MESTER: Aksel Lund Svindal ble verdensmester i utfor i Schladming. (Foto: ALEXANDER KLEIN/Afp)
MESTER: Aksel Lund Svindal ble verdensmester i utfor i Schladming. (Foto: ALEXANDER KLEIN/Afp)

Aksel Lund Svindal: – Ta blodprøver av oss alle

Gull-Aksel tror ikke på doping i alpint.

- Jeg har allerede vært på dopingtest og avlevert urinprøve. Men hvorfor tar de ikke blodprøve i samme rennet?

Aksel Lund Svindal har ingen tro på at noen i alpinsirkuset doper seg og minner om at gevinsten uansett er liten. Likevel mener gullgutten fra Kjeller at blodtesting burde vært obligatorisk og gjennomført konsekvent. For å fjerne enhver tvil om at alle er rene.

Les også: Svindal historisk med gull i fire strake VM

- Naivt å avfeie problemstillingen
- For det ville være grenseløst naivt å avfeie problemstillingen og si at det helt sikkert ikke forekommer. I sykkel og langrenn er gevinsten åpenbar. Med EPO kan du øke den aerobe kapasiteten med fem prosent. Men hva skal vi bruke de fem prosentene til på vår ville ferd ned fjellsiden? Som i poker må du måle risikoen opp mot utsikten til gevinst. Og en går ikke «all in» hvis det ikke ligger noe i potten, sier han.

Kampfiksing har også vært mye omtalt i media denne uken. Lund Svindal tror ikke det er rom for avtalt spill i alpinsporten.

- En skal være forsiktig med å uttale seg for kategorisk, men særlig sannsynlig er det ikke med resultat-fiksing i alpin skisport.

Mange faktorer
Aksel Lund Svindal minner om alle de ukontrollerbare faktorene som er med på å avgjøre en VM-utfor.

- Været skifter. Tåken kommer og går. Temperaturen svinger. Og løperne rammes av tilfeldigheter og har flaks og uflaks underveis. Skal du fikse resultatlisten og rekkefølgen i et utforrenn, er det i sannhet mange du må bestikke.

På den internasjonale pressekonferansen etter gull-løpet mottok Aksel Lund Svindal journalistenes hyllest og besvarte de forskjelligste spørsmål med imponerende innsikt, kunnskap og refleksjon.

- Kampfiksing har vi sett eksempler på til og med i Norge, så utelukke det vil jeg ikke. Men når en ser på hvordan konkurransene avvikles, har jeg vanskelig for å forstå hvordan det skulle gå til.