Lance Armstrong (Foto: Mark Lennihan/Ap)
Lance Armstrong (Foto: Mark Lennihan/Ap)

Justisdepartementet går sammen med doper for å saksøke Armstrong

Søksmål kan koste Lance Armstrong flere hundre millioner dollar.

Ifølge velinformerte Wall Street Journal har amerikanske myndigheter bestemt seg for å delta i søksmålet, som tidligere Lance-lagkamerat og dopingbruker Floyd Landis har anlagt, mot Lance Armstrong og andre ledende personer i laget hans, skriver VG Nett.

Armstrong var en gang sykkelens ubestridte konge, men har nå innrømmet systematisk doping overfor Oprah Winfrey på tv og er fratatt sine sju Tour de France-titler.

Floyd Landis benytter seg av den føderale loven False Claims Act, som gir innbyggere i USA rett til å saksøke antatt svindel mot myndighetene og motta opptil en tredel av hva myndighetene klarer å få tilbake. Justisdepartementet kan velge å bli med på søksmålet, noe som vil øke sjansene for suksess.

Les også:Armstrong nekter å samarbeide med antidopingbyrået

Dersom Armstrong og de andre fra US Postal-laget blir dømt, kan de bli nødt til å betale tilbake tre ganger det de har svindlet for. Mellom 1999 og 2004 raket US Postal inn rundt 200 millioner kroner.

Det betyr at Armstrong og hans medsaksøkte kan ende opp med å måtte betale tilbake 600 millioner kroner. Og, ironisk nok, kan doperen Floyd Landis få opptil 200 av disse millionene.

Lance Armstrong har bygget seg opp en privat formue på flere hundre millioner kroner i løpet av karrieren, men blir ikke eneansvarlig for å betale en erstatningssum.

Les også: Krever 66 millioner fra Armstrong

Advokatene til Armstrong sier at søksmålet ikke har noe for seg fordi US Postal likevel fikk mye verdifull publisitet.

Lance Armstrong må også slite med flere søksmål.

Selskapet SCA Promotions krever tilbakebetaling av 66 millioner kroner (tolv millioner dollar) som Armstrong har fått utbetalt i bonus for tre av sine seirer i Tour de France. Det gjelder triumfene i 2002, 2003 og 2004.