Basso
Basso

Basso ville betale en halv million kroner til dopinglege

Nettet snører seg rundt dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Bevisene mot dopinglegen Eufemiano Fuentes begynner å bli overveldende i den pågående «Operasjon Puerto»-rettssaken. Mandag fortalte tyske Jörg Jaksche at han kom i kontakt med dopinglegen via sin tidligere lagsjef Manolo Saiz.

– Eufemiano spurte meg hva jeg teknisk ville ha ut av dopingen, og han sa han kunne skaffe de medisinske produktene. Han sa han kunne skaffe EPO, steroider, IGF-1, kunstig hemoglobin og blodoverføringer, fortalte Jaksche ifølge cyclingnews.com.

Les også: Wenger vil blodteste spillere
Les også: Dan Eggen så plakat på Idrettshøgskolen: – EPO til salgs

Møtte Fuentes i 2001
Saiz og Fuentes er tiltalt for brudd på folkehelseloven, men ikke for bistand til dopingjuks. Grunnen er at doping i idrett ikke var forbudt i Spania frem til 2006. Fuentes hevder han bare hjalp folk med helseproblemer, men Jaksche avviser at Fuentes' mål var å bedre helsen hans.

– Fuentes snakket aldri med meg om risiko. Ved flere anledninger var jeg ikke sikker på om blodet han ga meg kom fra mine egne poser, kunne Jaksche fortelle.

Jörg-Jaksche
Jörg-Jaksche

Også Ivan Basso var involvert i dopingskandalen. I 2007 ble han utestengt i to år da det ble kjent at han hadde hatt kontakt med Fuentes. Basso har innrømmet dette tidligere, noe han gjentok i rettssalen i Madrid.

– Jeg møtte Fuentes på Kanariøyene i 2001/02, men som pasient kontaktet jeg ham i 2005 da jeg syklet for CSC, sier Basso.

– Jeg kontaktet Fuentes fordi hans system kunne gi meg en fordel. Jeg innrømmer at jeg viste svakhet, for målet var å vinne Touren. Han tappet blodet mitt tre ganger i 2005, men blodet ble aldri injisert igjen. Min intensjon var å bruke blodet til å vinne Touren i 2006, men siden nettverket ble avslørt i mai 2006 ble det aldri gjort, sier Basso.

Les også: Kvarmes eks-klubb knyttes til doping: – Jeg har aldri blitt tilbudt noe
Les også: Luis Leon Sanchez suspendert av sitt eget lag

Contador nestemann ut
Basso hadde avtalt å betalte i overkant av en halv million kroner til Fuentes, men hele beløpet kom aldri inn på dopinglegens konto. Basso ble nemlig utestengt fra Tour de France i 2006. Kun rundt 150 000 kroner fant veien til Fuentes' bankkonto.

Basso er selv ikke under etterforskning ettersom doping var lovlig i Spania på denne tiden.

Alberto Contador er det neste vitnet i rettssaken. Han vil være på plass i Madrid 22. februar.