Brendan Rodgers (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Brendan Rodgers (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Rodgers om tribunerasisme i Russland: – Uefa må ta kontroll

Både Liverpool, Chelsea, Newcastle og Tottenham skal i ilden i Europaligaen i kveld. Les om alle kampene her.

De siste dagene har det vært spekulasjoner rundt hvorvidt Liverpool og enkelte spillere vil kunne oppleve rasistiske bemerkninger fra tribunene da de tar turen til St. Petersburg i dag.

Kampen mot Liverpool blir den første matchen etter at klubbens største supportergruppering, «Landscrona», skrev et manifest hvor de oppfordret klubben til å ikke signere fargede spillere. Dette er de samme supporterne som tilbød en banan til Roberto Carlos, og plasserte en falsk bombe utenfor treningsanlegget etter signeringen av brasilianske Hulk.

Hulk (Foto: GIUSEPPE CACACE/Afp)
Hulk (Foto: GIUSEPPE CACACE/Afp)

Les også: Fanklubb sier nei til mørkhudede og homofile spillere.

Rodgers vil ikke ta dette med i betraktningen da han velger laget som skal møte Zenit torsdag kveld. Både Glen Johnson, Andre Wisdom og Raheem Sterling er med i troppen. Han mener også at enhver reaksjon på eventuelle rasistiske tilrop er noe Uefa bør bestemme.

Les også: Falsk bombe med Hulk-bilde funnet utenfor Zenits treningsanlegg.

– Vi skal spille fotball, så får Uefa og dommerne ta seg av det andre. De som er med i troppen har lyst til å spille, og dersom det måtte gå så langt at vi må forlate banen må forbundet og kamplederen ta den avgjørelsen, sa Rodgers til The Guardian i går.

Brendan Rodgers mannskap gikk videre på bekostning av Udinese i forrige runde, og tross en noe skuffende sesong i hjemlig liga er de enda med i Europa.

Les også: Henderson sendte Liverpool videre i Europaligaen.

Det har sett ut som om formen for de røde fra Merseyside har vært stigende den seinere tiden med poengdeling mot både Arsenal og Manchester City, men mandagens 0-2-tap hjemme mot West Bromwich var nok en stygg ripe i lakken for den gamle storheten.

Hverken Daniel Sturridge eller Philippe Coutinho er registrert for Europaliga-spill for Rodgers og Liverpool. I tillegg har Raheem Sterling vært syk de siste dagene, men er forventet å være tilbake i full vigør til kveldens match.

Zenit på sin side har ikke spilt en obligatorisk kamp siden de spilte 1-1 mot Anzhi i den hjemlige ligaen den 10. desember.

De regjerende russiske mestrene har kun tapt én av 19 matcher på hjemmebane i Europa, og var kun ett fattig poeng unna avansement fra gruppespillet i Mesterligaen.

Luciano Spalletti (Foto: Dmitry Lovetsky/Ap)
Luciano Spalletti (Foto: Dmitry Lovetsky/Ap)

Manager Luciano Spalletti har et skadefritt mannskap til sin disposisjon, og det er en imponerende offensiv line-up han kan vise til.

Les også: Spalletti blant verdens best betalte trenere.

Nysigneringene Hulk og Axel Witsel har begge vært i klubben i snart seks måneder, og blir stadig mer integrert med resten av laget. I tillegg har de den portugisiske playmakeren Danny sammen med russerne Aleksandr Kerzhakov og Roman Shirokov som begge tidvis imponerte for Russland under sommerens EM.

Statistikk:

 • Zenit har aldri tapt for engelsk motstand på hjemmebane.
 • Liverpool-forsvarer Martin Skrtel var med å vinne den russiske ligaen med Zenit i 2007 før han gikk til Liverpool året etter.
 • Liverpools eneste bortetap i Europa i år var på russisk jord mot Anzhi Makhachkala.
 • Torsdagens kamp er det første møtet mellom de to lagene noensinne.

Sparta Praha - Chelsea
Chelsea skulle nok gjerne sett at de kunne spille kampene sine i Europa på tirsdager og onsdager også i vår, men mannskapet til Rafael Benítez må ta til takke med det mindre gjeve selskapet i Europaligaen resten av sesongen.

De blå vartet opp med en imponerende forestilling mot Wigan i helgen, hvor blant annet Marko Marin noterte seg for sin første Chelsea-scoring i 4-1-seieren, og vil nok forsøke å bygge opp moment til den viktige kampen mot Manchester City om litt over en uke.

Les også: Ny Lampard-scoring da Chelsea banket Wigan.

Demba Ba har allerede spilt i Europa for Newcastle, og er ikke tilgjengelig for kveldens kamp. Det vil dermed bli opp til Fernando Torres å score de viktige bortemålene som kan sikre London-laget avansement.

Rafael Benitez og Peter Cech (Foto: DAVID W CERNY/Reuters)
Rafael Benitez og Peter Cech (Foto: DAVID W CERNY/Reuters)

Vítezslav Lavickas Sparta-lag er derimot ikke et lag som bør undervurderes. De har ikke tapt på elleve kamper hjemme i Europa, og kommer til kampen med friske bein da den Tsjekkiske ligaen har vinterpause. På den andre siden kan det bety at enkelte av spillerne er rustne da de ikke har spilt en obligatorisk match på to måneder.

Mannen Chelsea først og fremst må passe på er Vaclav Kadlec. 20-åringen har scoret fire mål på seks kamper i Europaligaen så langt, og tar i tillegg de fleste av lagets dødballer.

Les også: Kadlec på listen over Europas største talenter.

Statistikk:

 • Chelsea har ikke spilt i Europaligaen siden 2002/03-sesongen. Den gang ble de slått ut i første runde av Viking (!).
 • Chelsea-manager Rafael Benítez har vunnet denne turneringen én gang tidligere i 2003/04. Den gang styrte franskmannen skuta i Valencia.
 • Sparta Praha-spiller Jiri Jarosik har én Premier League-tittel fra sin tid i Chelsea. Tsjekkeren fikk et tilstrekkelig antall kamper i 2004/05, men ble lånt ut påfølgende sesong da Michael Essien kom inn portene på Stamford Bridge.
 • Sist gang de to lagene møttes i 2003/04 ble det 0-0 på Stamford Bridge etter at de blå hadde vunnet 1-0 i Praha.

Tottenham - Lyon
Tottenham og Andres Villas-Boas er den engelske klubben som på papiret har trukket den vanskeligste motstanden denne runden. I etterkant av trekningen omtalte portugiseren det som en Champions League-kamp.

Londonlaget ligger for øyeblikket på en fjerdeplass i Premier League, og kan i stor grad takke Gareth Bale for de syv poengene de har sanket på de tre siste kampene. Waliseren er i storslag og har scoret de fire siste målene til Spurs. Med Jermain Defoe fortsatt ute med skade, er Villas-Boas avhengig av at hans talisman fortsetter å notere seg i scoringsprotokollen.

Les også: Fantastiske Bale senket Newcastle.

I tillegg til Defoe er også Tom Huddlestone ute med skade, i tillegg til langtidsskadete Sandro og Younes Kaboul.

I øyeblikket ligger det franske storlaget Lyon på andreplass i den hjemlige serien. Seks poeng bak Zlatans Paris Saint-Germain, og to poeng foran Marseille.

ØNSKET I MONACO: Monaco ønsker å kjøpe Tottenham-keeper Hugo Lloris. (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
ØNSKET I MONACO: Monaco ønsker å kjøpe Tottenham-keeper Hugo Lloris. (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

Franskmennene har etter hvert bygget seg opp en lang og imponerende Champions League-CV med tre kvartfinaler og en semifinale (2010), men må i år ta til takke med Europaligaen.

Lyon-manager Rémi Garde har måttet se Michele Bastos forlate klubben til fordel for Schalke 04 i januarvinduet. I tillegg meldes det om dårlig stemning innad i troppen. Lisandro Lopez har frasagt seg kapteinsvervet, mens Jimmy Briand nektet å bli solgt mot klubbens ønsker.

I tillegg ble det aldri noe av overgangen til Yohann Gourcuff til hverken til Arsenal, Liverpool eller Atlético Madrid. Det ryktes også at han ikke snakker med Garde.

Les også: Torsdagens fotballrykter: – City vil forsterke for 600 millioner i sommer.

På skadefronten mangler Garde både ovennevnte Gourcuff og Briand, i tillegg til Arnold Mvuemba.

Statistikk:

 • Klubben fra London har vunnet UEFA-cupen to ganger, både i 1972 (som var turneringens første år) og i 1984.
 • Tottenham endte på andreplass i sin gruppe bak Lazio. Spurs tok ti poeng på sine seks kamper.
 • Tidligere Tottenham-spiller Steed Malbranque har scoret to ganger på 16 kamper siden han kom til Lyon i sommer.
 • Hugo Lloris fikk 195 kamper for Lyon i løpet av sine fire år i klubben før hans overgang til Tottenham i August.

Newcastle - Metalist
Newcastle kan vise til en stigende formkurve i hjemlig serie med unntak av tapet for Tottenham og Gareth Bale forrige helg. Innledningen på sesongen var alt annet enn fansen forventet seg etter fjoråret, men med Alan Pardews nyinnkjøpte franskmenn kan det se ut som om skuta omsider er på rett kjøl igjen.

Les også: Newcastles franske revolusjon sørget for seier.

Spørsmålet er om Pardew vil fortsette med å la mer ukjente spillere få prøve seg i Europaligaen slik han har gjort så langt i år. Dersom han fortsetter i samme spor, kan kampen bli jevnere enn den i utgangspunktet ser ut som på papiret.

Newcastle er fortsatt plaget av skader, og på listen over spillere som vil miste oppgjøret på St James' Park i kveld av ulike årsaker finner vi både Yoan Gouffran, Hatem Ben Arfa, Danny Simpson, Dan Gosling, Haris Vuckic og Ryan Taylor.

Les også: Stygg leggskade da Newcastles målscorer forlot banen på båre.

Alan Pardew (Foto: Jonathan Brady/Pa Photos)
Alan Pardew (Foto: Jonathan Brady/Pa Photos)

Metalist er i likhet med flere andre Øst-Europeiske lag midt i vinterpausen, og har ikke spilt en obligatorisk match siden desember da de tapte mot Rapid Wien i gruppespillet. De hadde en treningskamp på søndag mot Whitley Bay som endte 1-1.

Laget består i meget stor grad av spillere fra Argentina og Brasil og har kommet på tredjeplass i den hjemlige ligaen de siste seks sesongene. Per 20. desember i fjor var de rangert som det 29. beste laget i Europa.

Manager Myron Markevych har uttalt at de har en 50/50 sjanse til å gå videre til 8-delsfinalen. Laget er skadefritt, og keeperen deres, Oleksandr Goryainov, hadde flest redninger av samtlige keepere i det innledende gruppespillet hvor de delte gruppe med Rosenborg.

Les også: Rosenborg kollapset i sluttminuttene mot Metalist.

Statistikk:

 • Newcastle har ikke tapt en hjemmekamp i Europa siden 2005, den gang hjemme mot Deportivo i Intertoto cupen.
 • Skjærene fra Tyneside har allerede benyttet seg av 26 spillere i Europaligaen denne sesongen.
 • Metalist er i 16-dels finale for fjerde gang. Bestenoteringen kom i fjor da de ble slått ut av Sporting i kvartfinalen.
 • Laget fra Ukraina er meget solide bakover, og slapp kun inn tre mål i gruppespillet. Kun Lazio og Bayer Leverkusen slapp inn færre.