Magnus Moan
Magnus Moan

Moan etter skuffende langrenn: – De siste rundene var et helvete

Magnus Moan så lenge ut til å kunne kjempe om gullet, men så sa det stopp for trønderen. Heller ikke Håvard Klemetsen klarte å holde helt inn.

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten): Både Håvard Klemetsen og Magnus Moan hadde gode utgangspunkt før fredagens VM-øvelse i kombinert skulle avgjøres med langrenn i Val di Fiemme. Klemetsen gikk ut som førstemann etter et godt hopprenn, mens langrennssterke Moan hadde ett minutt og fire sekunder å hente på landsmannen.

Ingen norsk medaljejubel
Men uheldigvis for de norske medaljeambisjonene fikk ikke duoen det til å fungere da det gjaldt som mest. Klemetsen var lenge med i front av løpet, men klarte ikke å henge med på den siste runden. 34-åringen måtte gi tapt i den aller siste bakken da verdenscupleder Eric Frenzel satte opp tempoet.

Dermed ble det et spurtoppgjør mellom fire løpere - der ble franskmannen Jason Lamy Chappuis den aller sterkeste. Mario Stecher tok sølvet, mens Björn Kircheisen kapret bronse. Klemetsen gikk i mål 16,2 sekunder bak gullvinneren på en femteplass.

UHYRE JEVN GULLKAMP: Franskmannen Jason Lamy Chappuis knep gullet etter en vanvittig spurtduell. (Foto: Pierre Teyssot, © PTY/RT)
UHYRE JEVN GULLKAMP: Franskmannen Jason Lamy Chappuis knep gullet etter en vanvittig spurtduell. (Foto: Pierre Teyssot, © PTY/RT)

Tilbakeviser sprengåpning
Moan hentet tidlig i løpet et halvminutt på gruppen i front, men på den andre runden sa det stopp for trønderen. Sekundene opp ble flere og flere - Moan gikk til slutt i mål ett minutt og 17 sekunder bak Chappuis på en 17. plass.

De flate partiene, der Moan skulle samle krefter for å hente nye sekunder i bakkene, ble et slit på andrerunden. Han ble liggende å «mase» på dårlige ski.

– Alt ble en evig kamp, og energinivået i kroppen ble tappet sakte, men sikkert. Da ble de siste rundene et rent helvete, rett og slett, sier Moan.

Han vil ikke gå med på at han åpnet for hardt.

– Nei, jeg åpnet kontrollert og på normalt Magnus Moan-vis. Normalt skal jeg klare å ta igjen tjue sekunder på Frenzel og gå sammen med ham. I dag tar jeg inn sekunder jevnt og trutt, men på den andre runden merket jeg at det ikke ville seg, sier Moan.

Les også: Moan på antibiotikakur to uker før VM: – Har stålkontroll på det jeg driver med

Litt av grunnen var dårlige ski.

– Gutta i bua gjør en vanvittig jobb, men jeg har vel hatt bedre ski, sier Moan.

Krog gikk seg opp
Han innrømmer at sykdom den siste perioden har påvirket oppladningen til VM.

– Men det får jeg ikke gjort noe med. Jeg har gjort alle ting riktig ut fra forutsetningene, sier Moan.

Litt mer oppløftende var prestasjonen Magnus Krog leverte i langrennsløypa. Han startet som nummer 29 etter skuffende hopping, men gikk et sterkt langrenn og avanserte til tiendeplass. Jørgen Graabak gikk seg opp fra 49.- til 38.-plass.

– Hadde tatt de i spurten
Det ble en sur avslutning på løpet for Klemetsen. Tempoet i den siste bakken ble for høyt for 34-åringen, som er sikker på at han hadde tatt gullet om han hadde vært med på oppløpet.

– Jeg er skuffet for å tape medalje så nær «finishen». Det er ingen av de andre som hadde slått meg i en ren spurt, sier Klemetsen.

Se intervju med Klemetsen under:

699961

Startet først
For Klemetsen hadde et godt utgangspunkt før langrennet skulle avvikles i fredagens kombinertøvelse. Nordmannen gikk ut som førstemann, 16 sekunder foran østerrikeren Mario Stecher og Christoph Bieler, men fikk tidlig besøk av de to østerrikerne.

Trioen holdt unna lenge, men bak kom Lamy Chappuis og Kircheisen i et forrykende tempo. Franskmannen startet ett minutt og 13 sekunder bak Klemetsen, mens Kircheisen hadde ytterligere elleve sekunder å hente inn.

Magnus Moan leverte et meget respektabelt hopprenn tidligere på dagen og hang bra med Lamy Chappuis og Kircheisen i store deler av løpet. Men da tempoet ble satt opp før løperne skulle inn på stadion for den siste passeringen måtte han gi tapt.

Les også: Her er hele Ski-VM-programmet
Les også: Slik reagerer Northug på dopingdokumentaren

Klarte ikke å holde følge
Det hele skulle avgjøres på den aller siste runden der fem løpere lå samlet. Klemetsen var stadig på halen av gruppen, mens løperne i front gjorde sitt for å parkere den spurtsterke nordmannen. Den planen gikk slik de hadde ønsket.

For i den nest siste bakken ble det satt stor fart og Klemetsen måtte gi noen meter. Kautokeino-løperen klarte å kjøre seg noe nærmere ledergruppen i den siste utforkjøringen, men måtte gi tapt da tempoet igjen ble satt opp i den siste bakken.

Dermed ble det et spurtoppgjør mellom to østerrikere, én tysker og én franskmann. Der ble Lamy Chappuis sterkest, mens det ble uhyre jevnt om sølv og bronse. Kun centimetere skilte, og det var Frenzel som måtte ta til takke med den meget sure fjerdeplassen. Stecher kunne juble for sølv, Kircheisen tok bronse.