Trathlons
Trathlons

Triatlonlegende: – Tour de France er for tøft

Dave Scott gir løypeprofilen i Tour de France skylden for at syklister som Lance Armstrong dopet seg.

Amerikaneren Dave Scott er verdensmester i triatlon på Hawaii hele seks ganger. 59-åringen husker sitt første møte med den dopingtatte toppsyklisten, Lance Armstrong.

– Jeg synes det er en tragedie for sporten, det som har kommet frem. Han har gjort mye for idretten, både sykkel og triatlon og ikke minst for kreftsaken. Jeg kjenner Lance Armstrong fra han var 15–16 år gammel, da han konkurrerte mot meg. Han var en frisk gutt og ekstremt «cocky». I løpet av årene som kom beundret jeg talentet og prestasjonene, men jeg ante jo ikke at han dopet seg sammen med alle de andre. Men på et tidspunkt mente vi alle sammen at det måtte ryddes opp i sykkelsporten, sier Scott til TV 2 Sporten.

Se TV 2s intervju med triatlonlegenden i videovinduet øverst i artikkelen

– Tour de France er for hardt
Det som skremmer 59-åringen er hvordan dopingen ble iverksatt og hvorfor utøverne benyttet doping, særlig i verdens største sykkelritt, Tour de France.

– Tour de France er alt for tøft og hardt for utøverne, det er rett og slett for vanskelig. Verdens beste triatleter, gjør en helt vanvittig treningsjobb hver eneste dag, det er en kolossal treningsmengde. Da vi så på og fortsatt ser klatreetappene som kom flere dager på rad, så stilte vi alltid det samme spørsmålet: Hvordan gjør de det, hvordan i all verdens land og rike klarer de å restituere seg så hurtig. Trialthlon er tøffere enn sykkelsporten, men man er fullstendig avhengig av restitusjon. Når da syklistene har to-tre dager med klatring i fjellene, og løypesjefene i Tour de France konstruerte løypen slik, så har det en stor del av skylden når det gjelder doping. Det er komplett umulig for menneskekroppen å restituere når den utsettes for slike påkjenninger dag etter dag, og derfor begynte utøverne med dop, sier den seksdoble verdensmesteren.

Les også: Armstrong innrømmet dopingbruk: – Ja, jeg tok EPO
Les også: Doping-Johnson tror Lance er tilgitt om noen måneder

Ønsker Lance tilbake i triatlon
Lance Armstrong har selv uttalt at han ønsker å konkurrere igjen. Og det er særlig triatlon som frister amerikaneren som i et intervju hos Oprah Winfrey innrømmet å ha dopet seg gjennom store deler av karrieren. Dave Scott ser gjerne at Lance får konkurrere igjen, og synes straffen er skjevfordelt, og at Armstrong ikke fortjener all skyld.

– Jeg ser på Lance sine lagkamerater. Lance var kongen, men lagkameratene hadde fortsatt muligheten til å si nei til doping, men de fulgte kongen, selv om de garantert visste at Lance nesten ville pålegge dem om å dope seg. Jeg har vært utøver selv og de hadde virkelig muligheten til å droppe det. Når jeg da ser straffen som lagkameratene har fått så er den alt for snill spør du meg. Noen av gutta sykler fortsatt mens Armstrong har fått en livstidsstraff. Lance var sjefen så han skal helt klart straffes hardere enn de andre, men det blir for lettvint å gi han all skyld, det må være en jevnere straffeutmåling enn det som har blitt gitt.

Les også: Dette er USAs mest forhatte idrettsutøvere

– Lance saksøkte de som beskyldte han for doping, hvordan kunne han gjøre det, så han må straffes hardt. Men jeg tror samtidig at folk ser tilbake på han og ser at han gjorde mye bra også, for sporten. Men han må og skal sone straffen sin, hvor lang den enn blir. Men jeg vil faktisk se han tilbake som triatlet og se ham konkurrere uten å jukse. Han er 41 år nå, og jeg ser tilbake på mine rekorder på Hawaii, da var jeg 41 og 42 år, så det spørs om han på et eller annet tidspunkt kan jage meg slik han gjorde da han var 15, avslutter triatlonlegenden med et smil.