koste laget ditt et mål, det er en modig ting å gjøre, mener Monk.

Les også: Se Moas scoring i storseieren over Hamburg

Langsiktighet

Som manager må du lede en klubb som om du skal være der i 100 år Swansea lærte etter jubeldagene under Toshack at suksess ikke er verdt all verdens om den ikke bygges på et solid fundament. Roberto Martinez, som spilte en så viktig rolle utformingen av Swanseas sportslige identitet, mener manageren har en viktig rolle å spille der.

- Som manager må du lede en klubb som om du skal være der i 100 år. Du må legge et fundament for de som kommer etter deg, har Martinez sagt til Daily Mail.

Les også: Michael Laudrup: - Seier søndag vil være min største prestasjon noensinne

Fundamentet han la ble videreutviklet av Paulo Sousa, Brendan Rodgers og nå Michael Laudrup. Utenfor banen drives klubben etter nøkterne prinsipper, for å unngå at klubben havner tilbake i det økonomiske uføret.

- Vi ser oss rundt og ser den enorme gjelden og de tullete lønningene som finnes i Premier League, og i vet at grunnprinsippet i denne klubben er økonomisk måtehold. De som styrer klubben er selv supportere, som har sett alle problemene klubben hadde på 80-tallet og som er klare på at vi ikke kommer til å gjøre de samme feilene om igjen, forklarer Allan Lewis fra Supporters Trust til TV 2.

Les også: Molde signerte Fulham-spiss

Kronen på verket

En seier i Ligacupen i dag vil være et flott symbol på Swanseas fremgang de siste årene, og det vil også være klubbens første virkelige trofe siden stiftelsen i 1912. I veien for det står underdogene Bradford, men Garry Monk frykter ikke favoritt-stempelet.

- Det Bradford tenker inn mot denne kampen, vi har tenkt de tingene selv. Vi har opplevd å spille mot Premier League-lag da vi selv kom fra de lavere divisjonene, så vi forstår hvordan det oppleves. Vi vet hva de tenker, og forhåpentligvis vil de erfaringene hjelpe oss i finalen.

Så vil ettermiddagen vise om Swanseas suksess blir kronet med en pokal.