bryting (Foto: MARWAN NAAMANI, © iw)
bryting (Foto: MARWAN NAAMANI, © iw)

«Om bryting fjernes fra OL nå, betyr det at homofile snart vil styre verden»

Russisk trener med vill konspirasjonsteori, men bryting lever videre i homolekene.

Mye tyder på at IOC vraker bryting som OL-gren fra 2020. Det har naturlig nok vakt sterke reaksjoner i brytemiljøet, men enkelt tar det lenger enn andre.

Les også: Bryting kan bli vraket fra OL-programmet

– Homofile vil snart styre verden
Den russiske treneren Vladimir Uruimagov, som har trent to av sine elever frem til OL-gull, mener det er en homokonspirasjon som gjør at bryting ser ut til å forsvinne.

– Om bryting fjernes fra OL nå, betyr det at homofile snart vil styre verden, sier Uruimagov ifølge rt.com.

– Det viser seg at komiteen ledes av representanter for denne minoriteten, fortsetter han.

Les også: Fanklubb sier nei til mørkhudede og homofile spillere

Khugaev (Foto: Paul Sancya, © SCM)
Khugaev (Foto: Paul Sancya, © SCM)

Uruimagov, som trente Khasan Barojev til gull i Aten i 2004 og Alan Khugajev til gull i London 2012, mener det nå er menneskehetens fremtid som står på spill.

– Det er nødvendig for millioner rundt om i verden å forstå at dette er en sport for menn, og å forstå at man må føre menneskeheten videre. Det må forklare til den internasjonale olympiske komité. Vi må bevise og forklare at i andre tilfeller så er det ingen fremtid, sier Uruimagov.

Les også: Sparket hele laget etter homohets

Homolekene vil beholde bryting
Mange vil nok hevde at Uruimagovs utspill er både urimelig og helt på vidden. Og vil egentlig de homofile kvitte seg med bryting?

«The Federation of Gay Games» (FGG) kom onsdag med homolekenes syn på at bryting forsvinner fra OL-programmet, og reaksjonen er neppe slik den russiske treneren hadde ventet.

Der reageres det nemlig med sjokk og vantro på nyheten.

– Bryting har vært en viktig øvelse i hver OL-utgave, både oldtidens leker og de moderne. Det gjelder også for homolekene, der bryting har stått på programmet hver gang siden de første lekene i 1982, sier sportskonsulent Sébastien Datiche i FGG til gaygames.org.

– Bryting under homolekene har stått for innovasjon, der ble det introdusert bryting for kvinner lenge før det ble gjort i OL, fortsetter han.

Les også: Fotballspiller gikk lei homofobi - ble pornostjerne

Bryting for kvinner kom først på OL-programmet i 2004.

At det nå kan forsvinne synes Datiche er trist, ettersom det er en allment tilgjengelig sport.

– Det er en idrett som er tilgjengelig for alle utøvere, uavhengig av økonomiske kår. Det krever minimalt med utstyr. Å eliminere bryting fra OL er et hardt slag mot en stolt tradisjon og en fantastisk idrett, sier franskmannen.

Bryting står på homolekenes liste over kjerneidretter, og de har ingen planer om å endre på det.

Marc Naimark, tidligere sportskonsulent i FGG, påpeker også at en ekskludering av bryting vil være et hardt slag for en av de potensielle OL-arrangørene i 2020.

– Vi forstår utfordringene IOC har, men er forskrekket over at en idrett med en slik OL-historie vil bli ekskludert for første gang. Fra ståstedet til potensielle verter er det et slag i trynet, spesielt dersom Istanbul vil valgt som vertsby i 2020. Det vil være synd og skam dersom en idrett som er såpass populær i Tyrkia ikke kommer på programmet, sier Marc Naimark, tidligere sportskonsulent i FGG.