duo_1
duo_1

Signerte muslimske spillere - egne fans satte fyr på klubblokalene

Søndag debuterte Gabriel Kadiev (19) som Beitar Jerusalems første muslimske spiller. Oppladningen til kampen har rystet Israel.

Klokken fem om morgenen lokal tid fredag ble brennende materiale dyttet gjennom et vindu i klubblokalene til den israelske klubben Beitar Jerusalem.

Da flammene var slukket i det utbrente kontoret lå lagbilder, trøyer og trofeer igjen i asken. Effekter samlet opp gjennom klubbens 77-årige historie.

– Alt er borte, all vår historie er borte, sa en av de ansatte som hjalp til med opprydningen etter brannstiftelsen ifølge The Guardian.

sz157a7b (Foto: Bernat Armangue, © BA MMA**CAI** BJS**NY**)
sz157a7b (Foto: Bernat Armangue, © BA MMA**CAI** BJS**NY**)

Det politiet tror er den sannsynlige årsaken til ildspåsettelsen: at Beitar Jerusalem signerte to tsjetsjenske spillere, Gabriel Kadiev (19) og Zaur Sadayev (23), forrige måned.

– Vi undersøker mulige forbindelser med den siste tids beslutninger av lagledelsen, sier talsmann Micky Rosenfeld.

beitar_1 (Foto: Bernat Armangue/AP)
beitar_1 (Foto: Bernat Armangue/AP)

Les også: Fanklubb sier nei til mørkhudede og homofile spillere

Protest mot muslimske spillere
Det var nemlig noe som skapte furore blant en hard kjerne av Beitar-fansen. Den nysignerte duoen var ikke velkommen. Ikke fordi spillerne kommer fra Tsjetsjenia, men fordi de er muslimer.

Beitar Jerusalem er den eneste israelske klubben som aldri har signert en spiller fra landets arabiske befolkning. Rundt 20 prosent av den israelske befolkningen er arabisk.

Klubben har imidlertid en lang historie med rasisme blant sine egne supportere. «Død over araberne» har lenge vært et yndet rop blant fansen.

Siden Kadiev og Sadayev ankom klubben har de blitt utskjelt og spyttet etter. De har reist til og fra trening bevoktet av politi og private sikkerhetsvakter. En Beitar-supporter dukket opp på trening med en t-skjorte påtrykt ordene «Mohammed er 100 prosent død».

sz12159d (Foto: AHMAD GHARABLI, © jh)
sz12159d (Foto: AHMAD GHARABLI, © jh)

Les også: Nekter for at bildet av en kålplukkende Balotelli er rasistisk

– Ingen forskjell
Det er først og fremst en ekstremistisk fangruppering kalt «La Familia» som skal ha stått bak opprøret. «La Familia» ble stiftet i 2005, og ble raskt lagets mest synlige og høylytte supportere.

Men lagets eier, russisk-israelske Arcadi Gaydamak, nekter å bøye seg for presset.

– Etter min mening er det ingen forskjell mellom en jødisk spiller og en muslimsk spiller, sa han.

Trener Eli Cohen var ikke like bastant, og prøvde å seg med at det var en forskjell på europeiske og arabiske muslimer.

– Supporterne her har problemer med arabere som lever i Midtøsten, sa han.

Enten fjerner vi denne gruppen med rasister fra banen vår og kutter deres bånd til klubben, ellers er vi alle som dem

Les også: Fotballspiller saksøker sin tidligere klubb for rasisme

Fordømmes av politikere
Beitar-fansens oppførsel mot klubbens nye spillere har naturlig nok ikke skapt furore bare innen israelsk fotball. Israelske politikere har fordømt oppførselen dere, og statsminister Benjamin Netanyahu har kalt brannstiftelsen «skammelig».

– Det siste vi ønsker, og som vi absolutt avviser, er vold og rasisme. Dette er uakseptabelt for oss. Jeg sier dette med tanke på laget jeg har holdt med i årevis, Beitar Jerusalem. I det siste har vi sett en uakseptabel ekstremisme. Dette må lukes vekk fra den offentlige sfære, og selvsagt fra sportsverdenen, sa han søndag ifølge AP.

Benjamin Netanyahu (Foto: POOL, © us/kk/DH)
Benjamin Netanyahu (Foto: POOL, © us/kk/DH)

President Shimon Peres har uttalt at hele landet er sjokkert, og tidligere statsminister Ehud Olmert, som har vært Beitar-fan i mer enn 40 år, vil ikke gå på noen av lagets kamper på grunn av fansen oppførsel.

– Til syvende og sist er dette noe som angår oss alle. Enten fjerner vi denne gruppen med rasister fra banen vår og kutter deres bånd til klubben, ellers er vi alle som dem. Frem til det skjer vil jeg ikke gå på noen kamper, uttalte Olmert.

Søndag var det duket for høyrisikooppgjør da Bnei Sakhnin, det eneste laget i den israelske toppdivisjonen fra en israelsk-arabisk by, gjestet Teddy Stadium i Jerusalem.

Bnei Sakhnin heies frem med stolthet av landets arabiske minoritet, og Beitar-fansen har en historie med motvilje mot motstanderen. Spillerne hånes jevnlig ved å bli kalt «terrorister».

Det er verdens mest rasistiske klubb

– Verdens mest rasistiske klubb
Ahmed Tibi, et israelsk-arabisk parlamentsmedlem, sa i forkant at han ville gå på kampen med politibeskyttelse.

– Hver gang jeg drar på en Beitar-kamp roper de «Ahmed Tibi er en terrorist» og andre fornærmelser til meg, sier han, og gir klubben følgende lite flatterende karakteristikk:

tibi (Foto: AHMAD GHARABLI, © ag/mcp)
tibi (Foto: AHMAD GHARABLI, © ag/mcp)

– Det er verdens mest rasistiske klubb. Ingen andre klubber bannlyser spillere av etniske årsaker, sier Tibi. Parlamentsmedlemmet mener motstander Bnei Sakhnin er eksempelet på hvordan det skal gjøres. Laget har en håndfull jødiske spillere, og Tibi mener de promoterer samhold.

– Jøder og arabere spillere sammen, det er den totale motsetningen til Beitar.

Les også: Støttet rasismeoffer ved å dra svarte søppelsekker over hodet

– Ikke alle Beitar-fans er bøller og rasister
På forhånd var det knyttet stor spenning foran kampen. Sikkerhetsoppbudet var massivt.

Hundrevis av politifolk voktet området rundt Teddy Stadium. Ifølge The Times of Israel var det 400 politifolk og 200 private sikkerhetsvakter innenfor og utenfor stadion for å hindre bråk. Politifolk eskorterte Sakhnin-spillerne inn på banen for å forsikre seg om at de var trygge.

sz162b7c (Foto: -, © JG/GBA)
sz162b7c (Foto: -, © JG/GBA)

Selv om en del av Beitar Jerusalem-fansen har vist sine ekstremistiske holdninger på foruroligende vis, så kom det fans som ville fremme med et helt annet budskap.

– Jeg kom hit i dag for å vise at ikke alle Beitar-fans er bøller og rasister. Jeg vil ikke la dem ta min kjærlighet for laget, sa 49 år gamle Yair Sina til AP. Han har vært Beitar-fan hele sitt liv.

Deres hat brente vår kjærlighet

Utenfor og inne på stadion ble det holdt opp bannere der budskapet var et helt annet enn «La Familias».

«Vold og rasisme? Ikke på vår bane», lød en av dem. «Deres hat brente vår kjærlighet», lød et annet - med en klar hentydning til det som gikk fra protester og trusler til brannstiftelse. Til ødelagte minner fra klubbens 77-årige historie.

Les også: Blatter med sjokkuttalelse: – Det finnes ikke rasisme i fotballen

Historisk innhopp
Søndag ble et helt nytt kapittel skrevet i historieboken. I det 80. minutt ble 19 år gamle Gabriel Kadiev byttet inn, og entret som første muslim matten iført Beitar Jerusalems trøye.

Ifølge AP gjorde han det til stående ovasjoner. Fans som viste sin avsky mot den den siste tids hendelser jublet 19-åringen inn på banen, og ifølge AP var det vill jubel hver gang han berørte ballen. Ifølge AP ble det også pepet mot Kadiev, men mishagsytringene som kom skal stort sett ha blitt druknet i jubelropene.

sz1635e2 (Foto: NIR ELIAS, © NIR/gk)
sz1635e2 (Foto: NIR ELIAS, © NIR/gk)

The Times of Israel hevder på sin siste at Kadiev entret matten til en blanding av jubel og mishagsytringer, og at det ble pepet mot ham hver gang han berørte ballen.

Ifølge Haaretz sørget hundrevis av Beitars mest fanatiske for å vise sin misnøye, men skriver at flesteparten av lagets fans applauderte Kadiev da han fikk sin debut. Jerusalem Post skriver at Kadiev ble pepet ut av en gruppe Beitar-fans hver gang han rørte ballen da han varmet opp i pausen.

Kadievs tsjetsjenske lagkompis Zaur Sadayev var for øvrig satt på sidelinjen grunnet en skade.

Over 75 fans, fordelt mellom begge lag, skal ha blitt fjernet fra stadion, og noen spede forsøk på rasistiske tilrop som «død over araberne» skal ikke ha spredd på stadion. Ifølge rapportene unngikk man stort sett rasismen som har skjemmet tidligere kamper.

Jerusalem-ordfører Nir Barkat var blant tilskuerne, og håper den siste tids hendelser blir noe som hører fortiden til.

– Det er nå klart for enhver fornuftig person i dette landet hvor rasisme kan føre. Jeg kom hit for å styrke Beitar i deres kamp mot rasisme. Dette er en historisk prosess, og det er klart at det som en gang var ikke kan skje igjen, sier han.

Så spørs det om de får bukt med «La Familia». Deres oppførsel har tidligere sørget for at laget er blitt fratatt poeng og tvunget til å spille foran et tomt stadion.

Det er helt forferdelig at det er muslimske spillere på laget, jeg håper alle muslimer dør

Kampen langt fra over
Søndag ble de fleste «familiemedlemmene» nektet adgang, men meningene deres var ikke langt unna. Tal Moyal, en 22 år gammel fan som hevder han ikke er medlem av «La Familia», sier at det fremdeles foregår en krig om prinsipper.

sz157946 (Foto: Bernat Armangue, © BA TBH**CAI**)
sz157946 (Foto: Bernat Armangue, © BA TBH**CAI**)

– Som de fleste av våre fans ser det, så er en muslim en terrorist. Vi er hovedstaden i Israel. Dette laget er et symbol. Muslimer kan ikke bruke våre uniformer, sier han til AP.

– Det er helt forferdelig at det er muslimske spillere på laget, jeg håper alle muslimer dør, sa 28 år gamle Avner Yericha til Jerusalem Post.

De to var langt fra de eneste med slike meninger. Det var kanskje antirasistene som tok en liten seier i slaget på Teddy Stadium søndag, men det spørs om krigen er over av den grunn.

Kilder: The Guardian, AP, The Jerusalem Post, Haaretz og The Times of Israel.