GULLOPPSKRIFTEN: Fredrik Aukland sier at Dario Cologna må parkere Petter Northug jr. før oppløpet for å vinne VM gull.
GULLOPPSKRIFTEN: Fredrik Aukland sier at Dario Cologna må parkere Petter Northug jr. før oppløpet for å vinne VM gull.

Slik skal Dario Cologna slå Petter Northug i VM

– Alle vet hvordan de skal slå Petter Northug, sier Fredrik Aukland.

Ski-VM i Val di Fiemme er en drøy uke unna. Løperne legger for tiden ned de siste forberedelsen før mesterskapet i Italia, og generalprøven finner sted i Davos når verdenscupsirkuset ruller inn i alpelandsbyen til helgen.

– Bjørgen større favoritt enn Northug
Det norske laget drar til Val di Fiemme proppfulle av selvtillit og med det suksessrike VM i Oslo i 2011 frisk i minne. Den gang ble Petter Northug jr. den ubestridte VM-kongen med intet mindre enn fem medaljer, hvorav tre kom i den edleste valøren.

Les også: Disse skistjernene skal gå VM-generalprøven i Davos

Landslagssjef Vidar Løfshus mener likevel at Northug jr. må betraktes som en mindre favoritt enn Marit Bjørgen i årets VM.

– I mitt hode er Marit en større favoritt enn det Petter er. På herresiden er det mange som kan ta en gullmedalje. På kvinnesiden er det litt færre utfordrere. Slik som sesongen har vært så har Marit vært veldig, veldig god når hun først har stilt opp i skirenn, sa Løfshus i mandagens Sportslunsj på TV 2 Sport.

Se utdrag fra Sportslunsj i videovinduet øverst på siden!

Northug jr. skal i utgangspunktet gå alle distansene i VM, men Løfshus forteller at det vil bli tatt en løpende vurdering på om det er mulig for Mosvika-ekspressen. En ting er uansett klar - stiller Northug jr. til start er han i høyeste grad en gullfavoritt. Men det er mange om beinet.

Slik skal Cologna slå Northug
Verdenscupleder Dario Cologna har ennå til gode å få det til å svinge i VM. Sveitseren har aldri tatt et individuelt VM-gull, men ifølge Colognas rådgiver er slagplanen lagt.

– Han har lagt vekt på å gjøre det som skal til for å slå Petter Northug. Det er å gå fra Petter Northug før spurten. Det høres enkelt ut, men det krever fryktelig mye. For da må du gå fryktelig fort, slik han (Cologna) gjorde i Sotsji da han rykket til i den siste bakken. Det vet russerne og de beste svenskene, det vet alle. Skal du slå Petter Northug, så kan ikke han være med i en spurt. Det vet Petter Northug også. Det er det som er så spennende med herrelangrenn nå – det kommer til å bli gått fort før spurten, sier TV 2s langrennsekspert og Colognas rådgiver Fredrik Aukland.

Cologna
Cologna

For det var nettopp denne suksessoppskriften som sikret Cologna seieren på 30 kilometeren i prøve-OL i Sotsji i starten av februar. Nå er sveitseren klar til å gjøre planen om til realitet i Val di Fiemme.

– Han har lyst på revansj. Han har jo vunnet det som er å vinne, utenom et individuelt VM-gull. Det er et naturlig mål for ham. Han er i form og gleder seg veldig til å gå, sier Aukland.

Les også: Odd-Bjørn Hjelmeset: – Konkurrentene har knekt Northug-koden

Men Cologna og de øvrige konkurrentenes taktikk er noe Northug jr. er smertelig klar over, sier Løfshus.

– Petter må jo forbedre de andre egenskapene enn det som akkurat handler om spurt. Han har jo vist det flere ganger at han kan vinne individuelle renn. Han er så godt forberedt som han kan være. Så får vi se om det blir rykk tidlig eller spurt helt til slutt, det vil bare tiden vise, sier Løfshus.