Bjørn Maaseide, Tore Christiansen, Per Berg og Tor Olav Trøim
Bjørn Maaseide, Tore Christiansen, Per Berg og Tor Olav Trøim

Fotballforbundet møtte toppklubbenes rike onkler i London

Og der gikk diskusjonen høyt.

Norges Fotballforbund ønsker tettere samarbeid med toppklubbenes rike onkler – og inviterte til investor-toppmøte i London for å snakke ut.

Klubbeierne applauderer initiativet og samtalene i London.

Etter det TV 2 erfarer skal det ha gått hardt for seg under samlingen i London - som også inneholdt besøk hos det engelske fotballforbundet (FA) for å lære om klubbeierskap- og drift i engelsk fotball.

Fem norske investorer deltok på møtet som fant sted i slutten av januar: Tor Olav Trøim (Vålerenga), Per Berg (Lillestrøm), Bjørn Maaseide (Viking), Erik Berg (Molde) og Tore Christiansen (Sandnes Ulf).

– Høyt under taket
Den største utfordringen knyttet til investorrollen i norsk fotball er samspillet med aksjeselskap og klubb – et samarbeid som fungerer bedre i noen klubber enn andre. Tidligere klubbeier i Lillestrøm, Per Berg, følte det tungrodde systemet ble en hemsko for utvikling da hans selskap Øie var hovedaksjonær i LSK.

Under samlingen i London ga spesielt Tor Olav Trøim uttrykk for misnøye med det ikke helt velfungerende samarbeidet mellom klubb og aksjeselskap i Vålerenga.

Trøim
Trøim

- Ta Gunnarsson-saken som et eksempel: Da var det 13 personer som skulle være med på å ta en beslutning på det kjøpet. Det er så mange mennesker at ingen til slutt føler ansvarsfølelse for det som gjøres. Den typen beslutninger har jeg ikke særlig sans for. Det er viktig for alle at det er klare linjer på hvem som kan og skal bestemme, sier Tor Olav Trøim til TV 2 Sporten.

Den typen beslutninger har jeg ikke særlig sans for.

- Tror du Norges Fotballforbund vil komme til å forandre regelverket?

- Det vil tvinge seg frem. Ellers blir det ikke fotballinvestorer igjen. Men det blir opp til Norges Fotballforbund hvordan man løser dette. Jeg tror alle i Manchester City, Chelsea og Manchester United faktisk har skjønt at man trenger kapital for å drive på et høyt ambisjonsnivå. Eller så kan man velge å gjøre som Lyn og ikke drive på et høyt ambisjonsnivå, sier den London-baserte forretningsmannen, kjent som John Fredriksens nære samarbeidspartner.

Både Trøim og Maaseide innrømmer at det var høy temperatur under samtalene med Norges Fotballforbund.

- Vi diskuterte mange ting og det var for så vidt tidvis høyt under taket, beskriver Bjørn Maaseide med et smil.

Han håper at NFF og klubbene kan bli enige om en bedre samarbeidsform mellom klubb og aksjeselskap i fremtiden.

Jeg tror alle i Manchester City, Chelsea og Manchester United faktisk har skjønt at man trenger kapital for å drive på et høyt ambisjonsnivå.

- Partene bør sette seg ned og finne en mer optimal løsning enn den som er i dag, mener den tidligere sandvolley-proffen.

– Positivt tenkt
Også Rosenborgs Ole Robert Reitan var invitert, men trønderen var forhindret fra å stille.

– Det er veldig positivt tenkt av Norges Fotballforbund. Et veldig positivt initiativ, sier Bjørn Maaseide, aksjoner og styremedlem i Viking Fotball ASA.

– Det var interessant å utveksle erfaringer, og vi hadde gode samtaler, sier Lillestrøm-investor Per Berg.

Initiativet ble tatt av generalsekretær Kjetil Siem, og Jan Åge Fjørtoft var mannen som iscenesatte det historiske toppmøtet mellom norske fotballinvestorer. Assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad og kommersiell direktør Tom Fodstad representerte NFF.

- Investorene er viktig for norsk fotball. Det er viktig for de å skjønne Fotballforbundet, og det er viktig for oss å skjønne investorene, sier Kai-Erik Arstad.

- Hovedessensen i samtalene var: Hvordan skal norsk fotball nå disse målsetningene som Fotballforbundet har satt seg? forteller Maaseide.

- Ingen endringsplaner foreløpig
Assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad beskriver London-møtet som positivt, men sier at det foreløpig ikke er planer om å forandre regelverket for investorer i norsk fotball.

- Vi er komfortable med hvordan vi er organisert i Norge pr i dag. Hva fremtiden vil bringe skal ikke jeg si noe om nå i hvert fall, sier Arstad.

Etter det TV 2 Sporten erfarer er det planlagt et nytt og utvidet investormøte i løpet av året. Da er målet å samle så mange som mulig av de største investorene i Tippeligaen og Adeccoligaen.