KAPRET SEIEREN: Phil T. Rich vant årets «Urørt» (Foto: Tom Øverli)
KAPRET SEIEREN: Phil T. Rich vant årets «Urørt» (Foto: Tom Øverli)

Phil T. Rich vant «Urørt»

– Dette er ikke sant! Kødder dere, eller?

Under onsdagens «Urørt»-finale ble Phil T. Rich kåret som vinner. Han jublet og hoiet etter at seieren var et faktum.

– For under et år siden vurderte jeg å slutte med musikk. Det var sykt å bare være med. Dette er ikke sant! Kødder dere, eller? Jeg kan love gull og grønne skoger framover. Takk til alle som har stemt, sa han overbegeistret i NRK 3-sendingen.

Phil T. Rich heter egentlig Arif Salum. Han er en norskspråklige rapper, og utgjør en av hjørnesteinene i Oslo-kollektivet BAWS, og har sluttet i jobben for å satse på musikken.

P3s musikksjef Mats Borch Bugge annonserte at Norge har fått en ny musikkstjerne.

– På vegne av landet er det bare å gratulere. Det er helt fantastisk, vi har en ny stjerne.

Synne Sanden kom på andreplass i årets «Urørt»-finale. (Foto: Tom Øverli)
Synne Sanden kom på andreplass i årets «Urørt»-finale. (Foto: Tom Øverli)

– Helt vilt

Andreplass gikk til den eneste jenta i årets «Urørt», Synne Sanden, som beskrev sølvplasseringen som «helt vilt». Sanden lager eksperimentell elektronika med melankolske tekster, og utfordrer stadig sitt eget uttrykk.

Årets finale ble holdt i Trondheim hvor de fem finalistene Synne Sanden, Phil T. Rich, Ekkolodd, Bits Between og Intertwine kjempet om seieren som ble avgjort av dommerne Marit Larsen, Chirag Rashmikant Patel og Mats Borch Bugge.

«Urørt» lar usignerte norske musikkartister eksponere musikken sin gratis via internett, og hvert år plukkes et utvalg av artistene ut til en finale hvor vinneren stikker av med en pengepremie på 25.000 kroner.

Nervøs dommer

Jurymedlem Chirag Rashmikant Patel synes det er en ære å få være med.

– Det er en ære å bli spurt om å være dommere, men det er jo et ansvar og det gjør meg nervøs, sier Chirag til TV 2.

– Det er alt fra hardcore til så myk pop at det er så søtt at man får hull i tenna. Men det er jo noe som bare er universelt i forhold til det å skrive låter og fremføre de. De er jo så unge at sjangrene sklir litt i hverandre.

Se intervju med Chirag og Marit nederst i saken.

Slettemark: – Skyver artisten et par steg framover

Urørt har hatt en unik posisjon i norsk musikkliv helt siden nettsiden ble lansert i 2000, og musikkjournalist Asbjørn Slettemark er ikke i tvil om hvor viktig det er for disse artistene å bli «Årets Urørt»-artist.

– Urørt er en arena som jeg tror band liker veldig godt selv. Der får de vist frem musikken sin, og det er det som står i fokus. At det kommer store navn derfra er det ingen tvil om, det er bare å se på artister fra tidligere år som Lars Vaular, Donkeyboy og Mikhael Paskalev, sier han til TV2.no.

Slettemark legger til at ingen blir superstjerne bare ved å vinne denne konkurransen.

– Ingen blir superstjerne bare ved å vinne denne konkurransen, men det skyver en artist et par steg framover, fortsetter han og forteller at han selv har Kvelertak og Lars Vaular som sine personlige «Urørt»-favoritter.

– Men det er litt som «Idol», uten sammenligning for øvrig, man trenger ikke å vinne konkurransen for å komme langt. Det er oppmerksomheten som er viktig, sier Asbjørn Slettemark.

Tidligere vinnere er:

2001: Tennis
2002: Ugress
2003: Sissy Wish
2004: Side Brok
2005: Anja
2006: Heroes and Zeros
2007: Ida Maria
2008: Matias Tellez
2009: Pony the Pirate
2010: The Pink Robots
2011: Honningbarna
2012: Mikhael Paskalev

Marit Larsen og Chirag forteller om å være dommere:

696606