lund (Foto: Reuters)
lund (Foto: Reuters)

Svindal historisk med gull i fire strake VM

Aksel Lund Svindal tangerte Kjetil André Aamodts fem VM-triumfer og ble i tillegg første alpinist med gull i fire strake verdensmesterskap lørdag.

Oslo/Schladming (TV 2 Sporten): Fra startnummer 17 imponerte Aksel Lund Svindal voldsomt fra start til mål.

Kjeller-gutten var halvsekundet foran midtveis og bare økte ledelsen i den harde løypen i Schladming. I mål var Svindal 0,97 sekunder foran franskmannen David Poisson.

Triumfen betyr at Svindal blir første utøver med minst ett gull i fire strake VM.

- Det er en utrolig følelse å komme i mål og se at det står nummer én på tavlen, og at du leder med nesten ett sekund, sier Aksel Lund Svindal til TV 2.

I målområdet fikk han se én etter én av konkurrentene svikte. Dominik Paris endte 0,46 sekunder bak, avstanden ned til Poisson ble 0,97 sekunder og heller ikke Klaus Kröll var i nærheten av å true Svindal.

Dette er stort. Nå skal jeg bare nyte resten av dagen.

– Jeg risikerte mye der oppe og hadde en veldig god følelse. Dette er stort. Nå skal jeg bare nyte resten av dagen, sier Svindal.

– Hva skjer nå utover dagen og kvelden?

– Nå går det i ett med både blomsterseremoni, pressekonferanser og medaljeseremoni. Deretter blir det litt feiring i kveld med laget. Det er synd at Kjetil (Jansrud) ikke er her, men vi får kose oss likevel. Når det gjelder morgendagen skulle jeg egentlig kjørt utfortrening, men den ser det ut som jeg dropper. Hodet vil nok ikke være med meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Aksel Lund Svindal og kjæreste Julia Mancuso under feiringen etter Aksels seier i utfor under VM i alpint i Schlandming. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Aksel Lund Svindal og kjæreste Julia Mancuso under feiringen etter Aksels seier i utfor under VM i alpint i Schlandming. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Les også: Aksel Lund Svindal: – Ta blodprøver av oss alle

Kom med dine gratulasjoner nederst i artikkelen!

Tangerer Aamodt
Svindal sto med fire VM-triumfer i karrieren foran mesterskapet i Schladming og tangerte nå Kjetil André Aamodts fem triumfer. Svindal kunne også blitt første nordmann med VM-gull i fire forskjellige disipliner dersom han hadde gått helt til topps på super-G onsdag, men en feil på slutten av løpet ødela den sjansen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

svindal
svindal

– Aksel er en fantastisk idrettsmann! Dette var noe av det råeste jeg har sett av ham. Rett og slett fantastisk å se på. Han risikerte og presterte hele veien. Det var tydelig at han bestemte seg for at dette var omgangen han skulle kjøre på. Det var et kanonløp, og jeg sa med en gang at dette kom til å bli umulig å slå, sier TV 2-ekspert Astrid Lødemel.

30-åringen, som er eneste nordmann på startstreken etter at Kjetil Jansrud måtte dra hjem med skade, ble nummer åtte på treningen fredag. Løperne fikk anledning til å kjøre den nederste delen av traseen med selve målhenget lørdag morgen, og her var Svindal nest raskest.

– Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! skrev Jansrud på Twitter etter Svindals renn lørdag.

– Hvordan er det å ha verdens beste alpinist i laget, Claus Ryste?

Det sier seg selv å ha esset alltid er bra. Aksel er gull verdt, sier alpinsjefen.

Den norske favoritten har tidligere sagt at de mest utfordrende delene i utfortraseen i Schladming ligger i en del tøffe svinger de siste 40 sekundene det kjøres.

– Grattis, Emil
Svindal kjørte inn til 49,81 i den 1150 meter lange delen av løypen som ble kjørt. Bare amerikaneren Andrew Weibrecht var raskere enn ham. Det skilte tre hundredels sekund mellom de to.

I den første gjennomkjøringen torsdag misset Svindal i målhenget, men lørdag morgen kjørte han strålende i de aller siste vanskelige svingene.

Da TV 2 overbrakte nyheten om at Emil Hegle Svendsen har tatt gull blir Aksel Lund Svindals ansikt et bredt glis.

– Grattis, Emil, sier verdensmesteren med tommelen i været.

– Norge tar to gull på samme dag, hva synes du om det?

– Norge er jo en sinnssykt rå vinteridrettsnasjon. Det sier sitt at New York Times nylig skrev en artikkel om hvor mange medaljer Norge har i vinter-OL per innbygger.