BALEBALL: Gareth Bale sitt frisparktilslag stammer fra baseball og Eddie Cicotte.
BALEBALL: Gareth Bale sitt frisparktilslag stammer fra baseball og Eddie Cicotte.

Dette er baseballspilleren bak Bale og Ronaldos frisparkteknikk

Tilslaget som har revolusjonert måten fotballspillere tar frispark på stammer fra baseball. Les hvordan det gjøres og hvorfor det fungerer her!

West Ham-Tottenham (21.00) | TV 2 PL HD1 og tv2sumo.no

«Skru'n som Beckham» var lenge et uttrykk som viste hva som var malen for hvordan et frispark skulle tas.

Nå er teknikken adoptert av blant andre Cristiano Ronaldo og Gareth Bale den markedsledende.

Bales to frisparkmål i Europaligaen mot Lyon for to uker siden vakte oppsikt, men det var ikke første gang han viste at han behersket teknikken.

Tidligere Lyon-spiller Juninho var en av de første eksponentene for skuddteknikken. Knallharde skudd der ballen dupper og i tillegg beveger seg i luften slik at målvakten får en enda vanskeligere jobb med å redde.

Det er tilnærmet umulig å forutsi ballbanen.

Se eksempel på et slikt Bale-frispark øverst i saken.

Bale frispark (Foto: Nigel French/Pa Photos)
Bale frispark (Foto: Nigel French/Pa Photos)

Et slikt type frispark vil oftere gå midt i mål eller ned i hjørnet til forskjell fra Beckhams som oftest vil treffe høyt opp i hjørnet.

– Går plutselig andre veien
Den amerikanske keeperveteranen Brad Friedel er den som kanskje har fått brynet seg på flest Bale-forsøk. Han har stått i mål på trening mens Bale har utviklet evnene sine på skuddet.

– Om muren står korrekt ser du skuddet komme. Så må du reagere i den første retningen den går, men problemet er at det er ingen spinn på ballen. Når det ikke er spinn på ballen og så går den plutselig andre veien midt i luften er det ingen måte å håndtere det. Du må bare prøve å reagere så godt som mulig, sier amerikaneren til Daily Mail.

Les også: Tottenham-manager sammenligner Bale med Ronaldo

Avisen har også gått til bunns i hvorfor frisparket til Bale, Ronaldo og andre som har fått det rett tilslaget fungerer på måten det gjør.

«Knuckleball»

OPPHAVSMANN: Eddie Cicottes ballbehandling har fungert som inspirasjon for profesjonelle fotballspillere
OPPHAVSMANN: Eddie Cicottes ballbehandling har fungert som inspirasjon for profesjonelle fotballspillere
For å finne svaret må man gå nærmere 100 år tilbake, krysse atlanteren og se baseball.

Teknikken kommer nemlig fra en kastemåte utviklet av Eddie Cicotte, en baseball-spiller som spilte i Major League Baseball (MLB) for klubben Boston Red Sox og Chicago White Sox mellom 1908 og 1920.

Han oppdaget at om han klarte å kaste ballen slik at den ikke roterte i luften, ville den bli langt mer påvirket av variasjoner i lufttrykket. Dermed ville den bevege seg langt mindre forutsigbart.

Les også: Nathan Dyer var banens beste men slaktes for egen oppførsel

Cicotte utviklet en spesiell kasteteknikk der han holdt ballen mellom knokene, såkalt «knuckleball». Intensjonen og ofte konsekvensen var at de unngikk at ballen fikk den rotasjonen den vanligvis ville.

For at fotballspillere skal kunne gjøre det samme handler det om å treffe ballen på akkurat riktig sted, akkurat over ekvator på ballen.

Desto skitnere ball, desto bedre

KROPPSKONTROLL: Utgangsposisjonen for frisparkteknikken er viktig (Foto: Andres Kudacki/Ap)
KROPPSKONTROLL: Utgangsposisjonen for frisparkteknikken er viktig (Foto: Andres Kudacki/Ap)
Da skal ballen i teorien, og som vist av Ronaldo og Bale i praksis, unngå å spinne på den sedvanlige måten.

Ballen vil da i langt større grad reagere på ulik luftmotstand den møter, og gjøre det vanskelig for målvakter å beregne ballbanen.

Desto mer ujevn ballen er, desto bedre er det. Daily Mail foreslår for Bale å få ballen så skitten som mulig, med gress og gjørme, for å øke sannsynligheten for en ujevn ballbane.

Øvelse gjør mester
Det er ikke lett, og de fleste som prøver mislykkes.

– Jeg har trent lenge på det. Mange spillere prøver det ut for tiden, og heldigvis er det begynt å betale seg for meg, sier Bale til avisen.

Waliseren innrømmer at han, som mange andre, er blitt inspirert av Ronaldos suksess med teknikken.

– I begynnelsen er det viktigste å få teknikken riktig, så først er det best å ha ingenting foran deg. Når du blir bedre så legger du til hindringer og så til slutt skyter du på keeper. Det tar en stund, sier Bale.

Bale frispark (Foto: Nigel French/Pa Photos)
Bale frispark (Foto: Nigel French/Pa Photos)