Jesus Manzano (Foto: SCANPIX)
Jesus Manzano (Foto: SCANPIX)

Tidligere sykkelproff avslører: – Vi puttet pulver i penis for å skjule EPO

Og Jesus Manzano fikk nok veterinærmedisin av dopinglegen Eufemiano Fuentes til «å begynne og bjeffe og raute».

Onsdag vitnet den tidligere sykkelproffen Jesus Manzano i rettssaken som nå pågår i kjølvannet av dopingskandalen «Operasjon Puerto».

Manzano fikk en rekke spørsmål om hans samarbeid med den tiltalte dopinglegen Eufemiano Fuentes, og kom med noen oppsiktsvekkende avsløringer, melder den spanske avisen AS.

Den tidligere Kelme-rytteren fortalte at Fuentes og hans dopingteam skaffet ham en skikkelig cocktail av preparater, som blant annet EPO, kortison, det kvinnelige hormonet humant chorion-gonadotropin, gelplaster og testosteron. Alt måtte tas for å unngå å få sparken fra laget, ifølge Manzano.

Fikk heste- og hundemedisin
For å maskere spor av EPO i urinen hadde Fuentes og lagledelsen et eget triks i ermet.

– Vi fikk et hvitt pulver som vi puttet inn i penis. Det skulle ødelegge urinen, slik at vi ikke testet positivt for EPO, fortalte Manzano.

I tillegg la han ut om hvordan rytterne manipulerte blodprøvene som dopingjegerne tok, ved «å sprøyte inn proteinet albumin for senke hematokrittnivået».

Manzano mottok også veterinærmedisinene Actovegin og Oxyglobin, som ofte brukes til hunder, hester og kyr. Såpass store var dosene at Fuentes fleipet med at «noen dager så bjeffer du, og andre dager så rauter du».

Jesus Manzano, 2003 (Foto: SCANPIX)
Jesus Manzano, 2003 (Foto: SCANPIX)

Manzano fikk blant annet Oxyglobin foran Tour de France i 2003. Men resultatet ble ikke helt som hverken han eller Fuentes hadde forventet.

– Jeg fikk 50 ml med Oxyglobin, som er et hemoglobin fra hunder. Men det var en tabbe, sa han, og mente preparatet førte til at han kollapset på den første fjelletappen det året.

Noen dager seinere fikk Manzano en ny dose med blod, men hadde en allergisk reaksjon og var nær å miste livet. Like etter valgte han å legge sykkelen på hylla og innrømme alt overfor spanske myndigheter.

Les også: Basso ville betale en halv million kr til dopinglege

Manzano startet det hele
Det var faktisk Manzanos innrømmelse som i praksis førte til Puerto-etterforskningen. Manzano uttalte allerede i 2004 at han var en del av Fuentes' dopingring og at han blant annet møtte flere profilerte fotballspillere på legens klinikk.

«Operasjon Puerto» slo så ned som lyn fra klar himmel i 2006. Fuentes ble beskyldt for å ha hjulpet 200 profesjonelle utøvere med dopingpreparater, men det var kun sykkelryttere som ble straffeforfulgt.

Fuentes ble anklaget for å ha tappet blod fra syklister og seinere injisert det igjen for å øke oksygenopptaket deres. Over 200 blod- og plasmaposer ble beslaglagt fra frysere og kjøleskap i hjemmene deres i Madrid.

Avsløringene bidro til at ryttere som Ivan Basso, Michele Scarponi, Alejandro Valverde og Jörg Jaksche ble utestengt. Også Jan Ullrich havnet i nettet, men han valgte seinere å legge opp.

Blodposene var alle merket med kodenavn og ikke de virkelige navnene til utøverne.

Les også: Sykkelstjerne nær amputering av armen

– Hjalp fotballspillere
Rettssaken omhandler kun dopinghjelp til sykkelryttere, men Fuentes har tidligere uttalt at bare 30 prosent av kundene var fra sykkelsporten. Det er blitt spekulert at påtalemyndigheten likevel vil spørre om dopingbruken i andre idretter.

Fuentes selv har innrømmet at han hjalp både fotballspillere, sykkelryttere, boksere og friidrettsutøvere.

Les også: La Liga-klubb knyttes til doping

Spanske myndigheter sitter angivelig på videoopptak av en rekke idrettsutøvere som gikk inn og ut av bygningen hvor alle blodposene ble funnet. Navnene på disse utøverne er foreløpig ukjent.

Fuentes er for øvrig tiltalt for brudd på spanske lover om offentlig helse, og ikke for ulovlig dopingbruk. Dette fordi dopingbruk ikke var ulovlig i Spania før 2006.

Fuentes og hans fire medtiltalte risikerer to år i fengsel hvis de blir funnet skyldige.

Den pågående rettssaken er ventet å bli avsluttet 22. mars.