Thor Hushovd (Foto: privat)
Thor Hushovd (Foto: privat)

Hushovd tok etappeseier: – Endelig er jeg tilbake

Vant første etappe av Tour du Haut Var.

Thor Hushovds comebacksesong har så langt vært preget av problemer. Men lørdag slo sørlendingen tilbake med seier på første etappe av todagersrittet Tour du Haut Var.

Hushovd hang med over etappens to siste andrekategoristigninger og vant spurten foran Tom Jelte Slagter og Arthur Vichot. Oppløpet var selvsagt en slak oppoverbakke.

Etter triumfen tvitret Hushovd bilde av seg selv med den gule ledertrøyen.

– Endelig er jeg tilbake! Slår han smilende fast.

Se Thor Hushovd ta årets første seier i videovinduet øverst (Video med tillatelse fra Natureman - Les films du grand large)!

– Hadde et gir til
Like etter takket han laget i en pressemelding fra BMC.

– Hele laget hjalp meg hele veien. Daniel Oss og Manuel Quinziato tauet meg til fronten da det var igjen 200 meter. Slagter forsøkte å stikke, men jeg hadde et gir til å gå på.

– Dette betyr veldig mye for meg, ettersom fjoråret var så frustrerende og mentalt krevende. Jeg visste ikke hva som var feil og det føltes ikke godt å si nei til både Tour de France, OL og VM, sier Hushovd.

Seieren er Hushovds første siden triumfen på den fjerde etappen av Tour of Britain 14. september 2011, og den første etter overgangen til BMC.

Tour de Haut Var avsluttes med en tøff og kupert etappe søndag. Da skal det bli vanskelig for Hushovd å forsvare sin sammenlagtledelse.

Lagkameraten: – Thor er legende
Lagkompisene Taylor Phinney, samt opptrekkerne Oss og Quinziato fulgte opp med hver sin hyllest på Twitter etter målgang.

– Tordenguden er tilbake. Thor Hushovd, også kjent som Thoooraaaaa!!!! Meldte Phinney.

– Jeg er så glad og stolt over å være en del av laget som vant her i dag med legenden Thor Hushovd. Helt utrolig! Skrev Oss.

– Jeg digger det når ting går etter planen. Flott seier av Thor Hushovd og godt jobbet av alle BMC-gutta, skrev Quinziato.

Les også: CAS ga Kristoff-lag lisensen tilbake

Kvålsvoll: – Forventet ikke dette
Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, var også en blid mann lørdag ettermiddag.

– Det er kjempebra og utrolig artig. Jeg hadde ikke forventet at han skulle vinne ennå. Jeg trodde at han skulle trenge litt tid på å komme inn i konkurransemodus, sier han til tv2.no.

Seieren lover veldig godt for de kommende klassikerne. Allerede neste helg kjøres Omloop Het Nieuwsblad – et ritt «Oksen fra Grimstad» vant i 2009.

– På trening har han følt seg bra siden desember. Vi visste jo at den fysiske delen var bra, så han har fulgt planen i dag. Thor har kjent seg bra og det er utrolig bra å få en seier så tidlig. Jeg kan faktisk ikke huske at han har vunnet et ritt så tidlig i sesongen noen gang. Det er lenge siden jeg har vært så glad som nå, sier en smørblid Kvålsvoll.

Se intervju med TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad her (artikkelen fortsetter under):

698868

– Han er nok lettet
– Hvordan ser Thor Hushovd på prestasjonen, tror du?

– Han er nok veldig lettet. Det er klart han er det. Thor er en vinnertype og han kjører ikke løp for å bli nummer ti. Det viktigste at han kjenner at kroppen responderer som normalt nå. Når han da får los på at det er mulig slik som i dag, så kjører han.

– Seier er seier, det er det som teller. Så han er nok utrolig glad i dag. Han har jo vunnet et tradisjonsrikt løp i Frankrike, sier Kvålsvoll.

Tour du Haut Var er et fransk etapperitt som tradisjonelt sett har vært sesongåpningen for mange sykkelstjerner de siste sesongene. Siden 2009 har den vært klassifisert innen UCIs 2.1-kategori.

Briten Jonathan Tiernan-Locke vant rittet i fjor, mens Thomas Voeckler triumferte i 2011.

Lars Petter Nordhaug sesongdebuterte for øvrig i rittet lørdag og ble nummer 25.

Les også: Hushovd etter Argentina-fiaskoen: – Kroppen fikk sjokk
Les også: Derfor endte Hushovd aller sist i Argentina

Kaggestad var bekymret
Hushovd fikk fjorårssesongen ødelagt grunnet sykdom, men var tilbake på i Tour de San Luis forrige måned. Comebacket ble imidlertid ikke helt slik hverken han eller BMC hadde ønsket seg.

Sørlendingen hang med noen etapper, men ble sistemann på to av dem og pakket til slutt kofferten og reiste hjem.

Mange norske sykkelfans ble bekymret for at Hushovd hadde pådratt seg sykdom igjen. Den bekymringen skjønte Hushovd godt.

– Varmen tok rett og slett knekken på meg. Kroppen fikk sjokk og jeg ble dehydrert. Jeg følte at jeg aldri klarte å hente meg inn igjen, noe som innebar at jeg måtte bryte til slutt, forklarte Hushovd til tv2.no tidligere denne måneden.

TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, var på sin side veldig bekymret for at BMC er utålmodige med sin norske stjerne.