Andrea Henkel, Tora Berger og Valj Semerenko tok pallplassene på onsdagens normalprogram i VM. I ettermiddag kan Ukraina gå til topps på stafetten (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © APZ/DG)
Andrea Henkel, Tora Berger og Valj Semerenko tok pallplassene på onsdagens normalprogram i VM. I ettermiddag kan Ukraina gå til topps på stafetten (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © APZ/DG)

Overlegen Berger tok sitt tredje VM-gull

Tora Berger slo knockout på konkurrentene på normalprogrammet i VM.

Nove Mesto/Bergen (TV 2 Sporten): Regjerende mester Tora Berger levde opp til forventningen på onsdagens normalprogram i VM. Med feilfri skyting og solid tempo i sporet tok Lesja-løperen et overbevisende gull. VM-dronningen har dermed tatt tre gull og et sølv så langt i Nove Mesto.

Strålende skyting ga overlegent gull
Flere av Bergers argeste utfordrere skjøt seg bort med flere ekstraminutter på onsdagens øvelse. Berger derimot leverte strålende i «skytternes øvelse» med 20 treff av 20 mulige i vanskelige forhold. Ingen klarte å svare på de glitrende prestasjonene på standplass, ei heller i sporet. Berger gikk i mål til en overlegen seier.

Les også: Dette er musikken som skal motivere «Super-Svendsen» til nytt VM-gull

Den tyske veteranen Andrea Henkel tok sølvet 52,7 sekunder bak Berger. Ukrainske Valj Semerenko kapret bronsen.

– Jeg hadde det veldig artig på skytingen i dag. Jeg stresset ikke og tenkte på meg selv. Jeg gjorde det jeg skulle gjøre. Da ble det veldig bra, sier Berger til TV 2 Sporten.

GULLGLISET: Tora Berger tok sitt tredje VM-gull i Nove Mesto onsdag. (Foto: Solum, Stian Lysberg)
GULLGLISET: Tora Berger tok sitt tredje VM-gull i Nove Mesto onsdag. (Foto: Solum, Stian Lysberg)

Se intervju med Berger i videovinduet øverst på siden!

For med nok et fullt hus på den siste og avgjørende serien var det avgjort at gullet ble Bergers.

– Jeg var veldig bestemt på skytingen og jeg måtte virkelig kjempe på siste stående for å få alle inn, sier Berger, som innrømmer at det var tøft i sporet.

– Da jeg gikk ut på førsterunden så kjentes det ikke ut som den beste følelsen fysisk, men på skytebanen så var det veldig, veldig bra.

Les også: Her løper ekornet rett foran Hegle Svendsen i VM-løypen: – Glad jeg ikke kjørte på det

– VM har gått bedre enn forventet
31-åringen tok dermed sin 16 VM-medalje totalt og tangerte Halvard Hanevold. Kun Ole Einar Bjørndalen har flere medaljer i VM-sammenheng med sine 38. Berger har fremdeles to gullmuligheter igjen i VM på fellesstarten og stafetten. Det er like artig å vinne hver gang, sier Berger, som mener VM har gått over all forventning.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så bra fram til nå i hvert fall. Jeg er veldig fornøyd med mesterskapet så langt, sier Berger.

Ann Kristin Aafedt Flatland endte på 44. plass med tre tilleggsminutter. Synnøve Solemdal gikk i mål på 53.plass, plassen foran Fanny Welle-Strand Horn. Hilde Fenne gikk seg trolig ut av Norges stafettlag da hun pådro seg åtte tilleggsminutter og endte på 77. plass.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SLITEN GULLVINNER: Tora Berger knuste konkurrentene på normalprogrammet i VM og tok sitt tredje gull. (Foto: Solum, Stian Lysberg)
SLITEN GULLVINNER: Tora Berger knuste konkurrentene på normalprogrammet i VM og tok sitt tredje gull. (Foto: Solum, Stian Lysberg)

– Tom for superlativer
VM-dronningens prestasjoner i Nove Mesto onsdag kveld gjorde sitt til at Norge nå har tatt fem av seks mulige gullmedaljer i mesterskapet. TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg er stum av beundring over 31-åringen.

– Det er helt overlegent, skikkelig Tora Berger-klasse. Det er bestemt og lekkert - jeg er nesten tom for superlativer, sier Stoltenberg til tv2.no.

Men uten fullt hus på siste skyting ville det trolig ikke blitt gull for Berger. For bak kom Henkel som også gjorde jobben på standplass. Stoltenberg er likevel klar på at det skal mye til for å slå Berger i den formen hun er i nå.

– Dette var rutine og råskap. Alt var bare riktig. Det er mange som skyter seg bort, men flere er nesten med. Men det holder ikke med nesten mot Berger, sier Stoltenberg, som er klar på hvem som er den aller største på kvinnesiden i skiskyting for tiden.

– Det er ingen tvil om at hun er VM-dronningen.

Ole Kristian Stoltenberg (Foto: Tore Rørtveit)
Ole Kristian Stoltenberg (Foto: Tore Rørtveit)

Sammenligningene med tidligere store norske skiskyttere vil alltid komme. Stoltenberg sier at det er vanskelig å sammenligne Bergers bragder med andre, men er likevel bastant på en ting.

– Jeg synes Berger er den mest komplette løperen på kvinnesiden. Det er alltid vanskelig å rangere, men Tora var bare rå i dag. Det er ikke mange som kommer opp på det nivået, sier Stoltenberg.

Les også: Berger tok gull på jaktstarten
Les også: Flatland fikk trøst av broren: – Huff, nå begynner jeg å grine igjen

Vi fulgte rennet direkte:
Kl. 18.36 Veteranen Andrea Henkel går inn til andreplass og sikrer med det sølvet.
Kl. 18.34 Kuzmina går inn til tredjeplass, men med Henkel ute i sporet glipper nok medaljen for slovaken.
Kl. 18.31 Tora Berger går i mål til overlegen ledelse ett minutt og 42,5 sekunder foran Valj Semerenko. Et fantastisk gulløp av Berger!
Kl. 18.30 Vita Semerenko går i mål til andreplass. Dermed kan det gå mot medaljer for begge søstrene Semerenko.
Kl. 18.27 Andrea Henkel skyter også feilfritt på siste skyting, men er nok for langt bak Berger. Går ut på sisterunden med 28,5 sekunder opp til Berger.
Kl. 18.26 Solemdal i mål til 25. plass.
Kl. 18.22 Berger skyter fullt hus på den siste skytingen. Dette må bli gull!
Kl. 18.21 Vita Semerenko bommer én gang på sin siste skyting. Hun er dermed 37 sekunder bak søsteren Valj før den siste runden.
Kl. 18.20 Hilde Fenne bommer to ganger på første skyting. Går ut langt bak de beste.
Kl. 18.18 Andrea Henkel skyter sin tredje feilfrie serie. Hun går ut 15 sekunder bak Berger.
Kl. 18.16 Kuzmina bommer én gang på tredje skyting og går ut bak Berger. Solemdal får to tilleggsminutter på sin siste skyting.
Kl. 18.14 Fanny Welle-Strand Horn skyter fullt også på den andre skytingen og går ut på sjuendeplass.
Kl. 18.13 Berger skyter feilfritt på tredje skyting og det lukter norsk gull i Nove Mesto! Hun leder med 42,2 sekunder på Vita Semerenko.
Kl. 18.12 Vita Semerenko går ut til ledelse etter tredje skyting. Kan kun havne på pallen sammen med søster Valj som leder i mål?
Kl. 18.11 Hilde Fenne er i gang med sin 15 kilometer.
Kl. 18.07 Anastasija Kuzmina tar over ledesen etter andre skyting 7,4 sekunder foran Berger.
Kl. 18.06 Soukalova bommer én gang på tredje skuting. Går ut på andreplas bak Gwizdon. Samtidig går Mäkäräinen i mål inn til andreplass bak Semerenko. Solemdal bommer én gang på tredje skyting.
Kl. 18.05 Fanny Welle-Strand Horn skyter fullt hus på første skyting, men går ut litt bak de beste ved passering.
Kl. 18.04 Fantastisk ståendeserie av Tora Berger. Fyller kjapt og går ut til ny ledelse 24 sekunder foran Soukalova.
Kl. 18.02 Valj Semerenko går i mål til ny ledelse. Ukraineren pådro seg kun ett tilleggsminutt og kan være med i kampen om medaljene.
Kl. 17.56 Hjemmehåpet Gabriela Soukalova fyller og går ut til ledelse etter andre skyting. Synnøve Solemdal bommer én gang på andre skyting.
Kl. 17.55 Tora Berger inn til første skyting. Leverer en stabil og god serie uten bom. Går ut på andreplass, kun to sekunder bak ledende Gwizdon.
Kl. 17.53 Flatland skyter på seg ett tilleggsminutt på den tredje skytingen.
Kl. 17.51 Draja Domratsjeva skyter seg ut av kampen om medalje med fire tilleggsminutter på den første skytingen.
Kl. 17.49 Mäkäräinen skyter fullt hus på tredje skyting. Går ut på andreplass.
Kl. 17.48 Synnøve Solemdal bommer to ganger på første skyting.
Kl. 17.46 Tora Berger går ut på sin 15 kilometer. Blir det nytt gull til Lesja-løperen?
Kl. 17.44 Tetter seg til etter første skyting. Polske Magdalenda Gwizdon fyller og tar ledelsen.
Kl. 17.43 Flatland inn til andre skyting og får en bom. Går ut på andreplass bak Semerenko.
Kl. 17.42 Russiske Ekaterina Glazyrina har tatt over ledelsen etter første skyting. Flatland ligger kun fire sekunder bak.
Kl. 17.41 En av Tora Bergers argeste utfordrere, Olga Zaitseva,svikter på første skyting med to bom.
Kl. 17.40 Synnøve Solemdal har gått ut i sporet som Norges andre startende for kvelden. Norsk-tyske Miriam Gössner har også startet.
Kl. 17.39 Mäkäräinen fyller på den andre skytingen og det kan kanskje være et lite håp for medalje?
Kl. 17.33 Flatland skyter fullt hus på første skyting. Hun går ut til ny ledelse.
Kl. 17.29 Mäkäräinen har store problemer på standplass. Må skru og blåse i siktet. Den finske jenta pådrar seg to tilleggsminutter. Dermed kan kampen om gullet være over for Mäkäräinen.
Kl. 17.28 Flatland passerer 13 sekunder bak Kaisa Mäkäräinen etter én kilometer.
Kl. 17.25 Ann Kristin Aafedt Flatland går ut fra start. Valj Semerenko fra Ukraina pådrar seg samtidig ett tilleggsminutt på standplass.
Kl. 17.21 Rennet har allerede startet. Medaljekandidatene Kaisa Mäkäräinen går ut fra start som nummer 13. Første norske ut i sporet er Ann Kristin Aafedt Flatland på nummer 20.