Slik kan Norge få omgjort jurydommen

Johannes Høsflot Klæbo ble disket fra femmila etter at Aleksandr Bolsjunov knakk staven like før mål. Nå ventes det en norsk anke.

FIS-direktør Pierre Mignery sier det var to spørsmål som ble avgjørende for at Johannes Høsflot Klæbo ble disket. Han sier juryen gjorde et grundig arbeid.

– Vi analyserte TV-bildene fra forskjellige vinkler. Vi kom raskt til konklusjonen at ansvaret ikke var Bolsjunovs ettersom han var først av dem. Han hadde retten til å velge spor, sier FIS-direktør Pierre Mignery til TV 2.

– Så analyserte vi hvorfor staven til Bolsjunovs stav havnet mellom beina hans og knakk. Da kom vi frem til at armen til Klæbo sørget for at staven ble dyttet mellom beina til Bolsjunov. Konklusjonen er at ifølge reglene er det Klæbos skyld. Derfor ble han sanksjonert.

Norge har etter avgjørelsen 48 timer på seg til å anke saken videre til et FIS-utvalg.

Se hendelsen øverst! (Video med tillatelse fra NRK)

SJEF: Pierre Mignerey er langrennssjef hos FIS. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
SJEF: Pierre Mignerey er langrennssjef hos FIS. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Erfarent jurymedlem til TV 2: – Dette skjedde i juryrommet

Torbjørn Broks Pettersen har over 20 års erfaring som internasjonalt jurymedlem. Han sammenligner saken med den som skjedde i i Lahti da Aleksandr Bolsjunov slo etter finske Joni Mäki etter at finnen byttet felt rett foran ham.

Han forklarer TV 2 at juryen var nødt til å bestemme seg for én av tre ulike scenarioer.

– Jeg er glad jeg ikke satt i juryen. Dette var en vanskelig situasjon, sier han til TV 2.

Pettersen ønsker ikke å uttale hvilken dom han hadde tatt grunnet sine verv og at han er kollega med dem i juryen, men forklarer gjerne hvordan situasjonen i juryrommet trolig har foregått.

Slik forklarer Torbjørn Broks Pettersen de tre scenarioene juryen måtte skille mellom:

1. Kommer Klæbo bakfra? Regelen sier at det er løperen som er i ferd med å passere eller kommer bakfra som har ansvaret for at passeringen er korrekt. Dersom Klæbo kom bakfra er det han som har ansvar.

2. Dersom de bedømmer at utøverne var side om side er dette en «race incident». At man kommer borti hverandre, altså noe som ikke ville vært grunn til diskvalifisering.

3. Det tredje scenarioet er om Bolsjunov oppsøker situasjonen for å blokkere at Klæbo skal gå forbi ham.

Mignerey forklarer til TV 2 at det er punkt én de har falt ned på.

Dersom Norge ønsker å vinne frem med en anke til FIS-utvalget må de klare å argumentere for at det er punkt tre som har skjedd.

Slik kan Norges landslag få gjort om dommen

Selv om Emil Iversen ble kronet til gullvinner av femmila kan Norge anke juryens dom om at Klæbo ble disket.

Dette har de 48 timer på seg til å gjennomføre.

– Vi jobber for å levere en anke. Så får vi se til syvende og sist om vi vil gjøre det, sier langrennssjef Espen Bjervig til TV 2.

– Vi har sett på saken nøye og mener at Johannes er på vei forbi, mens Bolsjunov bevisst lukker luken og kjører ham inn. Johannes gjør det han kan for ikke å skade Bolsjunov ved å ta armene inn, mener Bjervig.

Torbjørn Broks Pettersen forstår at Norge ønsker å legge inn en protest.

– Da er de nødt til å vise at juryen burde vurdert dette på en annen måte. De må klare å vise at Bolsjunov oppsøker situasjonen med hensikt om å blokkere Klæbo.

– Kan de nå gjennom?

– Det er en vanskelig sak, men det nok smart å levere inn en anke. Da får de iallfall belyst saken. Det skader ikke å få en appellkomite til å se på den, sier Pettersen.