PÅKJØRT: Her forsøkte Mally Haugland å krysse Fetveien midt i rushtrafikken. Hun ble påkjørt av en mopedist som kjørte uaktsomt og ALT DEKKES: Her skjedde uhellet da Mally Haugland forsøkte å krysse den sterkt trafikkerte riksvei 22. Her er hun sammen med Toralf Haugland. (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)
PÅKJØRT: Her forsøkte Mally Haugland å krysse Fetveien midt i rushtrafikken. Hun ble påkjørt av en mopedist som kjørte uaktsomt og ALT DEKKES: Her skjedde uhellet da Mally Haugland forsøkte å krysse den sterkt trafikkerte riksvei 22. Her er hun sammen med Toralf Haugland. (Foto: Kay Stenshjemmet, rb.no/ANB)

Ble påkjørt av politimann – må betale skaden selv

Politimannen kjørte ulovlig, likevel får Mally erstatningsansvaret.

Se den mørke bilen midt i bildet over. Den forsøker å komme over Fetveien (riksvei 22) inn mot Åkrene og Nerdrum i Fet kommune.

Slik sto Mally Haugland i fjor høst. Hun blinket inn til venstre og ventet på å krysse Fetveien midt i rushtida om morgenen, skriver Romerikes Blad.

Bilene imot står i endeløs kø i verste rushtid, på Romerikes verste køvei. Etter å ha stått og ventet en stund, gir en sjåfør i køen henne klarsignal og stopper for å slippe henne over. Hele bilkøen stopper opp.

Fikk forelegg

– Jeg begynte å kjøre for å komme over Fetveien. Da jeg var midt i kjørebanen, på tur over, smeller en scooteren inn i forparten av min bil, på høyre side foran. Føreren flyr over bilen og lander i asfalten. Han kjørte på høyre side av bilkøen og var skjult av bilene som stoppet. Jeg så han ikke før det var for sent, sier Mally Haugland.

Politimannen får etter hvert et forelegg på 4.000 kroner med bakgrunn i veitrafikklovens paragraf 3, som omhandler uaktsomhet i trafikken. Ifølge familien, som har lest begrunnelsen for vedtaket, fikk han forelegg for uaktsom kjøring, ulovlig forbikjøring og for å ha krysset heltrukket sperrelinje.

Del med Facebook-vennene dine

Brakk armen

Politijurist Bente Vengstad ved Oslo politidistrikt ønsker ikke gå inn på detaljene i vedtaket. Det er Oslopolitiet som behandler saken fordi politimannen jobber i området der ulykken inntraff.

Politimannen bekrefter at han har vedtatt forelegget.

– Jeg erkjente ikke straffskyld i politiavhør, men vedtok forelegget, sier han.

Politimannen brakk armen i sammenstøtet.

100.000 i skader

Men til tross for scooterførerens ulovlige ferd, er det Mally Haugland som får erstatningsansvaret av sitt forsikringsselskap.

Hun må betale egenandel på 4.000 kroner og taper i tillegg bonus. Skadene på bilen kom på rundt 100.000 kroner. Nå sitter hun igjen med mange spørsmål.

– Skulle jeg ha ventet på at all kø var borte før jeg krysset veien? Det ville tatt lang tid og skapt farlige situasjoner. Burde ikke den som bryter trafikkreglene, få erstatningsansvaret?

– Ikke uvanlig

Skadedirektør Anders Trosvik i Terra Forsikring sier at han kan forstå at selskapets avgjørelse kan være vanskelig å forstå.

– Jeg vil ikke kommentere saken fordi den er til behandling i forsikringsklagenemnda. Generelt kan jeg si at det ikke er uvanlig at motpart til den som har fått forelegg, blir erstatningspliktig. Utgangspunktet er at alle har vikeplikt når man krysser en vei. Man tar en risiko med en slik handling, sier han.

– Spørsmålet er om det vil være snakk om medvirkeransvar for parten som har overtrådt veitrafikkloven, legger han til.

Trosvik vil ikke svare på de spørsmål som Haugland stiller.

Hun ønsker ikke skylddeling fordi hun mener hun er uten skyld, og ikke kunne handlet annerledes.

Økonomisk sjansespill

– Terra må begrunne hvorfor de gir meg erstatningsansvar, når politiet ikke finner at jeg har gjort noe galt. Hvis ikke jeg får medhold i forsikringsklagenemnda, blir det et økonomisk sjansespill for alle bilister som vil krysse en vei på denne måten, sier Mally Haugland.

Hun legger til at politiet har opptrådt korrekt og at hun ikke tror saken har endt slik fordi scooterføreren er politimann.

– Derimot tror jeg ikke Terra har lagt ned mye arbeid i saken, sier hun.


Vanlig høflighet

Geir Larsen var vitne til ulykken og en av dem som stoppet for å slippe Mally Haugland over den sterkt trafikkerte veien.

– Det er vanlig høflighet i trafikken, og helt nødvendig på Fetveien. Det er umulig å forstå, og i strid med folks rettsoppfatning, at den uskyldig part får erstatningsansvaret, sier Larsen.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no – her:


LES OGSÅ: Parkeringsselskapet krasjet bilen for 160.000 kroner