Fansen eier fotballklubben Chester og styrer den på demokratisk vis. (Foto: TV 2)
Fansen eier fotballklubben Chester og styrer den på demokratisk vis. (Foto: TV 2)

Fansen eier Chester FC: - Det er et unikt samhold

Etter noen tunge år med elendig klubbeierskap er Ian Rush' moderklubb på vei tilbake der de hører hjemme.

Chester (TV 2 Sporten): Bønnerop fra en amerikansk manager uten peiling på fotball, gamle Premier League-profiler uten suksess og en pengevaskende boksepromotor som ledet klubben ut i økonomisk uføre, er bare noen av ingrediensene som førte til at Chester City FC la ned driften i 2010.

Nå reiser Ian Rush' moderklubb seg opp av asken.

Bønnerop og gangstere
Å gå gjennom historien til den 125 år gamle klubben som ble tvunget til nedleggelse for tre år siden, er som å lese manuset til en dårlig dramafilm.

Lille Chester, som ligger på grensa mellom England og Wales et stykke sør for Liverpool, ble rundt årtusenskiftet kjøpt av en amerikaner ved navn Terry Smith. Med sin bakgrunn fra amerikansk fotball visste han ikke all verdens om den europeiske utgaven, men lede laget skulle han gjøre selv. Det gikk ikke spesielt bra, men i det minste fikk han tatt med laget sitt på McDonalds før kamp, og han fikk satt i gang fellesbønn i garderoben som en del av taktikkpraten. Det tok to år før Smith forlot Chester.

- Det er et unikt samhold, sier fansen TV 2 snakket med da vi besøkte Chester.

Se reportasje fra Chester i videovinduet øverst.

Bedre gikk det ikke da den gamle boksepromotoren Stephen Vaughan kjøpte klubben i 2001. Det ble riktignok opprykk fra Conference-ligaen til League Two i 2004, men etter det lyktes verken toppscorerlegenden Ian Rush, den gamle Liverpool-stopperen Mark Wright eller den habile eks-Manchester City-backen Keith Curle å bringe sportslig suksess til Deva Stadium.

Derimot vokste stadig gjelden, klubbeier Vaughan ble stadig etterforsket av politiet for voldsanklager og mistanker om hvitvasking av penger, og i 2007 måtte han trekke seg som klubbformann etter å ha beordret ett minutts stillhet før en kamp på Deva Stadium for å hedre en kjent gangster i Liverpool som hadde mistet livet.

Supportereid
I 2009/10 ble laget trukket 25 poeng for økonomisk rot, gjelda hadde passert 63 millioner kroner og det var bare én ende på visa: klubben oppga driften i mars 2010.

Umiddelbart ble det satt i gang et supportinitiativ for å få i gang en ny klubb, Chester FC - det samme navnet originalklubben hadde hatt fra stiftelsen i 1885 til 1983. Høsten 2010 startet laget opp igjen, og nå to og et halvt år seinere er Chester på vei mot sitt tredje strake opprykk. Neste år spiller laget trolig igjen i den øverste Conference-ligaen, og derfra er veien kort til det profesjonelle seriesystemet i England.

En tilsvarende suksesshistorie kjenner du kanskje igjen fra AFC Wimbledon, den supporterdrevne klubben som startet opp i kjølvannet av at den opprinnelige Wimbledon ble flyttet til Milton Keynes av blant andre Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

Men disse to klubbene er langt fra alene om å være ledet av supportere, totalt er det nå 33 klubber innen fotball, rugby og ishockey som er eid av supportere i England.