TRENER PÅ JOBB: Disse kollegene trener sammen og skal delta i Fløyspretten om to måneder.   Arbeidsgiver tilrettelegger for trening, og det står bare på oss selv om vi vil delta eller ikke. Trening gir energi til arbeidet, og ved å trene rett etter jobb sparer jeg også tid i forhold til tidsklemmen, sier Tina Skudal i BIR.  (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)
TRENER PÅ JOBB: Disse kollegene trener sammen og skal delta i Fløyspretten om to måneder. Arbeidsgiver tilrettelegger for trening, og det står bare på oss selv om vi vil delta eller ikke. Trening gir energi til arbeidet, og ved å trene rett etter jobb sparer jeg også tid i forhold til tidsklemmen, sier Tina Skudal i BIR. (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)

Full tenning for mosjonsløp på jobben

– Måten det gjøres på avgjør om det har positiv effekt på arbeidsplassen, sier ekspert. Sjekk fallgruvene her!

Meld deg inn i Sportyklubben du også!

Våren er i anmarsj og mange bedrifter ruster seg for ulike type fysiske konkurranser for sine ansatte. Trenden er økende med flere løp og sykkelritt – og stadig flere påmeldte.

Renovasjonsselskapet BIR i Bergen deltar årlig i stafetten «Fløyspretten» på Bergens mest kjente fjell.

– Vi begynte med to lag som deltok i 2010, men stadig flere ønsker å være med. Nå er vi fem lag, sier HMS-sjef Oddrun Konglevoll.

Jeg tror det har en begrenset effekt

Professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole forteller at bedriftene kan ha mange ulike motiver for deltakelse i slike arrangement.

– Ønsker man å gjøre dette som et tiltak for alle, der alle kan fullføre eller oppleve personlig gevinst, så er det vel og bra. Jeg er ikke negativ i utgangspunktet. Men med tanke på å skape en varig interesse for fysisk aktivitet i hverdagen, og en bedre helse i lengre perspektiv, så tror jeg det har en begrenset effekt. Det er ikke der gevinsten ligger, sier Breivik.

Vil sende signaler

Utholdenhetsaktiviteter som løp, sykkel og ski er i vinden for tiden, og det er også disse idrettene bedriftene oftest oppmunter sine ansatte til å konkurrere i.

– Denne typen aktiviteter appellerer til de høyere sosiale klasser, de som ønsker å utmerke seg. Det appellerer dermed mer til noen enn andre. Enkelte bedrifter ønsker å vise seg frem gjennom deltakelse i slike konkurranser. Det er in, populært i media og fint å ha på CV-en. Konkurranser kan bli en markør for den enkelte, men også for bedriften.

– I den andre enden av skalaen kan man ønske deltakelse for å vise at man tar HMS alvorlig. Man vil bli tolket som en ansvarlig sikkherhetsorientert bedrift, forteller professoren.

LES OGSÅ: Derfor bør du melde deg på et løp

VEKSLING: Det er viktig å bli enige om hvilken hånd pinnen skal gis og tas med på forhånd. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/colourbox.com)
VEKSLING: Det er viktig å bli enige om hvilken hånd pinnen skal gis og tas med på forhånd. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/colourbox.com)

– Vil få frem vinnere

Noen ønsker å vise at bedriften er konkurransefokusert og ønsker å få frem det beste i sine ansatte gjennom løp eller sykkelritt.

Det kan være snakk om å skape stolthet i bedriften

– Det kan være snakk om å skape stolthet i bedriften og vise at man er en bedrift av ressurssterke mennesker som setter seg mål og gjennomfører den. Her kan nedturen bli mye større enn om man deltar fordi man ønsker at det skal være inkluderende, sier Breivik.

Det blir litt kniving

Hvis målet er å skape trivsel knyttet til aktivitet, anbefaler han at det legges til rette for aktiviteter hvor alle kan inkluderes, der terskelen ikke er så høy og der det ikke er så høye krav.

– Faren er at mange vil synes det blir kjedelig. Det som inkluderer alle kan bli kjedelig for en del personer.

Må forankres

Professoren mener at konkurranser kan ha effekt på arbeidsmiljøet, men den blir ikke nødvendigvis så langsiktig.

– Det nytter ikke med små enkelttiltak. Man må bygge opp en langvarig kultur som er forankret i bedriften. Det er avgjørende at prosjektet blir forankret i en gruppe sentralt ansatte. Det er mye viktigere enn hva ledergruppen måtte mene.

SE VIDEO: Eiendomsmeklere pålagt å løpe i jobb

Vil slå hverandre

Selv om Fløyspretten er en uhøytidelig stafett, vekker det konkurranseinstinktet blant de ansatte, forteller HMS-sjef Oddrun Konglevoll i BIR.

– Det blir litt kniving. Lagene vil jo slå hverandre.

TRENER PÅ JOBB: Disse kollegene trener sammen og skal delta i Fløyspretten om to måneder. - Arbeidsgiver tilrettelegger for trening, og det står bare på oss selv om vi vil delta eller ikke. Trening gir energi til arbeidet, og ved å trene rett etter jobb sparer jeg også tid i forhold til tidsklemmen, sier Tina Skudal i BIR.  (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)
TRENER PÅ JOBB: Disse kollegene trener sammen og skal delta i Fløyspretten om to måneder. - Arbeidsgiver tilrettelegger for trening, og det står bare på oss selv om vi vil delta eller ikke. Trening gir energi til arbeidet, og ved å trene rett etter jobb sparer jeg også tid i forhold til tidsklemmen, sier Tina Skudal i BIR. (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)

Blir bedre kjent

BIR ønsker aktive ansatte og har gjort flere grep for å tilrettelegge for trening. Ett av dem er felles gruppetrening i trimrommet på arbeidsplassen to ganger i uken. Like etter arbeidstid blir de ansatte utfordret både på kondisjon og styrke av en innleid instruktør.

– Treningstilbudet på jobb er en «snakkis». Vi blir kjent med hverandre på en annen måte ved å trene sammen, forteller kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal.

– Terskelen for å delta er lav. Vi ler og tøyser mens svetten spruter. Ingen tar seg selv høytidelig, forsikrer Skudal.

Vi motiverer hverandre til å trene

Når Fløyspretten nærmer seg, legges det også opp til felles løpetrening etter jobb.

– Vi motiverer hverandre til å trene. Det blir vanskeligere å snike seg unna når vi er flere som trener sammen, forteller rådgiver Camilla Tangenes.

LES OGSÅ: Fysiske utfordringer på jobb gir lavere sykefravær

SER POSITIVE EFFEKTER: Ingrid Nødtvedt, fysioterapeut i Stamina HOT og Oddrun Konglevoll, HMS-sjef i BiR. (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)
SER POSITIVE EFFEKTER: Ingrid Nødtvedt, fysioterapeut i Stamina HOT og Oddrun Konglevoll, HMS-sjef i BiR. (Foto: Birgitte Vaksdal /TV 2/)

Vil inspirere til trening

Det er Stamina HOT som arrangerer Fløyspretten sammen med Fløibanen og Gjensidige.

– Vi arrangerer Fløyspretten som et tiltak for kundene våre. Vi vil vise frem vår visjon om «Arbeidslivet som frisklivsarena». Vi har laget et lavterskelarrangement der alle ansatte kan delta og få inspirasjon til å øke fysisk aktivitet, forteller arrangør Ingrid Nødtvedt fra Stamina HOT.

Hun mener at målet er mestring og gode opplevelser.

– For ledere er dette en praktisk og lett tilgjengelig arena for å starte eller utvikle arbeidsmiljøet. På Fløyen ser flere hundre glade mennesker som har felles mål og heier på hverandre! Dette gir gode effekter på arbeidsplassen. Vi ser at arrangementet bidrar til fellesskap og sosial og praktisk støtte i arbeidsmiljøet.

Hun forteller videre at Fløyspretten som regel er en del av en større livsstilsendring i bedriftene, mer enn bare et enkelt sosialt idrettsarrangement.

LES OGSÅ: Er du sprek? Test din kondis her!

KUPERT: Løypen består av åtte etapper og er til sammen ca. fem kilometer lang. (Foto: Fløyspretten/)
KUPERT: Løypen består av åtte etapper og er til sammen ca. fem kilometer lang. (Foto: Fløyspretten/)

Treningsmål

Løpet arrangeres i år for 6. gang. Arrangøren har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere som har blitt mer aktive i hverdagen.

– Erfaringene våre viser at flere og flere av deltakerne bruker den årlige Fløyspretten som et treningsmål, og har satt i gang mange kampanjer og treningstiltak for å målet. Det er slik vi vil det skal være!

I år får også deltakerne et medlemskap i TV 2 Sporty med på kjøpet. Frem til 1. mai kan de følge et av treningsprogrammene i Sporty for å toppe formen frem mot løpet.

– Dette er en skikkelig bonus for bedriftene i år. De vil få tilbud om å fortsette å bruke Sporty også i etterkant av arrangementet. Jeg tror at mulighetene Sporty gir kan være med på å tilrettelegge for en varig livsstilsendring der målet ikke bare er deltagelse i en stafett, men mer fysisk aktivitet i hverdagen og bedre helse.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!