samdal og Northug
samdal og Northug

– Tror landslagsledelsen vil at noen andre enn Northug skal vinne

TV 2s langrennsekspert peker ut Sjur Røthe som en mulig gullkandidat på lørdagens duathlon.

Med Petter Northug jr. som regjerende mester på VM-duathlon stiller Norge med fem løpere på start i lørdagens renn i Val di Fiemme. I tillegg til Northug er Sjur Røthe, Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby med på det norske laget. En ryggplaget Didrik Tønseth skulle egentlig stilt gått, men Eldar Rønning har nå tatt den plassen.

Ofte er det slik at veteranene blir hørt

Gjerdalen inn for Tønseth
Rønning tok den siste plassen på laget i kamp mot Finn Hågen Krogh.

– Ser en på Finn i NM, så hadde ikke han et allverdens renn på duathlonen der. Så det var et naturlig valg, sa landslagstrener for herrene Trond Nystad på fredagens pressekonferanse.

Les også: Slik reagerer Northug på dopingdokumentaren
Les også: Jönsson får norsk sms-støtte: – Det finnes mange nordmenn som mener at det holder nå

Men den avgjørelsen er ikke TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland enig i.

– Hadde det vært min beslutning så hadde jeg tatt med Finn Hågen Krogh uten å tvile. Han er ung og trenger erfaring. Han har overbevist mange ganger før, og han har overbevist når det er viktige renn. At han kunne gått fort på denne distansen i morgen er jeg helt sikker på. Eldar Rønning har større sjanser på 5-mila. Han kunne brukt en annen mulighet til å komme i form på enn en VM-distanse. Jeg synes det er synd, jeg synes det er feil.

Det synes også Svein Tore Samdal.

– Nystad har ryggen fri med tanke på at Rønning har gjort det bedre på akkurat denne øvelsen i år. Han trenger å få kjørt igang Eldar for å være sikker på at han er i form til stafetten. Nystad gjør det enkelt for seg, men Finn Hågen er en spennende utøver. Han burde fått sjansen. Krogh er en medaljekandidat på en god dag. Jeg ville byttet ut Tord Asle med Krogh, men ofte er det slik at veteranene blir hørt. Logikken blir omvendt - fortiden går foran fremtiden. Det er fortiden som får rangen i sånne vurderinger, sier Samdal.

Les også: Didrik Tønseth har fått akutte ryggproblemer

– Tror Norge håper på annen vinner enn Northug
Norge stiller utvilsomt et meget sterkt lag med flere mulige medaljerkandidater. TV 2s langrennsekspert kommer med en liten brannfakkel før lørdagens løp.

Svein Tore Samdal (Foto: Bendiksby, Terje, © BEN)
Svein Tore Samdal (Foto: Bendiksby, Terje, © BEN)

– Jeg tror innerst inne at den norske landslagsledelsen håper at det er noen annen enn Petter Northug som står øverst. For eksempel en Sjur Røthe for å bygge nye profiler. Det viktigste er at det er norsk, men jeg tror det hadde vært hyggelig for dem at noen andre en Petter Northug står øverst på pallen, sier Samdal.

Les også: – Tror Bjørgen kan ta flere gull enn det svenske laget til sammen
Les også: Ekspertene spår norsk gullfest i VM

Nystad slår tilbake mot TV 2s ekspert og mener det er uviktig hvem som vinner, så lenge han er norsk.

– Nei, sånn tenker ikke vi. Det norske folk tenker kanskje at det er fint om den eller den vinner. Vi er her for det norske landslaget og representerer Norge. Det er om å ha flest mulig nordmenn oppe. Hva den personen heter spiller ikke noen rolle. Det er like hyggelig om dette Petter, Sjur, Tord eller hvem det er. Vårt mål er at nordmenn skal være fremme, hva dem heter er mindre viktig.

Se opptak fra herrenes pressekonferanse i Val di Fiemme øverst på siden!

Vossing for medalje
Samdal peker samtidig ut Røthe som Norges nest sterkeste medaljerkort. Selv er vossingen lysten på å endelig vise seg frem etter at medaljen glapp i Oslo-VM - der ble han nummer fire på 5-mila.

– Målet mitt er individuell medalje i Val di Fiemme, og i morgen er første sjansen. Jeg får gripe den, sier Røthe til TV 2 Sporten.

– Det gir veldig god trygghet å se at jeg har vært topp ti i stort sett alle distanserenn jeg har gått i år.

Men Røthe, som kan få det tøft dersom det hele skal avgjøres på oppløpet, er klar på at det vil bli gått hardt i feltet. Han tror det blir tøft å tukte den heteste gullkandidaten - Northug.

– Det er mange som spør om det. En ren spurt mot han blir hardt, så får jeg satse på at han litt stivere bein enn meg i den siste bakken, sier Røthe.

– Jeg tror det skal jobbes hardt for å rygge fra Petter. Han har vist før at han er en slugger i duathlon.

røthe (Foto: Bendiksby, Terje)
røthe (Foto: Bendiksby, Terje)

Les også: Derfor er Heidi Weng jentenes svar på Petter Northug
Les også: Spåmann Bø før ski-VM: – Tror de tar like mange gull som vi

Under duathlonen i NM raste Johnsrud Sundby mot Northug og kalte ham feig. Grunnen var at Røa-løperen følte at Northug hvilte seg og ikke bidro til å dra i frontgruppen. Nå har han lagt slagplanen for å ta medalje på lørdag.

– Jeg må ha min egen plan for hvordan jeg skal vinne løpet i morgen. Jeg har lagt en så god plan som overhodet mulig. Jeg må ha min løsning på det, for det er ikke bare Northug som går i feltet. Det er 25 mann i feltet som kan ta pallplassene, sier Johnsrud Sundby.

VM lørdag 23. februar:
12.45-13.30: Skiathlon, kvinner
14.15-15.45: Skiathlon, menn
17.00-19.00: Hopp, liten bakke, menn