STORFAVORITTEN: Tora Berger kan ta sin tredje gullmedalje i VM i Nove Mesto med seier på onsdagens 15 kilometer. (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © APZ/bb)
STORFAVORITTEN: Tora Berger kan ta sin tredje gullmedalje i VM i Nove Mesto med seier på onsdagens 15 kilometer. (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © APZ/bb)

TV 2s skiskytingsekspert: – Det blir Tora mot «røkla»

Ole Kristian Stoltenberg utroper Tora Berger til storfavoritt på «skytternes øvelse» i VM.

VM i skiskyting i Nove Mesto har vært en eneste lang triumfferd for Tora Berger. Lesja-løperen står bokført med to gull og ett sølv etter tre fullførte øvelser i Tsjekkia - onsdag kommer nok en mulighet for Berger til å utvide medaljesamlingen når kvinnene skal gå normaldistansen på 15 kilometer.

– Det blir Tora mot «røkla». Spørsmålet er jo hvem som skal slå Tora? Hun har gull fra denne distansen i forrige VM og er storfavoritt, sier TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg.

TV 2s skiskytterekspert blogger: Les historien om normalprogrammet i VM

– Skytternes øvelse
Men er det en distanse i VM som kan by på overraskelser, så er det denne. Løperne blir straffet knallhardt ved bom på standplass - for hvert bomskudd legges det til ett minutt på sluttiden.

– Dette er skytternes øvelse. Med to bom så er det nesten umulig å vinne. Det er avgjørende at man kommer bra i gang, og man må tåle presset på slutten. Det er alltid noen som triller inn med smultringer som blir vanskelige å slå om man bommer to ganger, sier Stoltenberg.

Les også: Hegle Svendsen måtte stå skolerett: – Måtte bare gni det inn

Kun fire norske kvinner har vunnet øvelsen i VM-sammenheng. Sanna Grønlid og Anne Elvebakk vant i henholdsvis 1987 og 1988. Linda Grubben tok gullet i 2007, før Berger sørget for at hun er regjerende mester før onsdagens renn med seieren i Ruhpolding i fjor.

Ole Kristian Stoltenberg (Foto: Tore Rørtveit)
Ole Kristian Stoltenberg (Foto: Tore Rørtveit)

Flatlad er «outsider»
Verdenscupleder Berger er en naturlig gullfavoritt, men Stoltenberg tror flere kan blande seg inn i kampen om gullet.

– Tora er favoritt, men så får vi se om de andre som har skuffet i VM kan slå tilbake. Daria Domratsjeva og Kaisa Mäkäräinen kan få det til. Vi må også se opp for Olga Vilukhina og Olga Zaitseva, sier Stoltenberg.

Les også: Svendsen tok sprintgull: – En stor ære å vinne på samme dag som Aksel

Ann Kristin Aafedt Flatland brøt ut i tårer etter at hun falt fra en medalje på kvinnens VM-jaktstart. Onsdag er muligheten igjen til stede for 30-åringen.

– Flatland har mulighet til medalje. Hun går bra på ski og har skutt bra. Flatland kan ta gullet om hun får fullklaff, sier Stoltenberg, som mener at Flatland fortjener en medalje etter fallet på jaktstarten.

– Man gjør seg jo fortjent til medalje, men jeg vil si at hun virkelig fortjener medalje. Jeg tror det blir en tredje dag med tårer om hun klarer det, men da blir det gledestårer.