TEST: Alle Mc Donald's restauranter er ikke like rene og pene.
TEST: Alle Mc Donald's restauranter er ikke like rene og pene. "TV 2 Hjelper deg" sin test viser at du like gjerne kan spise på toalettet enn i restauranten. (Bildet øverst til venstre er et illustrasjonsfoto) (Foto: Montasje)

Hygienesjokk: McDonald's-bord mer møkkete enn deres eget kundetoalett

Renholdstest viser at du bør spise Big Mac-en din på kundetoalettet.

På hjemmesidene sine skryter McDonald’s av en omsetning på over 1 milliard kroner i året, men bruker de nok av disse pengene på renhold?

«TV 2 hjelper deg» kan avsløre at et av McDonald’s sine spisebord i Oslo er mer møkkete enn kundetoalettet, og at ingen av spisebordene vi har undersøkt er innenfor renholdsekspertene i Teknologisk Institutts anbefalinger.

UV-LYS

For å undersøke hvor godt selskapet vasker ute i restaurantene sine, har «TV 2 hjelper deg» smurt UV-krem på forskjellige kontaktflater i fem restauranter i Oslo-området.

Kremen blir selvlysende når man lyser på den med en UV-lampe. «TV 2 hjelper deg» undersøkte kontaktflatene med lampen dagen etter den ble påført. Hos alle de fem restaurantene ble det gjort funn – noe som tyder på at renholdet ikke har blitt gjennomført skikkelig.

Kremen som ble benyttet sier ikke noe om mikroorganismer eller bakterienivåer, men kremen er svært enkel å vaske bort. Da «TV 2 hjelper» deg testet kremen selv, lot den seg enkelt fjerne med en tør klut uten såpe.

– Det er definitivt ikke bra nok vasket, sier Lena Furuberg, renholdsekspert i Teknologisk Institutt til «TV 2 hjelper deg» etter å ha sett bildene fra restaurantene.

Les også: Lavprismat er sunnere og har bedre smak

Hvor rent er det egentlig?

På bakgrunn av funnene med UV-kremen ønsket vi å finne ut hva dette betyr for renholdet i restaurantene. Ved bruk av en ATP-måler kan man avgjøre hvor ren en flate er.

– ATP-måleren viser hvor mange mikroorganismer det er på en overflate, sier Furuberg.

Mikroorganismer kan føre til bakterier, og skadelige bakterier kan gjøre deg syk. Derfor bør en flate ha så lite mikroorganismer som mulig, mener Teknologisk Institutt.

Teknologisk institutt anbefaler at ATP-målingene ligger på under 1000. For områder som er i direkte kontakt med mat, bør målingene ligge under 500. Spisebord og spisebrett bør ha de laveste målingene. Det siste du tar på før du spiser maten din, er vasken på toalettet og toalettdøren ut. Disse bør ha målinger på under 1000.

<b>Test av matbutikker: Her selger de den verste frukten og grønnsakene</b>

maaler
maaler

Alle bordene stryker

Totalt ble nitten forskjellige kontaktflater målt på fem forskjellige McDonald’s restauranter. I TV-reklamene og første øyekast ser det kanskje rent ut, men TV 2 hjelper degs undersøkelse viser et helt annet resultat.

13 av 19 kontaktflater viste for høye verdier, og overraskende nok var det på spisebordene vi fant de mest oppsiktsvekkende verdiene.

Ingen av bordene hadde en ATP-verdi på under 500. Det reneste bordet i vår undersøkelse hadde en verdi på 3542.

Renholdsekspert Lena Furuberg tror at det brukes en klut på alle bordene.

– De smører det bare med seg videre, mistenker Furuberg.

Sjokkmålinger

Den desidert høyeste målingen ble gjort på McDonald’s sin restaurant på Grønland i Oslo.

Det første bordet vi undersøkte, ble målt til 51604. Bordet vedsiden av målte enda høyere – 67533. Til sammenligning hadde doskåla i den samme restauranten en ATP-måling på 1350 og håndtaket på toalettvasken 10995.

Med så høye målinger, er faren stor for at det kan oppstå farlige bakterier, sier Furuberg.

– Det skal absolutt ikke være sånn, det skal være rent på bordet du sitter ved og det skal være rent på de områdene du har nærkontakt med maten din, konkluderer Furuberg.

Les også: – Det er rett og slett grisete med utesko der vi legger maten vår

Ikke fornøyd

Da «TV 2 hjelper deg» konfronterer McDonald’s sin kommunikasjonssjef i Norge, Margaret Brusletto med funnene, innrømmer hun at hun ikke har kjennskap til det tekniske rundt ATP-målinger, men erkjenner at verdiene virker altfor høye.

– Akkurat som du presenterer det, så syns jeg at det er litt skuffende at det ligger på disse nivåene, og det må vi absolutt gjøre noe med.

På spørsmål om hvordan McDonald’s klarer å få spisebordene mer møkkete enn doskåla, har ikke Brusletto noe godt svar.

– Det er et godt spørsmål. Det skal ikke være sånn. De har rutiner for dette her, og det skal gjøres på ordentlig måte. Og det har sannsynligvis ikke blitt gjort på riktig måte, svarer kommunikasjonssjefen.

Hun anbefaler heller ikke kunder å ta med seg maten sin inn på do for å spise der, selv om «TV 2 hjelper deg» undersøkelse viste at dette kunne være et langt renere alternativ til spisebordet.

– Det gjør jeg absolutt ikke. De skal ha en bra opplevelse hos oss. De skal kunne komme inn til oss og sette seg ned og ha en hyggelig opplevelse, understreker Brusletto.

Sjekk hva Mats (22) fant i pølsa fra Prior

brett
brett

Lanserer ny renholdsplan

«TV 2 hjelper deg» fant funn på samtlige restauranter, både med UV-krem og ATP-målinger, men Brusletto sier at selskapet allikevel er flinke nok med renhold. Hun mener at nok av omsetningen deres på én milliard kroner brukes på å holde det rent i restaurantene. Men selv om selskapet mener renholdet er godt nok, tar de nå nye renholdsgrep etter TV 2 hjelper degs undersøkelse.

– Vi har, per i dag, akkurat nå, med Lilleborg og Anticimex en ny renholdsplan som vi skulle lansere i mars. Etter dette her nå, så setter vi den straks tilverks nå. Den skal ut i alle restaurantene, avslutter Brusletto.

Les også: McDonald's blånekter for matforgiftninger – og det gjør de alltid