SISTE VALS? Vil Sir Alex trappe ned etter årets sesong? (Foto: JON SUPER/Ap)
SISTE VALS? Vil Sir Alex trappe ned etter årets sesong? (Foto: JON SUPER/Ap)

På vei mot Manchester Uniteds 20. ligatittel: Gir Sir Alex seg på topp?

For 27 år siden debuterte Sir Alex som Manchester United-manager. Kan nok et ligagull være begynnelsen på slutten?

Manchester United-Everton (17.00) | TV 2 PL HD1 og tv2sumo.no

Spekulasjonene er begynt å gå om Alex Ferguson kan tenke seg å trappe ned, dersom han lykkes med å ta seriegullet i havn og sikre Manchester United klubbens 20. ligatittel.

Hvem som skal ta over har vært et hett tema i mange år allerede.

I løpet av de to neste kampene skal Manchester United ut i kappestrid mot to av de managerne som har blitt lansert hyppigst som Sir Alex Fergusons arvtaker.

Mourinho uttalte seinest i høst at han at han tenker seg til England etter oppholdet i Real Madrid er over.

Onsdag tar José Mourinho og hans «Los Galacticos» imot Sir Alex og hans menn på mektige Santiago Bernabéu.

Søndag gjester David Moyes og hans Everton Old Trafford.

Les også: Barry-selvmål og Hart-tabbe da City dummet seg ut mot Southampton

Når en skuer ut over majestetiske Old Trafford er det verdt å merke seg at når Sir Alex Ferguson inntok «drømmenes teater» var scenen en ganske annen.

Da skotten først spaserte inn portene på Old Trafford var det et slitent stadionanlegg og et sultefôret trofèskap som møtte han.

Etter å ha nytt stor suksess i Aberdeen tok Ferguson fatt på oppgaven med å gjenoppbygge det tidligere mesterlaget som hadde blitt detronisert av deres argeste rival – Liverpool.

Respekterte trenere som Frank O’Farrell, Tommy Docherty, Dave Sexton og Ron Atkinson hadde alle feilet i å gjenreise den falne kjempen.

Fergusons dynasti
Etter å angivelig ha vært én kamp fra å bli sparket som Manchester United-manager i 1990, snudde pilen for den sagnomsuste treneren.

Ferguson har fortalt at de første han gjorde når han ankom klubben var å arrangere et møte med klubbens speidere.

– Jeg fortalte dem hvilken hensikt jeg hadde. Vi måtte bygge en fotballklubb, og vi måtte bygge den av unge gutter, sa Ferguson.

Sir Alex har over de siste tiårene bygd et dynasti hos de røde fra Manchester som ikke har sin like på det britiske øyer.

Mange vil hevde at Fergusons suksess i Manchester er en av faktorene for at det har vært en markant nedgang i pokalstrømmen til erkerivalen en time lenger vest langs M62.

Noe Ferguson tilfreds konstaterte i 2002.

– Min største utfordring var å dytte Liverpool ned fra den jævla tronen deres. Og det kan dere skrive, sa Ferguson.

Når spillerne nå entrer banen til jubelbrølet fra Stretford End blir de møtt av en totalrenovert arena, som stolt medlem av Englands mest suksessrike kollektiv de siste 20 årene.

Les også: Cristiano Ronaldo: – Ferguson er en Ferrari, Mourinho er en Porsche

Gir seg på topp
Etter 27 år i førersetet på Old Trafford begynner enkelte å spørre seg når skotten skal trappe ned.

I forkant av 2001–2002 sesongen proklamerte Ferguson at han planla å trappe ned. En svak sesong hvor Manchester United endte på tredjeplass bak henholdsvis Arsenal og Liverpool skulle midlertidig forandre på det.

Det er gått over ti år siden han luftet ideen om å pensjonere seg. Han har i ettertid meddelt at han ikke er videre opphengt i hvor mange år det er til han trapper ned, så lenge han gir seg på topp.

Manchester United har opparbeidet seg en ni poengs ledelse på byrival Manchester City. Klarer Fergusons mannskap å holde trykket oppe i serien, samtidig som de slåss om det gjeve Champions League-trofeet, kan Sir Alex takke for seg vel vitende om at han ga seg på topp.

Les også: Real-fansens dom: – Spark Mourinho

Alle gode ting tar slutt
Wigan-eier og nær venn av Manchester United-manageren, Dave Whelan, uttalte på tampen av forrige sesong at Ferguson kom til å gi seg etter neste sesong på bakgrunn av helseproblemer.

THE SPECIAL ONE: Jose Mourinho har hatt suksess i samtlige klubber han har vært innom. (Foto: Jorge Guerrero/Afp)
THE SPECIAL ONE: Jose Mourinho har hatt suksess i samtlige klubber han har vært innom. (Foto: Jorge Guerrero/Afp)

– Pep Guardiola, José Mourinho, David Moyes. Det er mange suksessfulle trenere der ute, sa Sir Alex i et intervju med BBC Sport.

De er alle tre av kandidatene som har blitt lansert hyppigst som skottens arvtaker.

The Special One
Mourinho har mange likhetstrekk med skotten, og det er ingen hemmelighet at Ferguson har høye tanker om den eksentriske portugiseren.

Begge blir ansett som blant de ypperste praktikantene av «mind games». Evnen de to trenergigantene har til å ta presset fra eget lag og plassere på sine egne skuldre er enestående.

I et intervju med engelske ITV lovpriste Ferguson den tidligere Chelsea-manageren.

– Han kan ta hvilken som helst jobb. Det er det ingen tvil om. Jose kan ta hvilken som helst jobb, responderte Ferguson på spørsmål om han kunne være en fremtidig Manchester United-trener.

Det store spørsmålet er om Ferguson er villig til å etterlate sitt livsprosjekt til den omflakkende trenergiganten. En fellesnevner for portugiserens tidligere klubber har vært en kaotisk tid i farvannet av at tornadoen av en mann har satt kursen videre.

Les også: Guardiola klar for Bayern München

Katalansk magi
Det ble lenge spekulert i at Guardiola allerede var utpekt som Fergusons arvtaker etter et møte de to trenergigantene hadde i New York.

NYUTNEVNT BAYERN MUNCHEN-SJEF: Holder Sir Alex fortet til Guardiola eventuelt tar over i 2016? (Foto: LLUIS GENE/Afp)
NYUTNEVNT BAYERN MUNCHEN-SJEF: Holder Sir Alex fortet til Guardiola eventuelt tar over i 2016? (Foto: LLUIS GENE/Afp)

At Guardiola er en manager etter Fergusons hjerte er det levnet liten tvil om. Lagbyggingen hans i Barcelona var basert på å bygge stammen i laget med egne spillere for så å supplere med stjerner. Et mantra som ligger skottens hjerte nærme.

Det som taler imot Guardiola kan være at etter mindre enn fem år i manageryrket ble spanjolen utbrent og trengte et sabbat år.

Ferguson har tidligere uttalt at det er utholdenheten som er han største styrke som manager.

«Pep» ble tidligere i år ble presentert som ny trener for Bayern München fra og med neste sesong.

LANDSMANN: Sir Alex hyller jobben David Moeys har gjort under Bill Kenwrights strenge regime. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
LANDSMANN: Sir Alex hyller jobben David Moeys har gjort under Bill Kenwrights strenge regime. (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

David Moyes
Hva som taler til fordel for Ferguson vil bli erstattet av sin landsmann i Everton er de to andre kandidatenes karriereløp. Der de andre har hatt relativt korte og intense opphold i sine respektive klubber har David Moyes vært lojal mot Everton i over ti år.

Til tross for begrensete midler under Bill Kenwrights regime har skotten produsert imponerende resultater for «The Toffees.»

– Enkelte gjør en fantastisk jobb med de ressursene de har og David Moyes har vært fantastisk. Jobben han har gjort hos Everton har vært enestående, sa Ferguson i et intervju med The Guardian.

Les også:Moyes og Rooney har sluttet fred

Baby-faced Assassin
Hvorvidt vår egen Ole Gunnar Solskjær er en reel kandidat til jobben som Fergusons etterfølger er heller tvilsomt.

Men den imponerende jobben den tidligere Ferguson-disippelen har gjort i Møre og Romsdal er intet mindre enn imponerende.

SUKSESS! Sir Alex Ferguson har høye tanker om sin tidligere elev. (Foto: Vadim Ghirda/Ap)
SUKSESS! Sir Alex Ferguson har høye tanker om sin tidligere elev. (Foto: Vadim Ghirda/Ap)

NFFs toppfotballsjef Nils Johan Semb lovpriser Molde-treneren.

– Jeg visste at Ole Gunnar var fotballfaglig god fra før, men du skal også være leder oppe i dette, og i Molde har han gjennomført en tydelig kulturendring og profesjonalitet i alle ledd, sa Semb i et intervju med ABC Nyheter.

Hovedpersonen selv legger ikke skjul på at han langt fremme øyner en jobb på hans tidligere hjemmebane.

– Hver spiller som har spilt for Manchester United håper at de blir en så god manager at de kan få den jobben. Det er ikke til å legge skjult på at jeg må jobbe hardt i mange, mange år. Lære, skaffe meg erfaring, så får vi se i fremtiden, sa Solskjær i et intervju med FourFourTwo.

Les også:Ferguson: – Solskjær har alt som skal til

Uavhengig av hvem som tar over er det store sko som venter dem på Old Trafford. Men mannen fra Glasgow etterlater seg en godt opptråkket sti, og vil bli husket som en av fotballens absolutt største.

Hvem ønsker du skal ta over på Old Trafford etter den legendariske skotten velger å trappe ned? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!