OSCARFEBER: Brad Oltmanns og Rick Rosas (t.v.) er de eneste i verden som på forhånd vet om «Kon Tiki» og hovedrolleinnhaver Pål Sverre Valheim Hagen (t.h.) vinner Oscar på søndag.
OSCARFEBER: Brad Oltmanns og Rick Rosas (t.v.) er de eneste i verden som på forhånd vet om «Kon Tiki» og hovedrolleinnhaver Pål Sverre Valheim Hagen (t.h.) vinner Oscar på søndag.

Disse vet om «Kon-Tiki» vinner Oscar

Brad Oltmanns og Rick Rosas er de eneste i verden som på forhånd vet utfallet.

Søndag blir filmprisen Oscar delt ut for 85. gang i Los Angeles.

Norge er godt representert på den gjeve filmutdelingen gjennom filmsuksessen «Kon-Tiki», som er nominert til pris i kategorien «Beste fremmedspråklige film».

Les også: Kulturministeren heier på «Kon-Tiki» i designerkjoler

Topphemmelig

Mens millioner venter i spenning på resultatene, er det to stykk som på forhånd vet hvem som vinner.

På vei til den storslåtte festen blir Brad Oltmanns (59) og Rick Rosas (48) voktet som konger. Med hver sin koffert må de sette seg i hver sin bil når de skal ut i storbytrafikken, og kjører hemmelige ruter mot samme mål.

De er fulgt av politifolk som har ordre om å redde koffertene først dersom noe skjer.

Koffertene inneholder nemlig hvem som vinner Oscar-prisene for 2012.

Les også: Hollywood-stjernene raser ned i vekt for Oscar

– Det er ultrasikkert

Overraskende nok er de to herrene ingen høyprofilerte filmmoguler, men tvert i mot to nokså ordinære revisorer i revisjonsfirmået PricewaterhouseCoopers (PwC), skriver Dagens Næringsliv i sin papirutgave.

I 79 år har firmaet vært ansvarlig for å telle opp stemmene fra stemmeberettigede medlemmer av filmakademiet Acadamy of Motion Picture Arts and Sciences.

– Det er ultrasikkert, sier Oltmanns til Dagens Næringsliv.

Les også: Nysingel Baasmo Christiansen klar for Oscar-flørt

Imponert av «Kon-Tiki»

De er begge ivrige filmentusiaster, og har sett gjennom de fleste av de oppimot hundre filmene som er nominert. Oltmanns forteller Dagens Næringsliv at han ikke har glemt årets norske nominerte i klassen for beste utenlandske film, «Kon-Tiki».

– Jeg synes det var en veldig interessant historie i seg selv. Tenk å ha mot til å legge ut på havet på en flåte på det viset. Det er imponerende, bedyrer han.

Les også:Hollywood jakter «Kon-Tiki»-regissørene

Avslørte resultatet

Den første Oscar-utdelingen fant sted 16. mai 1929. Før de første utdelingene ble vinnerne gitt ut til aviser slik at de kunne trykke resultatetene i 23:00-utgavene sine.

Men etter at Los Angeles Times i 1940 trykket resultatetene for tidlig, slik at de ankomne gjestene kunne lese hvem som vant før prisen ble delt ut, innførte Akademiet hemmelig avstemming med lukkede konvolutter slik vi kjenner de i dag.