LeedsCityWeb
LeedsCityWeb

Rollebytte: Rike City mot falne Leeds

Sist gang de to møttes i FA-cupen var Leeds høytflyvende i Premier League og City utenfor det gode selskap.

Se Manchester City-Leeds søndag 17. februar klokken 15.00 på TV 2 Sport Xtra og tv2sumo.no!

Søndag møtes to av engelsk fotballs store giganter, som begge vet en del om hvordan det er å havne utenfor det gode selskap. Ett av lagene er der nå, mens det andre var der for ikke så veldig mange årene siden.

Men dersom du for ti år siden hadde spådd at det var de lyseblå fra Manchester som skulle være regjerende ligamestere og de hvite fra Leeds som hadde vært utenfor Premier League-sirkuset i en årrekke ville nok de fleste ristet oppgitt på hodet.

Sist gang de to lagene møttes i FA-cupen var nemlig rollefordelingen en helt annen.

Les også: TV 2s eksperter mener Mancini sitter utrygt: – Ingen garantier

city000000
city000000

Vi snur klokken drøye 13 år tilbake i tid, til 9. januar 2000. Leeds kjemper i toppen av Premier League (de blir til slutt nummer tre), og drar til Maine Road for å møte Manchester City som nettopp har rykket opp til engelsk fotballs nest øverste nivå.

David O'Learys stjernespekkede mannskap består av stjerner som Jonathan Woodgate, Harry Kewell, Lee Bowyer og vår egen Eirik Bakke, og gir seg ikke før de har maltraktert et stakkarslig hjemmelag med hele 5-2. De lyseblå tar ledelsen både 1-0 ved Shaun Goater og 2-1 ved Ian Bishop, men etter utligningene til Bakke og Alan Smith, scorer Kewell to ganger og Bowyer en gang for laget som i sin suksessfulle sesong både kvalifiserer seg for Mesterligaen og når semifinalen i UEFA-cupen.

City gjennomgår også en suksessfull sesong, tross tapet i FA-cupen, og rykker opp for andre sesong på rad og sikrer seg med det Premier League-fotball for første gang på fem år.

Les også: – Manchester City må ta ti seriegull på rad for at vi skal øke medlemsveksten

Artikkelen fortsetter under bildet!

SISTE MØTE: Mark Viduka feller Sylvain Distin på Elland Road i 2004. Dette var forrige gang de to lagene møttes, og hjemmelaget seiret 2-1. (Foto: JON SUPER/AP)
SISTE MØTE: Mark Viduka feller Sylvain Distin på Elland Road i 2004. Dette var forrige gang de to lagene møttes, og hjemmelaget seiret 2-1. (Foto: JON SUPER/AP)

Samme roller - ulik fordeling
Siden den gangen har enormt mye endret seg - hos begge lag. Når de nå møtes i FA-cupens femte runde søndag er rollene muligens noenlunde like, men rollefordelingen en ganske annen.

De to lagenes respektive rutevalg står på mange måter som eksempler på hvor forskjellig to fotballag faktisk kan utvikle seg, og som skrekkens advarsler på hvordan selv de største klubber kan felles av feile valg.

Leeds har vunnet ligaen tre ganger, og fløy høyt under lederskapet til David O'Leary rundt årtusenskiftet, med semifinaleplass i Mesterligaen som det store høydepunktet. Blant andre 18-millionerspundmannen Rio Ferdinand var en del av stjernegalleriet, og klubben tok opp enorme lån og baserte seg på framtidig deltakelse i turneringen.

Da de så påfølgende år ikke klarte å kvalifisere seg havnet de i en ond spiral, og rykket i 2004 ned fra Premier LEague. Tre år senere forsvant de enda et nivå ned, og til tross for bedret økonomisk styring de senere årene har de enda ikke klart å komme tilbake dit fansen og de fleste andre mener klubben hører hjemme.

Leeds  (Foto: Mike Egerton/EMPICS Sport/PA Photos)
Leeds (Foto: Mike Egerton/EMPICS Sport/PA Photos)

Les også: Leeds-fansen ikke i tvil: – Vi er større enn Tottenham i Norge

Manchester City på sin side har opplevd en fullstendig motsatt kurve. Etter at man i 1998 rykket ned til tredje nivå klatret de lyseblå altså to divisjoner på to år og var i 2000 tilbake på øverste nivå. En liten heispassasjertilværelse med nedrykk første sesong og nytt opprykk året etter fulgte, men siden den gangen har Manchester-klubben til de grader steget opp fra asken.

De har flyttet til et nytt moderne stadionanlegg, takket være eierskapet fra Abu Dhabi har de vokst til å bli verdens rikeste klubb, og forrige sesong kulminerte den moderne suksessen i klubbens første Premier League-tittel og første ligatittel på 44 år.

Denne sesongen ser det ut til at det blir vanskelig å forsvare ligagullet, og ettersom det også ble farvel i Europa er FA-cupen den siste muligheten City har til å sikre seg et trofé denne våren.

Les også: Manchester United leder med tolv poeng: – Løpet er definitivt kjørt

Roberto Mancini har uttalt seg noe uklart rundt sine prioriteringer, og har blant annet sagt følgende forut for cupoppgjøret:

– Jeg vil bytte spillere. Jeg vil kun ha spillere som er klare for å kjempe de siste tolv kampene. Jeg er veldig sint på mange av spillerne mine og veldig skuffet over opptredenen mot Southampton, fordi det er umulig å spille på den måten vi gjorde.

Så gjenstår det å se hvilke prioriteringer Mancini gjør, og om Leeds kan ta seg av nok et Premier League-lag på sin vei tilbake mot stjernehimmelen.

Les også: Leeds tok ny stor cupskalp

FEIRET: Luke Varney scoret, og måtte etterpå bære Paul Green på sine skuldre. (Foto: Jon Super/Ap)
FEIRET: Luke Varney scoret, og måtte etterpå bære Paul Green på sine skuldre. (Foto: Jon Super/Ap)

Kilder: The Star, BBC

Hvordan tror du det ender på Etihad Stadium søndag? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!