Christian Berge, Karl Arne Johannessen, Thorir Hergeirsson
Christian Berge, Karl Arne Johannessen, Thorir Hergeirsson

Håndball-Norge støtter Bøhn: – En usedvanlig trist beskjed

Norske håndballpersonligheter gir sin støtte til kreftsyke Karl Erik Bøhn.

– Det var en usedvanlig trist beskjed å få. Det tynger veldig. Tankene går til ham som nå går inn i sin tøffeste kamp. Han har vunnet og tapt kamper før, men denne må han vinne, sier president i Norges Håndballforbund Karl-Arne Johannessen om meldingen om at Karl Erik Bøhn har fått diagnosen blodkreft.

Les også: Karl Erik Bøhn rammet av blodkreft

– Verdens beste onkologer
Johannessen er også lege og kjenner godt til utviklingen innen behandling av krefttypen Bøhn har.

– Det ser heldigvis mye bedre ut enn det gjorde for 10-15 år siden. Men han skal gjennom en tøff periode før han skal ut av tunnelen. Så er det én kamp vi støtter ham i så er det denne, sier Johannessen til TV 2 Sporten.

Han er glad for støtten Bøhn får fra Ungarn. Og krysser fingrene for at Bøhn etter hvert kan vende tilbake til jobben sin som landslagssjef.

– Jeg ser at Det ungarske forbundet støtter ham veldig. Det er jeg veldig glad for. Jeg kjenner den ungarske håndballpresidenten, og vet de vil gjøre alt de kan for ham, sier han.

Johannessen er også glad for at Bøhn er under behandling i Norge. Norske onkologer er blant de fremste i verden på denne kreftformen.

– Han er i verdensklasse som håndballtrener. Nå skal han overlate kampansvaret til verdens beste onkologer, sier håndballpresidenten.

Berge: – Det tøffeste jeg har vært gjennom
En som vet hva Bøhn når står foran er Elverum-trener Christian Berge.

Han ble selv rammet av lymfekreft, men kjempet seg tilbake på håndballbanen.

– Det er forferdelig synd. Han har nå en kamp som er mye viktigere enn håndballkamper. Det er tøft å gå gjennom det han skal gjennom nå med den behandlingen. Det er en tung periode. Det som kanskje er viktigst av alt er å bruke en hver form for motivasjon til å komme seg opp og ikke bli sittende å vente. Det var det som reddet meg i hvert fall, råder Berge.

Berge var selv veldig åpen om sin sykdom, og har også skrevet bok om sin tøffeste kamp.

– Det er det tøffeste jeg har vært gjennom. Med den cellegiftbehandlingen så blir kroppen fullstendig ødelagt. Som idrettsutøver var det veldig vanskelig å takle. Når du samtidig vil tilbake til håndballen. Den motivasjonen du klarer å finne. Den må brukes. Bruk de nærmeste rundt deg til å komme deg opp, forklarer han.

696873

– Han er en fighter
I desember sto Thorir Hergeirsson og Bøhn ansikt til ansikt i semifinalen i EM i Serbia. Den norske landslagssjefen syntes det var en tung beskjed å få da han fikk høre at sin kollega er alvorlig syk.

– Det var triste nyheter. Det viser bare at ingen vet hva morgendagen bringer. Det er tøft når folk får sånne utfordringer. Det er tøffe tak, men heldigvis er det mye som har skjedd i legevitenskapen. Det er mange som får hjelp og blir friske, sier Hergeirsson.

Han krysser nå fingrene for Bøhn.

– Karl Erik har vært gjennom tøffe tak på andre områder. Han er en konkurransemann og en fighter. Det tror jeg kommer godt med nå, sier den norske landslagssjefen.

Tor Odvar Moen var Bøhns assisten da han var trener i Larvik.

– Vi hadde mange gode år sammen, og opplevde mange fine øyeblikk, sier han.

Moen er som alle andre rystet over nyheten om kreftsykdommen.

– Jeg ønsker ham all mulig lykke til i kampen mot kreften. Det er noe svineri. Jeg håper av hele mitt hjerte at han fighter seg gjennom og vinner den også som han har vunnet mange håndballkamper, sier Larvik-treneren.