Stig André Berge
Stig André Berge
jon rønningen
jon rønningen
Russiske Lubov Volosova og kinesiske Ruixue Jing i heftig basketak under kvinnenes 63 kilosklasse i bryting. (Foto: REUTERS/Toru Hanai)
Russiske Lubov Volosova og kinesiske Ruixue Jing i heftig basketak under kvinnenes 63 kilosklasse i bryting. (Foto: REUTERS/Toru Hanai)

Bryting kan bli vraket fra OL-programmet

– Jeg er svært overrasket hvis dette stemmer, sier Tom Holmen, president i Norges Bryteforbund.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil vrake bryting som øvelse i OL 2020. Det melder nyhetsbyrået AP. I ettermiddag har IOC bekreftet dette på sin hjemmeside.

Det var ventet at moderne femkamp ville forsvinne vekk fra OL-programmet, så forslaget om å fjerne bryting vekker stor oppsikt internasjonalt.

Enig i forslaget? Si din mening i kommentarfeltet og stem!

IOC-medlem Gerhard Heiberg avviser at det er kroken på døren for bryting som OL-gren.

– Det er ikke slik at bryting er fjernet fra OL. Forslaget er at bryting må måle seg med sju andre idretter som ønsker å bli en del av OL-programmet. Det er altså sju andre idretter som kan utkonkurrere bryting, men det vet vi ikke før i september. Foreløpig er dette en innstilling til styremøte nå i mai, og det endelige svaret får man i september, sier Heiberg til TV 2 på telefon fra München.

To norske OL-gull
Norge har tatt to OL-gull i bryting, begge ved Jon Rønningen.

Rønningen vant gull i 1988 og 1992.

– Jeg synes ikke OL blir det samme etter dette. At bryting droppes vil bety mye for sporten. Sannsynligvis vil interessen falle, det sier seg egentlig selv, sier Rønningen til Dagbladet.

– Skandale
Stig André Berge deltok for Norge i London-OL. Han rister på hodet av IOCs forslag. Berge vil satse som vanlig til og med OL i 2016, men hva som skjer etter lekene i Rio er usikkert.

– En skandale. Hvis dette er fakta, så er det en skandale. Det er en av eldste idrettene i OL, så dette føles veldig, veldig urettferdig. Skal se man humoristisk på det, så ser det ut som at planene mine om satse til OL i 2020 går åt skogen nå, sier Berge til tv2.no.

Bryteforbundet reagerer med undring på IOCs forslag.

– Jeg er svært overrasket hvis dette stemmer. Vi har ikke fått noen signaler om at dette ville skje, sier president Tom Holmen.

– Dette kommer som lyn fra klar himmel, sa Tysklands brytepresident Manfred Werner etter å ha fått beskjeden fra Sotsji.

jon-rønningen
jon-rønningen

Åpner for ny gren
IOC-styret har gjennomgått de 26 sportene som er på OL-programmet. Ved å fjerne én sport åpner IOC muligheten for at en ny sportsgren kan komme på programmet. Baseball, softball, squash, karate, sportsklatring, wakeboarding, wushu og rulleskøyter er noen av sportene som kan bli en del av OL-programmet.

Les også: Se kysset mellom «Homsepatruljen»-Tore og OL-bryteren
Les også: Svensk OL-håp dopingtatt

I mai vil IOC-styret samles i St. Petersburg for å avgjøre hvilke sporter som skal inkluderes i OL 2020. Den endelige avgjørelsen vil bli fattet på IOCs generalforsamling i Buenos Aires i september.

Begrunnelsen for vrakingen er at bryting scoret svært lavt på en analyse av de 26 olympiske sommeridrettene. De ble alle vurdert etter 39 kriterier som TV-seertall, tilskuertall, billettsalg, utbredelse, antall utøvere og popularitet blant ungdommen.

Vært med siden starten
I London-OL hadde bryting elleve medaljeøvelser i fristil og sju medaljeøvelser i gresk-romersk bryting.

Bryting har vært OL-gren siden første moderne olympiade i 1896.

I Rio-OL i 2016 er golf og rugby nye idretter på programmet.