RYSTET: Arsène Wenger mener at det gjøres for lite i kampen mot doping, kampfiksing og bestikkelser i idretten. (Foto: PHILIP BROWN, © XX/jy)
RYSTET: Arsène Wenger mener at det gjøres for lite i kampen mot doping, kampfiksing og bestikkelser i idretten. (Foto: PHILIP BROWN, © XX/jy)

Wenger vil blodteste spillere

Arsène Wenger raser mot doping og kampfiksing i fotballen.

I kjøvannet av mandagens opprulling av tidenes mest omfattende fotballskandale i Europa, har Arsenal-manager Arsène Wenger latt seg forferde over fotballens mørke sider.

Franskmannen går til angrep på det han kaller «et høyt nivå av korrupsjon i fotballen». 63-åringen innrømmet at han er redd for at det forekommer en utstragt bruk av doping innenfor sporten.

– Vi gjør ikke nok
Wenger omtaler denne ukens Europol-nyhet som en tsunami for fotballen, samtidig som han er klar på at styrende organer innenfor idretten ikke tar nok tak i kampfiksing, doping og bestikkelser.

– Helt ærlig så tror jeg ikke at vi gjør nok, fordi det er veldig vanskelig for meg å forstå at en har 740 spillere i VM og en kommer ut med null problemer. Matematisk sett skjer det hver gang. Men statistisk sett, til og med for sosiale dopingmidler, ser det ut til at testingen må blir bedre og gå dypere, sier Wenger til Daily Mirror.

Les også: Syndebukken på vei bort fra Arsenal

For tidligere denne uken ble det klart at Europol har satt i gang en omdattende etteforskning som går på kryss av flere europeiske landegrenser. Hele 380 kamper er under etteforskning i det som omtales som tidenes mest omfattende fotballskandale.

Støtter blodtesting
425 dommere, klubbeiere, spillere og andre kriminelle er mistenkt involvert i saken som Europol har etterforsket i over 18 måneder. Kamper som er under mistanke for kampfiksing inkluderer oppgjør i VM, EM-kvalifiseringen, to Mesterliga-kamper og en rekke toppkamper i europeiske ligaer. En av kampene som er under mistanke er Liverpools møte med Debrecen i Mesterligaen i 2009.

Arsene Wenger (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)
Arsene Wenger (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)

Wenger var selv offer for kampfiksing da han trente Monaco fra 1987 til 1994. Marseille ble var den involverte klubben, og opprullingen denne uken ryster Wenger.

– Det er på tide at vi tar problemet seriøst og at folk som jukser blir straffet hardt, sier Wenger.

– En kan ikke akseptere at noen som jobber hele uken og bestemmer seg for å bruke pengene sine til å gå på kamp, for så å lure ham fordi alt er bestemt før han kommer på tribunen. Vi kan ikke akseptere det.

Les også: Riise ble historisk
Les også: Ferguson får svi for dommerslakt

Kritisk til Fuentes
Spesielt doping innenfor fotballen er noe som uroer Wenger. «Sport er full av legender som er juksere», smeller det fra franskmannen.

– Jeg ville støttet blodtesting. UEFA er klare til å gjøre det, men det byr på etiske spørsmål fordi alle må akseptere det. Ikke alle er klare til å gjøre det, sier Wenger.

Ifølge avisen benytter UEFA, FIFA og Det engelske fotballforbundet (FA) seg kun av urinprøve i jakten på doping i fotballen. Den omfattende rettssaken mot den spanske dopingdoktoren Eufemiano Fuentes pågår nå, og Wenger har også sitt å si om «mesterhjernen» bak dopingringer som involverer sykling, fotball og olympiske idretter.

– Det som bekymrer meg er at den spanske doktoren er foran en domstol bare for å se hvordan han gjorde det. De er ikke interessert i å se hvem han dopet. De har funnet blodposer, men de vil ikke spørre hvem de tilhører, sier Wenger.