Riis
Riis

UCI ber Bjarne Riis holde kjeft

– Problemet i sykkelsporten er at for mange folk snakker, sier UCIs Enrico Carpani

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er i hardt vær for tiden. Nylig valgte UCI å oppløse kommisjonen som skulle se på Armstrong-saken og UCIs rolle i den. I stedet gikk forbundet inn for å opprette en «sannhets- og forsoningskommisjon».

Verdens anti-dopingbyrå (WADA) likte dårlig at UCI stengte ned sitt uavhengige dopingpanel. I en pressemelding skrev Wada følgende:

«UCI har igjen valgt å ignorere deres ansvar ovenfor sporten ved å stenge dopingpanelet som påstår at ledere innen sykkelsporten hjalp Lance Armstrong med å dekke over sine mistenksomme dopingtester, og i tillegg mottok 125 000 dollar fra ham i skjulte gaver.»

Les også: WADA i strupen på UCI
Les også: Norges sykkelpresident raser mot Verbruggen: – Han har ingen framtid i idretten

Riis åpner for å snakke
Det gjenstår å se om sannhets- og forsoningskommisjonen blir en suksess. Flere og flere ryttere og eks-ryttere har valgt å lette på dopingsløret den siste tiden. Michael Rasmussen innrømmet for en drøy uke siden at han dopet seg fra 1998 til 2010. Flere tidligere Rabobank-ryttere har innrømmet dopingbruk.

Dopingnettet har også begynt å snøre seg rundt Bjarne Riis. Flere doptatte ryttere hevder at han visste om deres dopingbruk. En av dem er Tyler Hamilton.

– Alle har noe de angrer på, uttalte en kryptisk Riis til cyclingnews tirsdag.

Basso2
Basso2

Kommentaren ble tolket som at Bjarne Riis nå er villig til å snakke om hva han visste og hva han ikke visste.

Sykkelsjefens sønn Thomas Riis har tidligere fortalt at han påvirkes av det stadig økende presset på faren.

– Jeg hjelper ham med det jeg kan som hans sønn. Vi må ta tiden til hjelp, men til syvende og sist så er det han som må ta avgjørelsen om hva han skal gjøre og ikke. Jeg støtter ham egentlig bare på familiefronten,sier han til tv2.dk.

Les også: Bjarne Riis' sønn: – Selvfølgelig påvirker det meg
Les også: Rasmussen: – Løgnen var en liten pris å betale

– Hører fortiden til
UCI liker dårlig at Riis nå presses opp i et hjørne.

– Problemet i sykkelsporten er at for mange folk snakker, og det starter med Bjarne Riis. Bjarne Riis burde ikke si noe som helst. Ingenting. Han putter sykkelsporten i problemer, for alle vet jo hva som skjedde i fortiden, sier pressesjef i UCI Enrico Carpani til dansk TV 2.

Carpani er lei av dopingsakene som rir sykkelsporten som en mare.

– Vi har besluttet at vi ikke vil kommentere doping-innrømmelser for tiden. Vi ønsker ikke å snakke om doping hver dag. Sykkelsporten er mer enn doping. Tiden med Bjarne Riis hører fortiden til, sier Carpani.