JUBEL: Gary Jones jubler med lagkamerat James Hanson etter at Bradford slo ut Arsenal fra ligacupen (Foto: JON SUPER/Ap)
JUBEL: Gary Jones jubler med lagkamerat James Hanson etter at Bradford slo ut Arsenal fra ligacupen (Foto: JON SUPER/Ap)

Fra raseopptøyer til ligacupfinalen

Søndag venter Swansea i ligacupfinalen for lille Bradford fra Leauge Two. Det er en kjærkommen opptur for en by og en klubb som har slitt tungt de siste årene.

Bradford (TV 2 Sporten):

Bradford har siden tusenårskiftet blitt forbundet med noen av de verste raseopptøyene i Englands nyere historie. Særlig sommeren 2001 gikk det hardt for seg, da flere hundre ble skadet og arrestert etter kraftige sammenstøt mellom hvite nasjonalister og innvandrerungdom.

Over 1000 politifolk fra hele distriktet måtte trå til for å dempe gemyttene etter flere blodige julidøgn.

Les også: Bradford kan tjene 13 millioner kroner på finaleplassen
Les også: Jake (9) overlevde hjernesvulst – fikk kyss fra Bradford-helt

Fra Premier League til Leauge Two
Bradford, som ligger noen kilometer vest for Leeds i Yorkshire, var en av de største produsentene av tekstilprodukter i etterkrigs-England. Det tiltrakk seg flyttevillig arbeidskraft fra Pakistan, Bangladesh og India.

I dag bor det omtrent 16 prosent muslimer i byen, som igjen ble rammet av gatekamper i 2010. Siden den gang har det heldigvis vært roligere.

Samtidig som klubben opplevde de første opptøyene sommeren for 12 år siden, rykket klubben ned fra Premier Leauge. Derfra har det kun gått én vei: Nedover. Økonomiske utfordringer gikk hånd i hånd med nedrykk etter nedrykk, og i fjor våres var klubben få poeng unna å ryke helt ut av det engelske seriesystemet.

Les også: Michael Laudrup: – Seier søndag vil være min største prestasjon noensinne

Askeladdeventyret
Denne sesongen har alt gått så meget bedre. Laget er fortsatt med å kjempe om opprykk til Leauge One, selv om serieformen ikke har vært allverdens de siste månedene. For det tar på å komme langt i Ligacupen. Etter å ha slått ut Wigan, Arsenal og Aston Villa står nå kun Swansea i veien for klubbens første trofé siden 1911.

Bradford-manager Phil Parkinson er mektig stolt over det spillerne hans, som til sammen er kjøpt inn for knappe 650 000 kroner, har fått til.

- Det er en beundringsverdig prestasjon, av alle i klubben. Det har vært noen uforglemmelige kvelder, som å lede laget ut mot Arsenal foran et fullstappet stadion, det er noe verken jeg eller spillerne noensinne kommer til å glemme, forteller Parkinson til TV 2 Sporten.

- Hvordan er det mulig for et lag fra fjerde nivå å prestere slik dere har gjort?

- Vi har hatt litt flaks på veien, og en ubeskrivelig støtte fra supporterne som har løftet spillerne opp på et nivå de egentlig ikke hører hjemme, svarer manageren.

- Men aller mest har vi hatt en lagmoral som er helt utrolig, det har imponert meg aller mest.

Tribunebrann
Den enorme innsatsen som er lagt ned av spillerne tilegnes også ofrene for brannen på Valley Parade i 1985. 56 mennesker mistet livet i det som er den verste tribunebrannen i engelsk fotballhistorie.

Siden Valley Parade brant ble det forbudt å bygge arenaer i tre, og sikkerheten ble bedret på samtlige stadioner i England. På Wembley skal de omkomne hedres med spesiallagede treningsdresser spillerne skal ha på seg når de entrer gressmatta før avspark.

Engasjementet for de tradisjonelle, spesiallagede cupfinalesangene er også upåklagelig i byen. TV 2 Sporten besøkte byen denne uka for å møte spillere og manager Parkinson, men utenfor stadion vanket både supportere, og ikke minst ivrige låtskrivere.

I reportasjen i videovinduet øverst kan du møte en hiphop-duo og én gammel Smokie-fan som begge hevder å ha laget den beste cupfinalesangen.