tuberku (Foto: Nicolas Tobias Følsgaard./ Anne Lene Solbakken, Nasjonalt folkehelseinstitutt)
tuberku (Foto: Nicolas Tobias Følsgaard./ Anne Lene Solbakken, Nasjonalt folkehelseinstitutt)

Christina ble smittet av tuberkulose i Danmark som 29-åring

Christina og legen Einar Heldal svarte på spørsmål om sykdommen. Se svarene!

Den da 29 år gamle journalisten og tobarnsmoren, Christina Birkemose, hadde nettopp flyttet hjem til Norge fra København etter å ha bodd i Danmark i flere år.

Uten å vite det hadde hun da blitt smittet av tuberkulose.

– Det var etter at de hadde et utbrudd i siste halvdel av 2008, forteller Birkemose til «God morgen Norge».

– 34 nye tilfeller innenfor et avgrenset område av byen ble smittet, og jeg fikk de første symptomene i mai 2009, fortsetter hun.

Se svarene nederst i saken!

Smerter i lungen

Christina Birkemose forteller at hun fikk smerter i venstre side av brystet og omkring hjertet.

– Hver gang jeg pustet inn var det en helt vanvittig smerte og utover sommeren forverret smertene seg.

Birkemose ble lagt inn på sykehus og undersøkt. Legene fant et infiltrat på venstre lunge som var i størrelse 2,5 gange 3,5 cm.

– Jeg var 29 år og mamma til to små på tre og fire år. Det var vanskelig å godta at de fant noe i lungen min. men jeg ble sendt hjem for å vente på min tur til biopsi. Det var lange 11 dager å vente.

Les mer om tuberkulose på nettsidene til LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Tuberkulose

Lege og tuberkulose-rådgiver, Einar Heldal, sier at det er ytterst få som blir smittet av tuberkulose her i Norge. Men det er flere som blir smittet i Danmark. Hva som er årsaken arbeider danske helsemyndigheter med å finne ut av.

– Her i Norge er ikke BCG-vaksinen lenger anbefalt til alle skolebarn. Det er heller ikke nødvendig, sier Heldal.

Her kan du lese om vaksine mot tuberkulose (BCG):

– De som tilbys tuberkulosevaksine i dag er nyfødte med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose. Barn født i land hvor det er mye tuberkulose og personer med økt risiko for smitte i yrkessammenheng, som helsepersonell som skal ha direkte pasientkontakt, og bistandsarbeidere i land med høy forekomst av tuberkulose.

Heldal sier også at personer som får symptomer på tuberkulose som regel kontakter fastlegen, og de blir testet og behandlet for sykdommen.

Seks måneders behandling

Christina Birkemose ble behandlet for tuberkulose i en periode på seks måneder. Behandlingen er krevende siden medisinen har mange alvorlige bivirkninger og krever nøye oppfølgning med blodprøver av helsepersonell.

– Jeg var heldig som ikke fikk bivirkninger underveis men jeg uroet meg for å få det under hele behandlingen.

Lever godt i dag

I dag er Christina Birkemose 33 år og blitt mor til sitt tredje barn. Hun er veldig takknemlig for behandlingen som gjorde henne frisk.

– Mange av de som fikk tuberkulose før i tiden måtte gjemme seg bort fordi sykdommen var forbundet med skam og fattigdom, med dårlig hygiene og feilernæring, forteller hun.

– En smitte som hvem som helst kan være så uheldig å puste inn, en hvilken som helst dag, på et hvilket som helst sted, sier hun.

– Smitten spør ikke om det passer.

Nettprat

Christina Birkemose og lege og tuberkulose-rådgiver, Einar Heldal kommer til «God morgen Norge», tirsdag, 12. februar kl. 08.10. De deltar på nettprat fra kl. 08.30.

Allerede nå kan du skrive inn spørsmål i boksen nedenfor. Husk at du kan være anonym.