Robbie Rogers og Bård Nylund (Foto: SCANPIX/LLH)
Robbie Rogers og Bård Nylund (Foto: SCANPIX/LLH)

LLH-leder skjønner Rogers: – Mange norske toppidrettsutøvere tør ikke stå frem

Men Bård Nylund skulle ønske flere gjorde som Robbie Rogers.

Den amerikanske landslagsspilleren Robbie Rogers sto fredag frem som homofil. Samtidig annonserte han at han gir seg med fotball i en alder av bare 25 år.

Lederen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, er ikke overrasket over at den tidligere Leeds-spilleren legger fotballskoene på hylla.

– Nei, dessverre er jeg ikke det. Jeg kjenner meg veldig igjen i det han skriver om å være redd og bekymret. Det er mange homofile som lever i skapet som tenker slik. De er bekymret for hva som vil skje hvis de velger å stå frem, sier han til tv2.no.

– For Rogers har det nok vært ekstra vanskelig og et ekstra press. Ikke bare er han fotballspiller, i en idrett med mye homofobi. Men han er også en toppidrettsutøver i USA. Amerikanske idrettsutøvere som er homofile grubler nok ekstra hardt, sier Nylund.

Les også: – Hvor faen er alle andre homofile?

– Håper dette blir helt normalt
Og utdyper:

– Først og fremst handler det om frykten for hvordan omverdenen vil reagere. Så er det hvordan avsløringen vil påvirke karrieren, i tillegg til all mediefokuset den vil føre med seg. Jeg håper og tror at Rogers er klar for det.

Nylund forstår også at mange toppidrettsutøvere – både i fotballen og andre idretter – fortsatt velger å leve i skapet. Samtidig skulle han ønske flere sto frem.

– Håndballspilleren Are Grongstad sto frem for noen år siden. Men han uttalte i etterkant at han var usikker på om han hadde gjort det samme igjen, hvis han visste det ville føre til så mye oppmerksomhet.

– Håpet er at dette etter hvert blir så naturlig og normalt at det ikke er en så stor nyhet, sier han.

Les også:Blatter ber om unnskyldning for homospøk
Les også: Homoskandale rulles opp i tysk fotball

– Vanskeligere for menn enn kvinner
Lederen i den britiske spilleforeningen, Clark Carlisle, uttalte i fjor at han hadde vært i samtaler med åtte homofile fotballproffer, men at ingen av disse ville stå frem.

Det kjenner LLH-lederen seg igjen.

– Det er ikke overraskende. Vi har vært i kontakt med flere mannlige norske toppidrettsutøvere som ikke tør å stå frem, sier Nylund.

Det er symptomatisk med at antallet kvinnelige homofile idrettsprofiler er langt større enn mannlige i Norge.

– Det er helt klart verre for menn å stå frem. Det virker å være større aksept for at kvinnelige utøvere er homofile, og dermed faller inn i kategorien som «mandige og tøffe». Mannlige utøvere kan derimot fort bli sett ned på, som svake og feminine. Spesielt gjelder dette i fotballen med en garderobekultur som gjerne ikke omtaler homofile i flatterende ordelag, sier Nylund.

– Noe av problemet for homofile menn er også at de møter holdninger som først og fremst går på sex. Mange tror at homofile menn tenker på analsex hele tiden, og at dette dermed blir truende for mange. Spesielt kan dette gi negative utslag i et garderobemiljø, sier LLH-lederen.

Les også: Fotballspiller sparket etter homohets på Twitter

– Får se hva idretten er god for
Nylund håper og tror likevel Rogers åpenhet vil føre noe godt med seg.

– Nå vil nok mange i det internasjonale idrettsmiljøet fremstå som støttende og aksepterende. Og mange store navn innen fotballen vil applaudere åpenheten og si at dette ikke er noe problem. Det er bra, og idretten – spesielt i Norge – har gjort en kjempejobb med dette de siste årene.

– Men nå får vi samtidig se hva idrettsmyndighetene er gode for. Det er det som skjer nå videre som er avgjørende, sier Nylund.